RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Шахіди у небі: чим небезпечні для України іранські "мопеди"

Росіяни використовують ударні дрони замість крилатих ракет

Росіяни використовують ударні дрони замість крилатих ракет Фото:

У ніч проти 5 жовтня російські війська атакували Білу Церкву в Київській області іранськими дронами-камікадзе Shahed-136. Зафіксовано шість попадань та вибухів, внаслідок чого постраждала інфраструктура міста. Зазначимо, що повітряні атаки на Київ та його передмістя і не проводилися вже кілька місяців, що дозволило киянам зажити більш-менш спокійним життям. Однак поява в небі іранських дронів говорить, що розслаблятися дуже рано.

Білу Церкву — місто, яке знаходиться за 70 км від Києва — атакували загалом 12 дронів Shahed-136. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, атака дронів була з південного напрямку. Половину апаратів вдалося збити, а інша половина встигла наробити лиха, пошкодивши інфраструктурні об'єкти.

Значну партію цих "пташок" Росія закупила в Ірану, перейменувавши Shahed-136 на "Герань-2". Швидкість польоту "шахідів" становить приблизно 185 км, а заявлена дальність — до 2500 км. Є, щоправда, думка, що реальні показники дальності вдвічі менші від заявлених, але навіть у цьому випадку дрон, запущений, наприклад, з території Криму, теоретично може вразити будь-який об'єкт на території України.

Очевидно "шахіди" при вибуху здатні зробити руйнівний ефект, який можна порівняти з ударом великокаліберного артилерійського снаряда. Вони наводяться за супутниковими координатами та вражають лише стаціонарні цілі. Однак деякі дрони оснащені оптичними приладами, що перетворює їх на високоточний боєприпас поля бою, небезпечний для позицій ППО, скупчень військ, бронетехніки та артилерійських позицій. Очевидно, екземплярів з камерами у росіян мало. На цій обставині ми зупинимося трохи пізніше, а поки що зазначимо, що досі "Герані" атакували південні міста — найчастіше Одесу. Удар по столичному регіону став несподіваним. Київ востаннє обстрілювався понад три місяці тому, область — наприкінці липня. Відтоді, кияни та жителі області, що сьорбнули горя в перший місяць війни, зажили більш-менш мирним життям. Приліт "шахідів" нагадав, що війна ще триває і розслаблятиметься дуже рано.

Під час польоту двигун "шахідів" видає мерзенний звук, за що їх вже прозвали мопедами. Наближення "мопеда" можна почути задовго до його візуального виявлення, що дозволяє ефективно боротися з іранськими дронами. Проте прорив "шахідів" до Білої Церкви свідчить, що противнику вдалося знайти проломи в системі ППО, які дозволили цим "пташкам" пролетіти з півдня на північ практично над усією територією України. Це перший тривожний сигнал.

Другий момент. Як уже говорилося вище, небагато Shahed-136 мають оптичні прилади, що дозволяють використовувати їх проти фронтових об'єктів — танків, ЗРК, артилерійських батарей. Швидше за все, сам Іран, який, як і Росія знаходиться під санкціями, не здатний створити апаратуру, яка дає якісну картинку для наведення на мобільну ціль. Та й російська армія, очевидно, не може ефективно використати такий вид зброї. Загальновідомою є низька ситуаційна поінформованість російських підрозділів. А якщо ціль все ж таки вдається виявити, то наказ на її знищення в умовах російської централізації дуже часто запізнюється. У цих випадках високоточна зброя неефективна, тому що коли дрон прилетить, батарея вже змінить позицію.

А ось удари по стаціонарним цілям — інфраструктурним об'єктам — зовсім інша річ. Дорозвідка тут не потрібна, супутникові координати з часом не змінюються. Та й вдарити можна будь-якої миті, швидкість прийняття рішень в такому разі не завжди має значення. Для стаціонарних об'єктів, звичайно, краще використовувати набагато потужніші крилаті ракети. Але, швидше за все, крилаті ракети у РФ — уже в дефіциті. Крім того, їхня точність залишає бажати кращого. Згадаймо обстріли житлових забудов, торгових та офісних центрів, які призводили до численних жертв серед мирного населення. Очевидно, іранські дрони прийшли на зміну ракетам. Вони значно дешевші й значно точніші за російські літаючі "телеграфні стовпи". А значить, ще й дозволяють уникнути зайвого резонансу, пов'язаного з масовою загибеллю мирних жителів. По суті, це вирок російському ВПК, який не здатний створити сучасну високоточну зброю. Але нам від цього не легше.

Коли ми говоримо про "шахіди" не слід думати, що росіяни раптом стали лицарями. Це новий інструмент терору. Точний удар може бути зроблений не тільки по порожній адміністративній будівлі. Під загрозою та об'єкти критичної інфраструктури. Одним словом, це новий виклик. Змінити хід війни "мопеди" навряд чи здатні, а ось до виявлення надійного захисту крові нам поп'ють добряче.

Читайте також

Перезавантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни