RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обстріл Запорізької АЕС: війська Путіна зайнялися ядерним тероризмом

Аварії на ЗАЕС не сталося, але ризики зберігаються

Аварії на ЗАЕС не сталося, але ризики зберігаються Фото: Запорізька АЕС

Російська армія обстріляла Запорізьку АЕС в українському місті Енергодар, внаслідок чого на станції сталася пожежа. Такі дії можуть бути кваліфіковано як ядерний тероризм. На щастя, аварії не трапилося, проте ризики зберігаються. "Апостроф" з'ясовував, що сталося на ЗАЕС, і що потрібно зробити, щоб запобігти катастрофі, яка може стати більш смертоносною, ніж Чорнобильська.

На території Запорізької АЕС, яка є найбільшою в Європі, сталася пожежа внаслідок обстрілу російських агресорів.

Пожежа почалася в ніч на 4 березня, а раніше на підступах до станції точилися бої. Безвідповідальні та злочинні дії російських військових поставили під загрозу безпеку не лише України, а й усієї Європи.

Ядерне пекло на українській землі

"Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію України, історію Європи", - заявив президент Володимир Зеленський у своєму ранковому відеозверненні.

Вночі про події навколо станції надходили суперечливі дані. Зрештою стало відомо, що спалахнуло приміщення навчального корпусу та лабораторно-побутового корпусу ЗАЕС.

Виконуючий обов'язки генерального директора Запорізької АЕС Ігор Мурашов рано-вранці повідомив, що ядерну безпеку на станції було порушено.

Втім, апдейт від Державної інспекції атомного регулювання виявився оптимістичнішим. "Енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність, наявні пошкодження облаштування реакторного відділення енергоблоку №1 не впливають на безпеку енергоблоку. Системи та елементи, що важливі для безпеки АЕС, знаходяться у працездатному стані. Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано. Основне обладнання та енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність", - повідомили у Держатомрегулюванні.

Однак це не скасовує ризиків аварії на станції та ядерного зараження території. З іншого боку, цілком очевидно, що обстріл атомного об'єкта армією Росії є актом ядерного тероризму.

Експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає, що потенційно існують ризики, пов'язані з пошкодженнями активної зони реактора. Крім того, викликають тривогу можливі дії з неналежного управління реакторами.

Також є ризики, що окупанти почнуть маніпулювати потужністю енергоблоків станції. "Це може створити проблеми для балансування енергосистеми", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Не виключено, що роботу більшості або навіть усіх енергоблоків ЗАЕС буде зупинено, що загрожує відключеннями електроенергії в цілих регіонах. З іншого боку, зараз в Україні суттєво знизилося споживання електрики, насамперед промисловістю, а тому наслідки зупинки АЕС будуть не такими відчутними. Але, в будь-якому разі, такі дії можуть стати інструментом тиску, зокрема психологічного, зазначає Прокіп.

За останніми даними, оперативний персонал ЗАЕС контролює стан енергоблоків та забезпечує їхню експлуатацію відповідно до вимог технологічних регламентів. При цьому адміністративний корпус станції та прохідна знаходяться під контролем окупантів.

Як повідомляє Держатомрегулювання, на першому блоці станції проводиться планово-попереджувальний ремонт. Другий та третій енергоблоки відключено від мережі, і на них здійснюється охолодження ядерних установок. Також охолодження проводиться на п'ятому та шостому блоках. У роботі залишається енергоблок №4, його електрична потужність становить 690 мегават (встановлена потужність, як і всіх шести блоків станції, становить 1000 мегават – "Апостроф").

Міжнародна реакція недостатня

У Державній інспекції атомного регулювання України попереджають, що втрата можливості охолодження ядерного палива на станції призведе до значного радіоактивного викиду в навколишнє середовище, що спричинить наслідки серйозніші, ніж ті, що були внаслідок аварій на Чорнобильській АЕС та на японській Фукусімі.

Слід також розуміти, що в зоні особливого ризику перебуває Южно-Українська АЕС (Миколаївська область), оскільки театр воєнних дій знаходиться недалеко від неї.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі 4 березня розповів, що системи безпеки ЗАЕС порушена не була, викиду радіації не було, і всі системи моніторингу зараз працюють справно.

Крім того, у МАГАТЕ заявили про запуск Центру інцидентів та надзвичайних ситуацій у режимі цілодобового реагування через серйозну ситуацію на Запорізькій атомній станції.

Проте міжнародні організації мають бути активнішими у питаннях безпеки атомних об'єктів в Україні на тлі російської агресії, переконаний Андріан Прокіп.

"Військова загроза для АЕС та ГЕС може призвести якщо не до глобальної, то до регіональної техногенної катастрофи. Ми вже бачили досить мляву реакцію щодо Чорнобильської АЕС (станція, яка не працює, але на якій залишаються радіацинно небезпечні об'єкти. ЧАЕС перебуває під контролем окупантів - "Апостроф"). Очевидно, що зараз світова спільнота має шукати якісь механізми для взяття українських станцій під контроль міжнародних інспекторів", - заявив експерт.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів