RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Головні питання щодо мобілізації: що треба робити та кого призовуть

Набув чинності закон про загальну мобілізацію

Набув чинності закон про загальну мобілізацію Фото:

У четвер, 3 березня, Верховна Рада затвердила указ президента України Володимира Зеленського "Про загальну мобілізацію". Закликати громадян оборони країни гаранту дозволяє 106 стаття Конституції. Кого призовуть до армії, у які терміни, як проходитиме мобілізація і як стати на військовий облік, у цих питаннях розбирався "Апостроф".

Кого торкнеться

Загальна мобілізація – це не лише призов громадян до служби та допомоги армії. Це загальний механізм мобілізації всіх ресурсів країни для відсічі агресору.

Відповідно, загальна мобілізація стосується всієї території України, всіх органів влади, місцевого самоврядування, ЗСУ, військових формувань, органів та сил цивільної оборони, сфер національної економіки, підприємств, установ організацій. Таким чином, мобілізація тією чи іншою мірою торкнеться кожного українця.

Кого призовуть

Згідно з указом президента, безпосередньо на службу призовуть військовозобов'язаних та резервістів.

Військовозобов'язані – особи, які перебувають у запасі для комплектації ЗСУ та інших військових формувань у особливий період.

Це громадяни:

- придатні за станом здоров'я для проходження військової служби у мирний чи воєнний час.

- звільнені з військової служби у запас ЗСУ, СБУ та служби зовнішньої розвідки.

- звільнені зі служби Нацполіції, МВС, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, державної кримінально-виконавчої служби, податкової та митних служб.

- призовники, які раніше були звільнені від призову (наприклад, проходили службу в армії в іншій країні, сиділи у в'язниці або досягли 27-річного віку).

- жінки, які мають професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю (за умови придатності за станом здоров'я та сімейним станом).

Резервісти – громадяни, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ та інших військових формуваннях країни.

Це громадяни:

- які вже мають контракт із ЗСУ на проходження служби у резерві.

- звільнилися зі служби у ЗСУ за роки війни та мають бойовий досвід.

Черги призову військовозобов'язаних та резервістів визначить Генштаб ЗСУ.

Кого не призовуть

- громадян, які заброньовані на період мобілізації за органами влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

- визнані медкомісією тимчасово непридатними за станом здоров'я, але терміном до 6 місяців (з повторним проходженням медкомісії).

- чоловіки та жінки на утриманні яких перебуває троє та більше дітей до 18 років або жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину до 18 років або на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю.

- усиновлювачі або прийомні батьки, на утриманні яких перебувають діти-сироти.

- громадяни, зайняті турботою щодо нужденних у разі відсутності інших, які можуть здійснювати таку турботу.

Як стати на військовий облік

Відповідно до закону "Про військовий обов'язок та військову службу", військовозобов'язані повинні стати на військовий облік (якщо вони там, звичайно, ще не стоять). А днями місцева влада Львова заявила, що всі чоловіки, які евакуюються до міста та області з інших регіонів України, мають стати на облік. Законом це передбачено.

Як це зробити? Все просто: прийти до центру комплектації за місцем проживання (колишні військкомати) та написати заяву про взяття на військовий облік. При собі потрібно мати такі документи:

- Паспорт.

- ідентифікаційний код.

- військово-обліковий документ.

- свідоцтво про народження дітей (якщо є).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів