RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нічому життя не вчить: 5 жахливих ДТП за участю "золотої молоді" і не тільки

Безвідповідальність та алкоголь часто стають причинами трагедій на дорогах

Безвідповідальність та алкоголь часто стають причинами трагедій на дорогах Фото:

Недавня резонансна ДТП у Харкові шокувала всю країну, і нагадала, що ходити і їздити вулицями часто-густо вкрай небезпечно. На жаль, це далеко не перший випадок, коли недбалість, корупція, безрозсудність та алкоголь забирають людські життя. "Апостроф" зібрав 5 найрезонансніших історій, коли чотири колеса та водій за кермом стали джерелом трагедії.

ДТП від 16-річного "понтореза"

26 жовтня 2021 року 16-річний підліток Микола Харківський влаштував жахливу ДТП. Увечері молодик за кермом Infinity, рухаючись на величезній швидкості вулицею Одеською, врізався в Chevrolet Aveo. Внаслідок ДТП двоє людей загинули, ще троє отримали травми.

Водій Chevrolet загинув одразу, водій та пасажири Infiniti потрапили до місцевої лікарні, де пізніше один із пасажирів помер. Повідомляється, що автомобіль винуватцю ДТП купили буквально днями – хоча керувати автомобілем він не мав права до повноліття.

Хлопець самостійно ходить, хоч у нього розбита голова. Відповідно до інформації ЗМІ відомо, що батьки горе-водія перебувають у розлученні – батько працює продавцем м'яса на центральному ринку в Харкові, а мати живе в Австралії, повністю фінансуючи свого сина. Сам же підліток поводився зухвало – на своїй сторінці він раніше опублікував відео, де видно, що він регулярно порушує правила правил дорожнього руху.

До того ж ЗМІ стало відомо про те, що раніше Микола Харківський вчинив стрілянину у харківському супермаркеті під час розмови з матір'ю та братом дівчини, якій Харківський погрожував до цього. Але тоді він не поніс за це покарання.

Зайцева та Дронов – 10 років за смерть шістьох

У Харкові в 2017 році сталася ще одна з найрезонансніших ДТП в історії України. Автомобіль Lexus на великій швидкості виїхав на перехрестя на червоне світло, де в нього врізався Volkswagen. Від удару Lexus викинуло на тротуар, внаслідок чого автомобіль збив 11 людей: 5 загинули на місці, 6 опинилися у лікарні, одна з постраждалих невдовзі померла у лікарні. Ще одну з постраждалих, вагітну жінку, було терміново госпіталізовано; щоб врятувати дитину, довелося ввести її у стан штучної коми. Згодом жінка успішно народила та вийшла з лікарні.

За кермом Lexus перебувала Олена Зайцева, прийомна дочка харківського бізнесмена Василя Зайцева, за сумісництвом президента ТОВ "Група-Тайфун" та голови правління та генерального директора ПрАТ ПТП "Укренергочермет". За кермом Volkswagen був Геннадій Дронов – харківський підприємець, який займався продажем продуктів харчування та тютюновими виробами.

Справа викликала величезний суспільний резонанс, і багато хто вважав, що через багатих і впливових батьків Зайцева майже відразу вийде на волю або отримає мінімальне покарання. Проте 26 лютого 2019 року суд виніс Зайцевій та Дронову вирок, обидва отримали по 10 років позбавлення волі за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб (ч. 3 ст. 286 КК України). Після цієї резонансної ДТП Кабмін висунув вимогу про зниження швидкості руху транспорту в містах до 50 км/год, яка набула чинності з 1 січня 2018 року.

П'яний екс-даішник дав покерувати синові

На Львівщині, в селі Рясне-Руське 1 липня 2021 року сталася смертельна ДТП за участю автомобіля BMW 525, внаслідок якої загинув 11-річний хлопчик.

Батько загиблої дитини, колишній капітан міліції та працівник ДАІ Львівської області Роман Гануляк, перебуваючи у нетверезому стані разом із 23-річним односельцем і власником цього авто, дав "порулити" своєму синові, який не впорався з керуванням, внаслідок чого автомобіль з'їхав з дороги в кювет. Від отриманих травм хлопчик помер на місці події.

Повідомляється, що обидва дорослі були у нетверезому стані, у ДТП вони отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості та були доставлені до лікарні. Також ЗМІ стало відомо, що у 2013 році про батька загиблого хлопчика писали у місцевих ЗМІ як про фальсифікатора протоколів, а на форумах ГО "Дорожній контроль" про Гануляка відгукувалися як про хабарника. Крім того, ЗМІ повідомили, що 2015 року капітана міліції Романа Гануляк затримали у приміщенні управління львівської ДАІ при отриманні хабара, внаслідок чого його того ж дня звільнили з органів внутрішніх справ.

Французька аварія

Під Львовом громадянин Франції влаштував ДТП, внаслідок чого загинули дві дівчинки — 16-річна Майя та 13-річна Юля. Страшна аварія сталася у липні 2020 року, коли українка Наталія Тройнюкова із двома дочками вирушила у відпустку до Карпат. За кермом був друг родини француз Рашид Амані.

Аварія сталася вже під Львовом. Рашид Амані пішов на обгін. Він вилетів на зустрічну і на великій швидкості влетів у фуру. Авто розірвало навпіл. Дівчата, які сиділи на задньому сидінні, просто не мали шансів.

За словами матері загиблих дівчаток, 16-річна Майя померла за кілька годин після того, як була доставлена до лікарні. 13-річну Юлю повезли до Києва, де за її життя боролися 42 дні, але врятувати її не вдалося.

Мати двох дівчат у цій аварії майже не постраждала. Сам же винуватець страшної ДТП Рашид Амані втік з України через два дні після аварії. Примітно, що правоохоронці заявили, що не могли зупинити Амані, який убив двох дітей, тому що доказів його провини на той момент ще не було.

За словами тодішнього заступника міністра МВС Антона Геращенка, Україна отримала звернення від французького посольства про те, що Амані має залишити територію України для лікування, після чого за винуватцем ДТП було надіслано санітарний літак і Амані вивезено на батьківщину.

Тепер вимагати видачі Україні горе-водія неможливо: Франція не видає своїх громадян. Тому лишається два варіанти притягнення винуватця ДТП до відповідальності: або він добровільно приїде в Україну для проведення слідчих дій, або Україна вимагатиме, щоб його судили на батьківщині, що власне і було вжито українською стороною. Офіс генпрокурора вже звернувся до французьких колег, щоб Амані було вручено підозру. Але чи буде доведено цю справу до кінця – шансів небагато.

Екс-пасинок Фірташа та 14 років очікування рішення суду

Ще наприкінці травня 2007 року у Києві син бізнесмена Зіновія Калиновського та Марії Фірташ, колишньої дружини бізнесмена Дмитра Фірташа, Сергій Калиновський на своєму автомобілі BMW M6 на величезній швидкості врізався у припаркований ВАЗ-21011, у якому перебував 38-річний прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський, який помер на місці.

Машина екс-пасину Фірташа після зіткнення злетіла вгору, і перевернувшись, впала на дах, а Калиновський разом зі своєю супутницею Анастасією Бронниковою, випали з машини, будучи не пристебнутими. Охорона відвезла з місця ДТП Каліновського до приватної лікарні "Біофармтех", а його супутниці швидку допомогу викликали перехожі, після чого її доставили у відділення реанімації лікарні №17, де вона через кілька днів померла від множинних травм, не приходячи до тями. Сам же Калиновський у вересні зник із лікарні, після чого згодом був оголошений у розшук.

Затримали Калиновського лише 29 вересня 2015 року, коли поліцейські зупинили у Дарницькому районі Києва автомобіль Porsche Cayenne, водій якого брутально порушував правила дорожнього руху. 30 вересня Калиновському було пред'явлено підозру у скоєнні злочину.
Потім, 19 січня, Калиновському було "повідомлено про підозру в остаточній редакції" за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 286 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб) та ч. 2 ст. 345 (навмисне заподіяння тілесних ушкоджень працівнику правоохоронних органів). Цікаво, що сам екс-пасинок Фірташа не визнав себе винним у цих злочинах.

3 березня 2016 року ГПУ направила до суду обвинувальний акт щодо Калиновського. 18 березня Шевченківський районний суд Києва відпустив Калиновського під цілодобовий домашній арешт на два місяці. Дивно, але про продовження процесу над скандальним гонщиком до ладу нічого невідомо. У березні 2017 року суд мав розпочати розгляд справи по суті, але засідання перенесли на 28 березня через відсутність свідків.

Виходячи з цього, можна припустити, що зв'язки та гроші батьків Калиновського таки спрацювали, і справу лихача, який убив двох людей, сховали під сукно.

Читайте також

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова