RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відсоток підвищення пенсій на 2023 рік ще не визначено, але без грошей пенсіонери не залишаться – голова Пенсійного фонду

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати та навіть індексувати пенсії

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати та навіть індексувати пенсії Голова Пенсійного фонду України Євгеній Капінус Фото: прес-служба Пенсійного фонду України

В Україні на сьогоднішній день проживає близько 11 мільйонів пенсіонерів, які продовжують отримувати належні їм виплати, незважаючи на складнощі, пов'язані з війною. Про проблеми, які виникають з виплатами пенсій, про те, як вони долаються, а також про пенсійну реформу, що готується, в інтерв'ю "Апострофу" розповів голова Пенсійного фонду України (ПФУ) ЄВГЕНІЙ КАПІНУС.

- Почнемо з поточної ситуації: як сплачуються пенсії українцям під час війни – чи є затримки з виплатами? Чи вистачає Пенсійному фонду коштів для своєчасної та в повному обсязі виплати пенсій?

- В умовах воєнного стану Пенсійний фонд України щомісяця своєчасно та у повному обсязі забезпечує фінансування пенсій 10,7 мільйона пенсіонерів.

У 2022 році видатки на пенсійні виплати склали близько 574 мільярдів гривень. Для порівняння: це майже на 64 мільярди більше від видатків 2021 року. Видатки за місяць складали понад 50 мільярдів гривень.

Щодо наявності коштів, то загальна сума доходів бюджету Пенсійного фонду у 2022 році повністю покрила необхідний для виплати ресурс і склала понад 614 мільярдів гривень. Це майже на 104 мільярди гривень більше порівняно з 2021 роком. Зокрема на 74 мільярди гривень зросли надходження сум єдиного соціального внеску (ЄСВ), розподіленого на пенсійне страхування.

У 2023 році Пенсійний фонд України теж має кошти та забезпечує пенсійні виплати.

Спосіб виплати обирає пенсіонер: або через установу уповноваженого банку, або через національного оператора поштового зв'язку ("Укрпошту"). Фонд щомісяця готує виплатні документи, в яких визначає, кому і скільки платити, передає їх пошті та банкам й практично у щоденному режимі, згідно з графіком, спрямовує кошти на виплату пенсій.

Кошти, спрямовані через установи уповноважених банків, зараховуються на рахунки пенсіонерів в цей же день, незалежно від того, де перебуває сам пенсіонер, - на території, де ведуться активні бойові дії, чи він змінив місце проживання на більш безпечне.

Пенсіонери, які отримували кошти через пошту, але тимчасово змінили місце проживання в Україні, можуть отримати свої виплати у відділенні поштового зв’язку або з доставкою листоношею додому за тимчасовим місцем перебування, якщо повідомлять про це пошту.

Пенсіонери, які перебували або перебувають на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться активні бойові дії, та де протягом певного часу "Укрпошта" не може доставляти пенсії, отримають свої кошти, коли це стане можливим та безпечним.

- З 1 березня в Україні має відбутися індексація пенсій. Вже відомо, на скільки буде підвищено пенсії? Які саме виплати підпадають під індексацію? Якою має бути середня доплата?

- По суті, мета індексації полягає в частковому осучасненні пенсій, які було призначено в більш ранні роки. Вона проводиться органами Пенсійного фонду кожному пенсіонеру з урахуванням страхового стажу, заробітної плати та часу виходу на пенсію. Тому розміри підвищень пенсій виходять різними.

Підстави для проведення індексації та порядок її проведення чітко визначені законодавством. Тож, в 2023 році урядом, як і в попередні роки, має бути ухвалена відповідна постанова, якою буде визначено, насамперед відсоток, на який здійснюватиметься таке підвищення. Очікуємо рішення уряду.

Читайте також: Індексація пенсій у березні: чому непрацюючим підвищать, а працюючим - ні

- Чи вистачить коштів на березневу індексацію? Чи є згода іноземних партнерів на використання їхньої фінансової допомоги для цієї мети?

- Для здійснення будь-якого перерахунку потрібні відповідні кошти. Без фінансового ресурсу реалізувати такі рішення неможливо. Тому рішення щодо індексації, звичайно ж, забезпечені відповідним ресурсом.

- Чи буде підвищена у 2023 році мінімальна пенсія – йдеться про традиційні перегляди її розміру у липні та грудні?

- Очевидно, мається на увазі перерахунок при зміні розміру прожиткового мінімуму, зокрема для непрацездатних осіб?

- Саме це.

