RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Проблеми на ринку праці Росії: вплив санкцій та вихід західного бізнесу

Дефіцит кадрів призведе до падіння економіки агресора

Дефіцит кадрів призведе до падіння економіки агресора Фото:

Скорочення пропозиції на ринку праці внаслідок тих, хто виїхав і мобілізованих, технологічна примітивізація, що змушує замінювати складне устаткування великою кількістю працівників, а також приховане безробіття призвели до того, що формально безробіття в Росії перебуває на відносно низькому рівні. Росія зіштовхується з новими проблемами через санкції. Жодна країна у світі не зазнавала такого санкційного тиску. Про те, як санкції впливають на ринок праці, читайте в матеріалі "Апострофу".

Рекорд дефіциту кадрів

У Росії зафіксували рекордну нестачу працівників. Показники знизилися до рівня 1998 року. Найгостріша ситуація склалася у сфері обробних виробництв, підприємств промисловості, водопостачання, видобутку корисних копалин, а також транспортування і зберігання.

Чисельність офіційно зареєстрованих безробітних знизилася до 3,9%. Частка молоді на ринку праці не перевищує і 30%. Причиною стала демографія і відтік населення. Дані Росстату засновані лише на даних про працівників великих і середніх підприємств. Тим часом десятки мільйонів росіян працюють на підприємствах малого бізнесу і в неформальному секторі. Навіть у кращий час ці сегменти не завжди могли забезпечити стабільну високооплачувану роботу на повний день, а зараз переживають найсильнішу кризу. Тому дані Росстату - лише верхівка айсберга. Згідно з даними, зарплати людей впали за 10 місяців 2022 року на 1,5%.

Унаслідок скорочення сукупного випуску (за різними даними, за рік ВВП країни втратив до 3.5%) потреба роботодавців у працівниках на кінець 2022 року скоротилася на 17,8%, у порівнянні з 2021-м роком. Однак, до зростання безробіття це не призвело, бо скорочення випуску супроводжувалося міграційним відтоком працездатних громадян, природним збитком населення, переходом із працездатного віку в старші вікові групи та "частковою мобілізацією".

Як санкції вплинули на рівень безробіття

Згідно з думкою зарубіжних аналітиків, санкції проти Росії мають відкладений ефект і можуть мати значний вплив на рівень безробіття в найближчі роки.

З початку війни тисячі іноземних компаній пішли з ринку Росії. Цілі галузі потрапили під санкції, а такі, як автопром і цивільний авіапром переживають сильну кризу. У зв'язку з цим експерти прогнозують критичне погіршення показників на ринку праці. Рівень безробіття до кінця цього року може подвоїтися, а кількість безробітних зрости на 10 тисяч осіб.

Крім того, деякі компанії не тільки перестали відкривати нові вакансії, а й скоротили штат, перевели його в режим "простою" або відправили в неоплачувану відпустку. Це призвело до простою більш ніж 125 тисяч працівників зарубіжних компаній, що працюють у Росії. Ситуація може погіршитися, на них усіх може чекати звільнення.

З Росії вивели понад $251 млрд. З урахуванням західних санкцій щодо російських банків складається дуже нехороша ситуація на фінансовому ринку країни. Державні інвестиції вже не можуть підтримувати економіку і національну валюту, найімовірніше, на рубль чекає девальвація, що позначиться на різкому стрибку цін на товари та послуги.

Санкційна криза може також призвести до збільшення часткової зайнятості, порушень з боку роботодавців, відтоку мігрантів і зростання злочинності. Наразі глибина санкцій залишається невеликою, проте їхнє більш наполегливе застосування може змінити ситуацію.

Мобілізація та міграція ведуть до дефіциту працівників

Рекордно низьке безробіття не свідчить про здорову економіку. Як мобілізація і формування добровольчих батальйонів у регіонах, так і масові від'їзди за кордон у зв'язку з оголошенням мобілізації торкнулися найбільш працездатної частини населення. Рівень скорочення трудових ресурсів в Росії можна оцінити в 10-15%, що знизило тиск на ринок праці.

У підсумку нестача трудових ресурсів загрожує стати головною проблемою російської економіки в нинішньому році. Варто також відзначити те, що населення, яке втекло від мобілізації та відкрило рахунки в іноземних банках для нормальної роботи банківських карт, сприяє відтоку капіталу з РФ. Фактично, виведення капіталу з Росії в інші країни негативно впливає на економіку РФ, а отже, є вигідним рішенням для України, яка також потребує послаблення фінансових можливостей агресора. Еміграція, поряд із санкціями, скоротить економічну активність і зробить російське суспільство більш незахищеним, вразливим.

Попри те, що одномоментного обвалу російської економіки не відбулося, в тому числі колапсу на ринку праці очевидним фактом є тенденція до погіршення ситуації. Багато західних компаній, які розпочали процес виходу з Росії у 2022 році, зможуть завершити його вже в поточному, що призводитиме до втрати робочих місць. Крім того, кризові явища в низці секторів російської економіки змушуватимуть компанії скорочувати свої витрати та фонд зарплати праці, що призведе до подальших звільнень або скорочення окладів. Для продовження цієї тенденції вкрай важливо неухильно дотримуватися чинних санкційних обмежень і вводити нові елементи тиску на економіку агресора.

Щоб надати остаточного впливу на економіку Росії, необхідно посилити санкції та сприяти збільшенню виведення капіталу з Росії. Це може допомогти істотно обмежити фінансові можливості уряду Росії для ведення військових дій в Україні.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів