RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українська відповідь "шахідам": як ефективно боротися з дронами-камікадзе

Валерій Романенко про боротьбу з іранськими дронами

Валерій Романенко про боротьбу з іранськими дронами Фото: mil.in.ua

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136 продовжують атакувати цивільну на енергетичну інфраструктуру України. Ці безпілотники підступні тим, що вони маленькі та летять на низькій висоті, тому їх важко помітити. І хоча наші ППО успішно збивають більшість дронів-камікадзе, які залітають на нашу територію, для їхнього знищення часто доводиться використовувати дорогі ракети, які у десятеро перевищують вартість самого безпілотника. Про те, як боротися з "шахідами" більш дієво та дешево та яка мета їх використання росією, своєю думкою в ефірі Апостроф TV поділився експерт з авіації ВАЛЕРІЙ РОМАНЕНКО.

В Україні іранські дрони збивають ракетами Р-27, які коштують мінімум 200 тисяч доларів. Це у десять разів більше за вартість "шахіда". І я вже не кажу про вартість ЗРК "Бук" чи С-300. Чому саме ці ракети? Бо більш дешеві ракети малої дальності – теплові, і вони не можуть наводитися на поршневий двигун цього дрона.

Найголовніша проблема – це їх виявлення та організація супроводу. Чому важливо їх виявляти? Якщо ми маємо дві точки, то ми знаємо маршрут всього дрону. Наприклад, ми його виявили при пересіканні лінії фронту, або ж берегової лінії, якщо летить з півдня, або кордону України, якщо запуск з Білорусі, а потім хтось повідомив, над яким селом чи містом він пролетів, - ми вже точно знаємо, куди він прямує. Ці дрони примітивні за своїм устаткуванням, вони летять по прямій на одній висоті зі сталим маршрутом, і коригують його лише по GPS.

Одним із ефективних засобів виявлення цих дронів-камікадзе є британські радари А-422 Blighter, які ми вже отримали. Один радар може виявляти до 700 повітряних та наземних об'єктів одночасно на відстані від 10 м до 20 км, а також визначати їх тип за допомогою штучного інтелекту. Коли дрон виявлено, йде попередження засобів знищення. Якщо вони у зоні ураження зенітних комплексів, вони приводяться у бойову готовність. Якщо ж ні, то піднімаються винищувачі.

Як їх можна дешевше знищувати? Нещодавно група українських розробників представила проект безпілотника-перехоплювача Fowler. Це утричі дешевший за "шахід" безпілотник з простою системою наведення. Він легкий, близько півтора кілограми, наводиться оператором та може стати дуже дешевим засобом боротьби з іранськими дронами.

А ще по ним можуть ефективно діяти усі типи зенітно-ракетних комплексів, які мають у своєму складі радіолокаційні станції. А також зенітні артилерійські комплекси, наприклад, ЗСУ-23-4.

На жаль, перехопити "шахід" та відвести його від об'єктів критичної інфраструктури ми не можемо, бо в них є спеціальні система, яка не дає втручатися у систему управління. Навіть якщо на його шляху буде перешкода, яка не дозволятиме дрону отримувати супутниковий сигнал, навігаційна система на основі лазерного гіроскопу забезпечує йому прямолінійний політ, хоча вітром його може трохи знести з маршруту. Та як тільки перешкода перестає діяти, він знову орієнтується по GPS, повертається на свій маршрут та продовжує політ.

Для протидії "шахідам" НАТО обіцяє передати Україні спеціальні комплекси. Таких протидронових систем дуже багато, але вони ефективно діють лише проти квадрокоптерів та легких комерційних дронів. За час використання своїх дронів-камікадзе у бою, іранці вже визначили типові методи подолання систем перешкод і вони вже передбачили їх на своєму останньому Shahed-136.

Росіяни ж використовують дрони, бо це дешевий спосіб вражати об'єкти інфраструктури на території України. Вони майже замінили ними ракети, які в них закінчуються, щоб бити по цілям як на фронті, так і у глибокому тилу. Ще одна мета росіян у використанні цих дронів – створити проблеми нашій ППО, тому що ми, особливо в перший час, використовували дорогі ракети, яких у нас мало. Ми користуємося ще радянськими системами, ракети до них закінчуються, тому таким чином вони хочуть вичерпати наші запаси.

Читайте також

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

При виплаті пенсій в Україні більше не потрібні квитанції, але паперові відомості поки що залишаться