- Державний бюджет України на 2023 рік зберігає соціальні стандарти на тому рівні, який склався на 1 січня 2023 року (прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність, до якого прив’язується розмір мінімальної пенсії, складає 2093 гривні - "Апостроф").

Разом з тим, вже в минулому році було досягнуто результату, коли для різних вікових груп пенсіонерів, які мають повний страховий стаж 20/25 років (для жінок/чоловіків) або 30/35 років (для жінок/чоловіків), мінімальний розмір пенсійної виплати було встановлено вище прожиткового мінімуму – 2300, 2500, 2600, 3000 гривень.

- В Україні вкотре заговорили про введення другого – накопичувального рівня пенсійної системи. Коли планують ввести накопичувальну систему?

- Закон, який передбачає запровадження в Україні трирівневої системи пенсійного забезпечення, був ухвалений Верховною Радою ще у 2003 році. З того часу функціонують два рівні: солідарний та недержавний.

На сьогодні у Верховній Раді до другого читання готується проєкт закону про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення, який напрацьовувався тривалий час провідними фахівцями та експертами. Після ухвалення цього законопроєкту буде потрібен ще певний час на підготовку необхідної нормативної бази і формування відповідної інфраструктури.

- Чи можемо ми наразі говорити про основні положення накопичувальної пенсійної системи?

- Взагалі, головною метою запровадження накопичувальної пенсійної системи є збільшення пенсії кожного окремого громадянина. Це дозволить отримувати виплати щонайменше з двох джерел: солідарної системи та накопичувальної.

Законом має бути визначено правові, економічні, організаційні та інституціональні засади функціонування другого рівня системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. На сьогодні є лише проєкт закону. Тому ті норми, які в ньому прописані, можуть змінюватися при розгляді до другого читання.

- Зараз в Україні офіційно пенсійний вік становить 60 років, хоча далеко не всі можуть, досягнувши цього віку, вийти на пенсію. Чи буде підвищено в Україні пенсійний вік? Коли це може статися?

- В Україні вік виходу на пенсію і право на призначення пенсії за віком визначається залежно від тривалості набутого особою страхового стажу і становить 60, 63 або 65 років. Так, для отримання пенсії в 60 років у 2023 році необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.

Щороку страховий стаж, що дає право виходу на пенсію після 60 років, збільшується на 12 місяців. Відповідно, у 2028 році він становитиме 35 років.

Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2023 році, має менше 30 років необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 роки за наявності не менше 20 років страхового стажу. Всі, хто мають не менше 15 років страхового стажу, можуть вийти на пенсію після досягнення 65 років.

- В багатьох країнах, зокрема в Європі, існує пенсія за віком – тобто люди отримують невеличку пенсію, навіть не маючи робочого страхового стажу. Чи планується щось подібне запровадити в Україні?

- В Україні люди, які мають достатньо страхового стажу, отримують пенсії із солідарної системи. Ті, хто не мають стажу або мають його недостатньо, замість "страхової" пенсії отримують державну соціальну допомогу. Така допомога призначається та виплачується органами соціального захисту населення.

До слова: середня тривалість страхового стажу нинішніх пенсіонерів, які отримують "страхову" пенсію, – більше 37 років, а тих, хто вийшов на пенсію у 2022 році, – понад 35 років.

- Чи реально зробити Пенсійний фонд бездефіцитним? Що для цього потрібно?

- Пенсія із солідарної пенсійної системи виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Бюджет фонду формується із надходжень від сплати ЄСВ та коштів державного бюджету. Роботодавець нараховує на заробітну плату ЄСВ, частина якого скеровується до бюджету фонду, і який є ресурсом для виплати пенсій.

Пенсійне законодавство також передбачає низку преференцій, зокрема, гарантує певний рівень виплат або ж встановлює підвищення, надбавки та доплати до пенсій за окремими законодавчими актами. І цими ж актами передбачено, що джерелами фінансування таких виплат є кошти державного бюджету України. Тому весь фінансовий ресурс Пенсійного фонду України, який спрямовується на фінансування пенсій, складається з надходжень від ЄСВ та коштів державного бюджету, які щорічно передбачаються в законі про державний бюджет України.

Щодо дефіциту Пенсійного фонду України – це має місце, коли надходжень від ЄСВ не вистачає для фінансування "страхових" пенсій. Тоді державний бюджет покриває нестачу. Це і є дефіцитом бюджету Пенсійного фонду України. Зауважу - у 2022 році надходження коштів від ЄСВ повною мірою покривали видатки на фінансування "страхових" пенсій!

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Новини партнерів