RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна відкрила сезон полювання на хижаків у Криму - полковник ЗСУ

Андріан Галач про події в Криму та їх вплив на хід війни

Андріан Галач про події в Криму та їх вплив на хід війни Фото: facebook Андріан Галач

Безпекова ситуація у Криму погіршується. У Кремлі стурбовані вибухами на військових базах, адже Джанкой та Гвардійське є базою для двох найважливіших російських військових аеродромів на півострові. Джанкой також є ключовим автомобільним та залізничним вузлом, який відіграє важливу роль у забезпеченні російських операцій на півдні України. Тож "бавовна" на цих об'єктах призведе до погіршення матеріально-технічного постачання російських окупантів. Крім того, Крим перетворюється на другу Чорнобаївку і росіяни опинилися перед складним вибором. Про це у спецефірі Апостроф TV розповів полковник у відставці АНДРІАН ГАЛАЧ.

– Чи означають вибухи, які відбувалися останнім часом у Криму, що військові дії переміщаються на територію півострова?

– Я би сказав, що Крим приречений стати новою Чорнобаївкою. Росіяни опинилися перед дуже складним вибором, їм треба або повністю перебудувати свої стратегічні та логістичні маршрути, або вчинити так, як вони чинили у Чорнобаївці. Тобто спробувати захиститися мінімальними зусиллями та змиритися з тим, що ЗСУ будуть наносити все нові та нові удари.

– Володимир Зеленський закликав громадян не перебувати поряд з військовими аеродромами та військовими об'єктами в Криму, а краще взагалі виїхати з окупованого півострову. Це можна вважати анонсом нових "хлопків" на території Криму?

Зрозуміло, що військові об'єкти на території Криму були завжди спокусливою ціллю для наших збройних сил. Але раніше у нас не було можливостей працювати на такі великі відстані. Ці потужні удари, яких ми завдали один за одним, говорять про те, що ми відкрили сезон полювання на хижаків у Криму, і ця ліцензія на полювання безстрокова. Ми її будемо використовувати, доки не звільнимо всю територію України від рашистів.

Але тут не слід сподіватися, що росіяни такі тупі. Часто питають, а чому взагалі трапляється Чорнобаївка? Через те, що вони тупі? Ні, насправді вони діяли раціонально. Що відбулося? Коли ми почали наносити удари по Чорнобаївці, росіяни так само опинилися перед вибором - або повністю перебудувати модель логістичного постачання, або вживати дуже вартісних та тривалих по часу заходів, або змиритися з тим, що час від часу їх будуть накривати, але тим не менш вони зможуть виконувати свої задачі. І поки не були перекриті логістичні шляхи, насамперед Антонівський міст, вони в принципі компенсували ті удари, які ми наносили по Чорнобаївці.

Які вони рішення обирали? Посилити протиповітряну оборони, скоротити час зберігання техніки та швидше її передавати. Тобто вони хотіли обійтися малою кров'ю, але природній та інфраструктурний ландшафт Херсонщини не дозволяв їм використовувати якусь іншу альтернативу. Саме через це склався ефект Чорнобаївки.

– Британська розвідка повідомляє, що в Кремлі дуже стурбовані вибухами у Криму. Це означає, що рф буде посилювати оборону півострова найближчим часом?

– Ми розуміємо, що Крим – це головний логістичний та стратегічний хаб росіян. Ним живиться усе південне угрупування. Але зараз ситуація складається не на їхню користь. Ми зухвало лякаємо їх контрнаступом і вже його реалізовуємо. Часу на ухвалення рішень, або на вжиття якихось стратегічних дій на довгу перспективу у них не залишилося. Їм треба приймати швидкі рішення, які б могли, на їхню думку, бути ефективними.

Таких рішень, насправді, не так багато, і вони будуть вимушені погодитися з тим, що наші збройні сили наноситимуть все нові та нові удари по Криму. У нас на черзі аеродром в Джанкої, який має стратегічне значення для росіян, та ще достатньо об'єктів, які, я переконаний, на сьогоднішній день є стратегічними цілями для ЗСУ.

– Так, цілей достатньо. Це означає, що півострів перестав бути курортом?

– 100%. Тепер відпочинок у Криму буде виглядати приблизно, як в Ізраїлі. Тільки Ізраїль багато років готувався до тривалої війни та виживання в оточенні.

Чи може прилетіти по іншим об'єктам у Криму? Так. Чи є територія на півострові, куди не можуть дістати наші удари? Ні. Зокрема на південному березі є багато військових об'єктів, куди може прилетіти в будь-який момент. Налякані росіяни ще довго розповідатимуть про те, що бачили та посилатимуть картинки своїм родичам. А також розповідатимуть про свої емоції, які вони відчули, можливо, вперше за весь час війни.

Я думаю, що епоха ввічливих людей завершилася. Почалася епоха великого полювання.

– Дуже багато говорили про вибухи складів з боєприпасами біля Джанкою, а ось те, що також вразили трансформаторну підстанцію, обговорювали менше. Чому підрив цієї підстанції також є важливим?

– Дійсно, один з об'єктів, який було зруйновано в результаті "бавовни", як ми кажемо, це силова електропідстанція у селищі Майорське. Це магістральна підстанція, і це є дуже важливим стратегічним об'єктом для росіян. Такі підстанції використовуються для постачання електроенергії від електростанції на великі відстані. Наприклад, ця підстанція могла бути використана у випадку, як би росіяни захотіли передавати електроенергію з нашої ЗАЕС у Крим і далі на материкову росію.

На сьогоднішній день, звичайно, є варіанти обхідних схем використання цього об'єкту, але він вже не може працювати в штатному режимі. Він не здатний повноцінно виконувати роль передавача чи постачальника електроенергії від ЗАЕС до Криму. І вартість ремонту такого об'єкту може сягати десятки мільйонів гривень, а також потрібно багато часу на відновлення. Це великий здобуток наших сил оборони.

– Тобто поки будуть ремонтувати цю підстанцію, у нас є час вразити інші подібні об'єкти?

– Звичайно. Хочу повторити, що у росіян вибір надзвичайно обмежений. Скоріше за все їм доведеться вдатися до їхнього найкращого способу вирішувати всі проблеми, а саме, підвищувати, укріпляти, посилювати, маневрувати та тому подібне. Якісь серйозні заходи для того, щоб захистити ці об'єкти, потребують дуже багато часу та ресурсів, яких у росіян немає і які вони раніше не використовували.

– В російських ЗМІ з'явилася інформація, що після низки провалів, зокрема, потоплення крейсеру "Москва" та диверсії на аеродромі у Саках, путін змінив командувача Чорноморського флоту РФ. Новим командувачем став віце-адмірал Віктор Соколов. На вашу думку, чи дійсно з цим пов'язане нове призначення, і чи чекати нам інших ротацій серед керівництва ВС РФ?

– Безумовно, це пов'язано з безпекою. Але заміна командувача виглядає як пересування інвентаря у відомому закладі. Скільки тут не міняй, ситуація з ударом по Джанкою говорить про те, що це не призведе до серйозних наслідків. Скільки б вони не міняли командувачів, скільки б вони не намагалися кадрово посилити угрупування ЧФ РФ, якщо ми відкрили полювання, якщо у нас з'явилися можливості працювати в глибокому тилу, то ми будемо користуватися цією можливістю, аж поки не звільнимо Крим.

– Чи це призначення означає, що безпека у Криму буде посилена, і наші збройні сили не матимуть доступу до півострову?

– Тут є дві новини, і обидві гарні. Перша полягає у тому, що командувач, аби не бути знятим з посади, буде вимушений долучати додаткові резерви для захисту великої кількості об'єктів, які розташовані в Криму. Якщо вони відволікатимуться на це, вони не можуть використовувати ці сили для дій на Південно-Бузькому плацдармі, де у нас активно розвивається наступальна операція. Вони не зможуть значно підсилити інші угрупування, з якими ми ведемо активну боротьбу. Тобто це такий серйозний важіль стримування.

Друге, вони мають повністю перебудувати свої логістичні мережі в глибокому тилу. Це знову велике навантаження, тому що вони не знають, якою буде наша наступна ціль. Я впевнений, що будуть ще удари, які матимуть такий самий резонанс, як і попередні. І вони нічого не можуть з цим зробити.

– У росії вже зараз відчувається брак людського ресурсу, чи так званого "гарматного м'яса". Вони намагаються затягувати у війну громадян інших держав, особливо з Узбекистану, Туркменістану та Киргизстану. У Чечні ловлять молодиків зі сільської місцевості та примушують підписувати контракти, погрожуючи кримінальним переслідуванням або тортурами. Чи вдасться росії таким чином значно посилити свою армію?

– Ми знаємо, що у 20-х числах серпня росія має намір відправити свій третій армійський корпус, який дислокується в Муліно, для участі у війні в Україні. Це приблизно 15 тисяч армійців. Але ми маємо розуміти, що найкраще підготовлених вояків вони або вже використовують, або вони вже лежать в українській землі.

Найбільший виклик, з яким зіштовхнулися росіяни, це недостатня кількість кваліфікованих офіцерів, які б мали очолювати такі підрозділи та навчати інших. В Україні росія втратила більше тисячі офіцерів.

Про що говорить перекидання цього стратегічного резерву ближче до лінії фронту? Для початку треба зрозуміти, для чого взагалі на війні використовується резерв. Є дві цілі. Перша, це так зване послідовне використання сили. Наприклад, якщо ви прорвали оборону противника і вам треба посилення для продовження бойових дій та наступального натиску. Друга, коли треба прикрити тил, коли з'являються непередбачувані обставини і вам терміново потрібно цю дірку чимось заткнути.

Тому залучення цих резервів говорить про те, що наші збройні сили, завдаючи ударів по логістичним маршрутам, командним пунктам, по живій силі противника створили таку ситуацію, що вона стала непередбачуваною для росіян і вони вимушені затикати цим резервом складні ділянки фронту. Але така кількість та якість цього резерву, на думку багатьох експертів, суттєво не вплине на ситуацію на фронті.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів