RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українська армія вже переходить у контрнаступ, але нам треба більше зброї – командир батальйону "Азов"

Родіон Кудряшов розповів про про поточну ситуацію на сході

Родіон Кудряшов розповів про про поточну ситуацію на сході Родіон Кудряшов Фото: t.me/hroniki_ridika

Російські окупанти не полишають спроб просунутися вглиб України. Ворог постійно атакує позиції українських військових на Дніпропетровському, Криворізькому та Запорізькому напрямках. Окупанти гатять з артилерії по населених пунктах, після чого в бій іде піхота. Утім всі ці спроби захопити території лишаються марними. Ба більше, українські захисники щоденно звільняють населені пункти. Допомагає у цьому величезна мотивація. Однак ситуація може стати ще кращою – треба більше зброї.

Яка зараз ситуація на східному фронті? Що розповідають окупанти в полоні та у переговорах зі своїми командирами? Якої зброї бракує українським захисникам для переходу в контрнаступ? Про це в ефірі Апостроф TV розповів командир батальйону тероборони "Азов" у Дніпрі РОДІОН КУДРЯШОВ.

– Яка зараз ситуація на Дніпропетровському та Криворізькому напрямках? Що спостерігаєте, які там події відбуваються?

– На територію Дніпропетровської області на сьогодні ворог ще не дійшов, хоча активно намагається проломити лінію оборони. Там теж працюють наші хлопці з загону тероборони "Азов" разом зі Збройними силами України та силами Спеціальних операцій.

Я особисто зараз знаходжуся на Запорізькому напрямку. Це якраз той, який на сьогодні ворог хоче проломити ще більше, ніж Криворізький та Херсонський. Тобто відокремити трасу, яка є логістичним центром зараз із Дніпропетровської області до Донецької. Кожен день ідуть бої, кожен день ворог намагається проломити лінію оборони українських військовослужбовців. Це як і обстріли крупними калібрами артилерії, так і атаки ворога колонами техніки, як мінімум.

– Відколи триває активізація на цьому напрямку? Скільки вже днів триває ускладнена бойова ситуація?

– Більше тижня ворог кожен ранок починає з артобстрілів і закінчує їх вночі в кращому випадку. Кожен день рух колон, кожен день підтягування резервів супротивника до передової лінії. На сьогодні наші військовослужбовці гідно тримають оборону і навіть в деяких моментах переходять в активну фазу оборони – тобто в контратаки. Щоденно звільняють певні населені пункти.

– Чи доводилося за цей час чути радіоперехоплення чи брати когось в полон? Що розповідають росіяни? Вони налаштовані на подальше ведення бою, бо час від часу в цих перемовинах ми бачимо, що рівень деморалізації ворога лише посилюється. Ви що скажете?

– Так, це правда. Про це свідчать і радіоперехоплення, і зізнання полонених. Почну з першого - з радіоперехоплень. Це приблизно така розмова зі сторони ворога:

- Коли ми вже підемо додому, коли все це закінчиться?
- Послухайте, ще один один кидок, ще трошки, вам ще трохи треба зробити, і буквально скоро ви всі підете додому.

Зараз офіцери, які керують процесом зі сторони супротивника, якимись вмовляннями, наснагою пропонують піхоті заходити вглиб нашої оборони.

Тепер щодо допиту полонених. Нещодавно полк спеціального призначення "Азов" та Збройні сили України захопили в полон під час атаки певних терористів зі сторони супротивника. Зараз це люди, які себе іменують військовослужбовцями та поліціянтами так званих "ЛДНР". Вони говорять, що нічого не хочуть робити. Вони це роблять виключно для того, щоб їхнім сім'ям було що їсти. Якщо вони повернуться додому, в "ДНР", то вони будуть розстріляні чи закатовані в тюрмі. Тобто в них немає ніякого, скажімо так, вибору, ніж ставати гарматним м'ясом на стороні ворога. В принципі, ми реалізовуємо їхню наснагу в те, що їх тіла потім формуються в гарматне м'ясо.

– Як ви дивитеся на те, як ворог міняє цілі? На початку війни були одні заяви, потім інші. Сьогодні їхня ціль - це південь України та коридор до Придністров'я.

– На сьогодні ворог обирає таку тактику: це безперервні артобстріли. І в них є боєприпаси для її реалізації. Вони б'ють по всіх, починаючи від позицій військовослужбовців, закінчуючи мирними селами та в деяких випадках навіть великими селищами. Щоденно є поранені з боку українських цивільних, і це завдяки обстрілам терористів з російської федерації. Слідом за артобстрілами йде піхота і важка техніка, яка намагається посунути позиції української армії. Але це в них не виходить. Велика подяка всім військовослужбовцям, які захищають і тримають нашу область зокрема.

Якщо говорити по-простому, то сьогодні йде війна озброєння. Це сучасність, яку ми маємо розуміти. На сьогодні, на превеликий жаль, озброєння в української армії не вистачає. Потрібно більше озброєння, потрібно більше боєприпасів, щоб наносити ворогу ушкодження. З їх сторони цих боєприпасів достатньо.

Ми пам'ятаємо всі ці диверсії, які були скоєні протягом багатьох років незалежності України. В нас горіли склади, ми не могли розібратися, чому вони горять. А сьогодні ми розуміємо: це робилося для того, щоб наша армія не мала того самого боєкомплекту, який би повною мірою міг захищати нашу країну. В росії ці склади не горіли, і це є великою проблемою та упущенням української розвідки.

– Попри нестачу зброї, ми фіксуємо низку заяв про надання озброєння, зокрема, артилерії. Закордонна преса пише, що далекобійна артилерія буде вирішальною на наступному етапі війни. На ваш погляд, наступний етап війни - це контрнаступ з використанням далекобійної артилерії?

– Це є одним із основних аспектів. Хочеться сказати, що Сполучені Штати Америки та Європа вже багато чим допомогли. Але скажу словами прем'єр-міністра Польщі, який пояснив, що потрібно Україні. Потрібні три речі. Перша – це озброєння, друга – це озброєння і третя – це озброєння. Сьогодні українська армія мотивована, українська армія хоче закінчити війну. Але закінчити її в адміністративних межах нашої країни. Ми повинні зачистити нашу територію від ворога, а для цього нам потрібно ще більше озброєння. Не такого, яке зараз є – і воно допомагає – оборонного характеру, а озброєння наступального характеру. Це зокрема далекобійна артилерія.

– Яке ще озброєння допоможе переламати хід війни, контратакувати і досягти свого в цій війні? Це артилерія, літаки, самохідні установки?

– На сьогодні це важка техніка, це танки, це посилення бронею машин для піхоти, це повітряний захист, який росія щоденно намагається розбити. Нам потрібно закрити небо. Після цього ми можемо переходити до наступальних операцій за допомогою далекобійної артилерії.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів