RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Жінки-військові не повинні бути в спідницях і на підборах - ветеран АТО

Олена Білозерська про гучний скандал з дівчатами-військовими на підборах

Олена Білозерська про гучний скандал з дівчатами-військовими на підборах Фото: facebook.com/alexey.arestovich

В Україні повним ходом триває підготовка до найголовнішого державного свята – Дня Незалежності. Військові проводять репетиції параду, діляться фото у соцмережах. Один із таких кадрів наробив чимало галасу в інформаційному просторі та жваво обговорюється у суспільстві. Приводом для дискусії стали великі підбори, на яких репетирують крокування жінки-військові. Хтось каже, що ця форма затверджена наказом, інші ж вбачають у такому підході знущання над жінками, адже прокрокувати на підборах – справа не з легки. Що з цього приводу думають самі військові, чи можуть учасниці параду якось вплинути на ситуацію, та чи парад у спідницях є доцільним - в ефірі Апостроф на Апостроф TV пояснила публіцистка, ветеранка війни на сході України Олена Білозерська.

- Останніми днями всі обговорюють історію з парадною формою українських військових, а особливо – туфлі на підборах. Хотілося б почути вашу думку, як людини, яка має до цього безпосереднє відношення.

- Якщо питаєте мою думку, то я категорично проти участі дівчат на параді у спідницях. Та форма, в якій їх збиралися вивести, тобто спідниця і туфлі на підборах - відповідає наказу міністра оборони №606 від 2017 року. Тобто там парадна форма жінок – зі спідницями та невеликі туфлі-човники на підборах. Щоправда, на значно менших підборах, ніж на перших фото з репетицій параду.

Але є така штука, як візуальний образ – як наші дівчата сприйматимуться на парадах. Коли минулого року вони йшли в польовій піксельній формі зі зброєю та в берцях, то вони виглядали як захисниці України, як бійці, як воїни.

Було / сталоФото: УНІАН

У нас зараз війна, і ми маємо донести до суспільства такий меседж, що всі піднялося на захист нашої держави, що жінки воюють нарівні з чоловіками. Нехай їх менше, ніж чоловіків, але дівчата теж є і воюють. А коли ми випускаємо дівчат у парадній формі зі спідницями без зброї, то вони, перепрошую, виглядають, як барабанщиці. От знаєте, як ідуть барабанщиці у чобітках, коротеньких спідничках зі стрункими ніжками. Це красиво? Красиво. Це має якесь відношення до захисту батьківщини? Жодного.

Я, звичайно, трошки перебільшую, але так само виглядали ці дівчата. А парадна форма зі спідницями – це традиція, яка взялася ще з середини XX століття, коли жінка в армії виконувала лише допоміжні функції. Коли вона не була повноправним воїном та не сприймалася в такій якості. Навіщо нам – воюючій країні – підживлювати таку традицію? Якби дівчата ходили в польовій формі, я думаю, це був би кращий меседж суспільству.

- А серед ветеранок загалом обговорюється ця ситуація?

- Обговорюється. Я сама дізналася про неї того ж дня, як з’явилися перші фото з репетиції параду саме з ветеранського чату. Я є учасницею чату жінок-ветеранок. Там дівчата шалено обурювалися. Переважна більшість ветеранок, кажу зі всією відповідальністю, тобто тих дівчат, які реально воювали, подібною ініціативою обурена. Їм хочеться демонструвати, по-перше, рівність між чоловіком і жінкою, а, по-друге, показувати жінку-військовослужбовця саме жінкою-воїном, а не допоміжним персоналом.

- Чи є можливість у жінок, які братимуть участь у параді, відмовитися чи взагалі висловити свою думку в цій ситуації?

- Я не володію такою інформацією. Але, судячи з того, що це курсантки - молоді, недосвідчені - я не думаю, що в них буде така можливість. Хіба що знайдеться якась дуже смілива дівчинка і піде на конфлікт чи скандал. Але це в будь-якому разі буде негатив, тому що це армія, де має бути дисципліна. Людина, яка є військовослужбовцем, в принципі не повинна робити такі речі. Права військовослужбовців мають відстоювати ті, хто вже демобілізувався. В армії потрібно виконувати накази, інакше що це за армія буде? Ну, всі, крім злочинних, звичайно.

- Чи є у вашому гардеробі туфлі на підборах?

- Ні, немає, не ношу. Колись давно носила, але це незручно. Я завжди по житті віддаю перевагу зручному взуттю. Високі підбори не ношу.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів