RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія буде у програші: що думають жителі ОРДЛО про велику війну

Серед жителів ОРДЛО паніки немає, та й гречку із сірниками ніхто не скуповує – грошей немає

Серед жителів ОРДЛО паніки немає, та й гречку із сірниками ніхто не скуповує – грошей немає Донецьк Фото: Getty images

Інформаційний шторм у зв'язку з можливим широкомасштабним наступом Росії на Україну особливо гостро відгукується на теренах, які вже окуповані РФ. Маючи на Донбасі кілька мільйонів заручників із нав'язаними російськими паспортами, військову техніку та регулярну армію, РФ, на думку військових експертів, може ризикнути зміцнити свої позиції на сході країни. Як ставляться до ймовірності великої війни самі мешканці окупованих міст на сході України – дізнавався "Апостроф".

Наступ в інтернеті

Днями в МЗС РФ вже встигли заявити, що Росія "не терпітиме провокацій проти російських громадян на Донбасі" (паспорти РФ отримали понад 600 тисяч жителів окупації), а з досвіду гібридної війни відомо, що якщо Москва заявляє про провокації проти неї, то Ймовірно, що сама їх і готує.

І якщо проаналізувати інформаційний ландшафт сепаратистських ресурсів в ОРДЛО, стає зрозуміло, що велика війна – топ-тема на непідконтрольних територіях. Тільки наступати на Донбас, за версією окупаційних адміністрацій, планує, звісно, не Росія, а Україна.

"ЗСУ активізували підготовку до наступу на Донбасі", "Україна будь-якої миті може застосувати хімзброю на Донбасі", "На Донбас перекинуті РСЗВ "Ураган" та "Смерч" - такі заголовки за останні тижні все частіше з'являються в сепаратистських ЗМІ.

Щоправда, окупанти перманентно "включають" тему наступу ЗСУ вже перший рік. Але саме зараз атаки на розум українців в ОРДЛО вийшли на пік інформаційної агресії.

Активно підігрівають ситуацію і у Кремлі. "Справді, українська влада концентрує величезну кількість сил і засобів на лінії зіткнення. Дійсно, характер цієї концентрації говорить про підготовку до наступальних дій. І справді така загроза зараз існує", - заявив днями прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Втім до інформаційного галасу мешканцям України в окупації не звикати. Що ж жителі ОРДЛО думають про можливу загрозу великої війни?

Без паніки

За словами українців, які проживають в окупованих Донецьку та Макіївці, паніки у містах немає.

По-перше, крім заяв Кремля та їхніх сателітів на місцях в ОРЛДО, реальної підготовки до наступу не спостерігається.

"Якихось видимих дій, спрямованих на оборону – такого немає. Як у 14-15 році заклали мішками з піском якісь вікна в адміністративних будинках, так вони там досі і лежать. Нових оборонних активностей не спостерігається, – розповідає "Апострофу" мешканка Донецька Ірина. – Те, що раніше їздило, те й їздить, те, що раніше працювало, так само у звичайному режимі і працює. Ніхто масово не виїжджає з міста. Немає жодних оголошень на заводах, що ось, умовно кажучи, ми переходимо завтра на особливий режим роботи. Кінотеатри, театри, ресторани, школи як працювали, так і працюють Якось вся ця паніка більше в інтернеті та соцмережах, ніж у реальному житті. Ті, хто має слабку психіку, звичайно ведуться на все це. А взагалі люди просто вже втомилися і задовбалися".

Міліціонер у Донецьку, 29 березня 2014 рокуФото: УНІАН

"Якби були якісь серйозні приготування до війни, то в тому ж Донецьку були б уже сотні "зелених чоловічків". А так, люди у військовій формі та зі зброєю, звичайно, ходять містом, але їх можна зустріти не частіше, ніж зазвичай у будь-який інший день. Особливо багато їх біля готелю "Вікторія", що знаходиться біля "Донбас Арени". Але там у них ніби як база якась постійна. Плюс нещодавно там ресторан запрацював, а смачно поїсти і випити вони люблять. Активного пересування техніки, принаймні, у межах міста я також не помічав. Весь "рух" лише в інтернеті. Але інформаційно тут тема війни подається під таким соусом, що ось, мовляв, Зеленський поплакався "пиндосам", що Росія вторглася на Донбас, щоб отримати більше зброї та ініціювати нові санкції проти "мирної" Росії", - додає "Апострофу" донеччанин Ігор.

Крім того, у квазіреспубліках ДНР та ЛНР не скасовані і концерти російських артистів, які досить часто незаконно відвідують окуповані території. Наприклад, у березні у Донецьку заплановано концерт російського співака Олега Газманова. Така активна концертна діяльність може бути непрямим підтвердженням того, що переходити на особливий військовий режим в ОРДЛО поки не збираються.

Відносно спокійна обстановка і в окупованій Макіївці.

"Паніки і ажіотажу немає. Ніхто не закуповується гречкою, макаронами, сіллю і сірниками. Щоправда, і в 14-му році не було ажіотажу, а війна почалася раптово. Адже це не афішується ніяк. Тому все почнеться або раптово, або не почнеться взагалі До речі, навіть якби люди й панікували, то готуватися банально нема за що... Усі витратилися на свята, багатьом не заплатили борги із зарплат... У людей ледве вистачає грошей, умовно кажучи, на сьогодні, а вже на зайвий пакет цукру, напевно, не всі мають", - каже "Апострофу" мешканець Макіївки Владислав.

По-друге, за словами мешканців ОРДЛО, для паніки люди просто не мають моральних сил.

"Звичайним людям на ринках, у магазинах, у транспорті, загалом глибоко фіолетово, буде щось чи ні. Але чесно кажучи, загроза наступу ЗСУ не сприймається, як щось реальне та небезпечне. Адже люди розуміють, що Україна пов'язана міжнародними зобов'язаннями, домовленостями і не йтиме на радикальні дії. Навіщо їй це? Тому, з одного боку, заявам будь-яких пушиліних (Деніс Пушилін – голова так званої ДНР, – "Апостроф"), басуріних (Едуард Басурін – заступник начальника так званої народної міліції ДНР, – "Апостроф") люди не вірять, як би ті не вистрибували зі штанів" , - зазначає донеччанка Ірина.

Проте жителі ОРДЛО побоюються певних провокацій з боку Росії.

"З іншого боку, всі розуміють, що обстановка нагнітається не просто так. На загострення можуть піти росіяни, і ось тут уже стає некомфортно, - додає донеччанка Ірина. - Але все одно ніхто не вірить в радикальне загострення. У будь-якому разі, наступ погано виглядатиме з боку Росії, що б вона не зробила і під яким би приводом не почала бійню. Росія все одно буде в програші і в житті ніколи не пояснить свої дії. А пояснювати доведеться, бо буде дуже багато запитань і тих же санкцій. Усі думають, що якось домовляться".

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців