RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Американські санкції не завада: як Коломойський посилюється в Україні

Щодо олігарха діють санкції США, але це йому не заважає

Щодо олігарха діють санкції США, але це йому не заважає Ігор Коломоський Фото: УНІАН

Українська влада провалює деолігархізацію. По факту, санкції запроваджено лише проти Віктора Медведчука, при цьому справа п'ятого президента Петра Порошенка про держзраду може з тріском розвалитися, а найбагатший українець Рінат Ахметов, який останнім часом потрапив у немилість, готується до оборони та концентрує навколо себе союзників. І лише Ігор Коломойський продовжує почуватися цілком вільно, незважаючи на прозорі натяки США, які минулого року ввели проти нього санкції. "Апостроф" розбирався, як в Україні ведеться боротьба з олігархами, і як у ній виграє Коломойський.

Україна наприкінці січня остаточно вийшла із новорічно-різдвяної сплячки. Громадяни знову заповнили офіси, президент Володимир Зеленський повернувся на Банкову з Буковеля, його родина – додому із Сейшельських островів, а екс-президент Петро Порошенко – з Європи прямо до Печерського суду.

Пробудженню від святкової дріми також сприяли нескінченні повідомлення, переважно в західній пресі, про вторгнення в Україну російських військ, які зосереджуються біля наших кордонів, починаючи з весни минулого року.

Наступ анонсували між серединою січня та серединою лютого, коли, якщо згадати останні роки, у наші краї приходять морози – на відміну від більшої частини зими. Земля замерзне, а значить, танкам агресора простіше буде пересуватися. До речі, у Білому Домі щоденно відстежують прогноз погоди для України – щоб чітко розуміти, коли Путін посуне свої війська на Київ, повідомили авторитетні американські видання.

Петро Порошенко, якого підозрюють у державній зраді, 17 грудня минулого року примудрився уникнути отримання повістки, яку йому намагалися вручити слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР), після чого поспішно вирушив у давно заплановане відрядження до Європи. Рівно через місяць – 17 січня – п'ятий президент прибув на батьківщину рейсовим літаком з Варшави. За твердженням Порошенка, саме 17 січня в Україні розпочинається політичний сезон.

А тут ще з візитом в Україну 19 січня прибув держсекретар США Ентоні Блінкен – чи то рятувати Україну від російського вторгнення, чи то Порошенка від арешту. У будь-якому разі, путінських танків та "зелених чоловічків" на вулицях українських міст поки що немає, а Петро Олексійович поки що не під вартою, а випущений "найгуманнішим судом у світі" під особисте зобов'язання.

З настанням політичного сезону варто згадати ще одну війну України – війну з олігархами. І її, схоже, українська влада програє начисто.

Почнемо з того, що вона проводиться досить вибірково. Першим під роздачу потрапив одіозний "кум Путіна" – один із лідерів партії ОПЗЖ Віктор Медведчук. Телеканали, що йому належать, закрили, а його самого помістили під домашній арешт у рамках розслідування справи про державну зраду.

П'ятий президент України Петро Порошенко, який має всі ознаки олігарха, переписав свої медіактиви - "5 канал" та "Прямий" - на соратників та журналістів, а справа по держзраді, судячи з усього, вже найближчим часом остаточно заглухне.

При цьому глава держави примудрився побити горщики із найбагатшим українцем Рінатом Ахметовим. Це призвело до того, що медіаресурси олігарха почали нещадно критикувати президента, до того ж подейкують, що Ахметов та Порошенко на сьогодні є союзниками, і це дуже погана новина для Зеленського.

Рінат Ахметов та Петро ПорошенкоФото: ukrreal.info

Вдалий рік для олігарха

Але є в Україні олігарх, якого переслідування оминають. Неважко здогадатися, що йдеться про Ігоря Коломойського.

Про вплив Коломойського на Зеленського йшлося ще під час виборчої кампанії. Саме на телеканалі одіозного олігарха "1+1" виходив серіал "Слуга народу", у якому головну роль зіграв нинішній президент. Показовим стало повернення Коломойського у травні 2019 року після майже дворічної відсутності в Україні – невдовзі після перемоги Зеленського на президентських виборах.

Володимир Зеленський всіляко намагався демонструвати, що не є "маріонеткою Коломойського", і треба сказати, що в якийсь момент йому вдалося. Зокрема, глава держави зайняв принципову позицію у справі щодо можливої денаціоналізації "ПриватБанку", який до грудня 2016 року перебував під контролем олігарха, підтримавши так званий "антиколомойський" закон.

Подальшому послабленню впливу Ігоря Коломойського на Україну та особисто президента мали сприяти санкції, які проти нього на початку 2021 року запровадили США у зв'язку із причетністю олігарха до корупційних злочинів.

Однак ці надії виявилися марними.

Ба більше - минулий рік став для олігарха досить вдалим. Особливо добре це видно з прикладу судових рішень, винесених на користь компаній, які він контролює.

Зокрема, йдеться про ПАТ "Укрнафта", більшість акцій якої належить державі (50% +1 акція), хоча за фактом вона контролюється Ігорем Коломойським (близько 42%).

"Укрнафта" є одним із головних видобувачів газу та найбільшою нафтовидобувною компанією в країні. Нафта, що добувається нею, переробляється на єдиному НПЗ України – Кременчуцькому, який за дивним збігом обставин належить компанії "Укртатнафта" під контролем Коломойського.

Ще у квітні 2021 року Верховний суд України поставив крапку у справі про стягнення з "Укрнафти" пені за несвоєчасно виплачені дивіденди у розмірі 1,5 мільярда гривень. Рішенням суду штрафні санкції до компанії не застосовуються.

А у червні Окружний адміністративний суд Києва задовольнив уже позов самої "Укрнафти" до Державної податкової служби (ДПС), скасувавши для компанії податкові повідомлення на 260 мільйонів гривень.

У вересні той же суд задовольнив ще один позов "Укрнафти" до ДПС, ухваливши рішення повернути компанії зайві виплати з податку на прибуток на більш ніж 3 мільярди гривень.

При цьому в листопаді Окружний адмінсуд Києва вкотре став на бік "Укрнафти" у спорі з податковою, скасувавши вимогу фіскалів щодо податків на суму 4,3 мільярда гривень.

ОАСКФото: УНІАН

Раніше Окружний адмінсуд відхилив позов Антимонопольного комітету України (АМКУ) про накладення на "Укрнафту" штрафу у розмірі 4,7 мільярда гривень за "участь у змові" на вітчизняному ринку автомобільного пального. А у листопаді Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції.

Ну і, нарешті, у грудні 2021 року той самий Окружний адмінсуд скасував штрафні санкції для "Укрнафти" на майже 400 мільйонів гривень. І знову йдеться про невчасну виплату податків – у цьому випадку ПДВ.

Ось такий вийшов подарунок олігарху до Нового року.

Американські санкції – не указ

Ну, а перші дні року президент Володимир Зеленський та Ігор Коломойський провели в одному готелі Radisson Blu Resort Bukovel на курорті Буковель, який належить олігарху. Одним словом, збіг.

До речі, нинішній рік може виявитися для Ігоря Коломойського не менш успішним, ніж минулий. Як очікується, незабаром відбудеться "розлучення" головних акціонерів "Укрнафти" - держави в особі НАК "Нафтогаз України" та олігарха. Планується, що "Нафтогазу" дістанеться газовий бізнес компанії, а Коломойському - нафтовидобуток.

Можна не сумніватися, що олігарх отримає найбільш ласі активи "Укрнафти". Крім того, розділ компанії має вирішити багаторічний спір про 8 мільярдів кубометрів газу, який був проданий "Укрнафтою" за заниженою, як вважають у компанії, ціною. Щодо цього спору також готується мирова угода, і є великі сумніви, що у виграші буде держава.

Таким чином, незважаючи на санкції США проти Ігоря Коломойського, олігарх чудово почувається і навіть збільшує свій вплив в Україні. Навряд чи це потішить наших стратегічних партнерів. І це особливо тривожно на тлі посилення тиску на нашу країну з боку Росії, коли дипломатична підтримка та військова допомога Вашингтона нам потрібні як ніколи.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Новини партнерів