RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Велика Британія підтвердила передачу Україні далекобійних ракет Storm Shadow: в чому їх особливість

Велика Британія вже поставила Україні далекобійні крилаті ракети Storm Shadow з дальністю стрільби понад 250 км, яка ненабагато поступається американській армійській системі ATACMS.

Це, як повідомляє SKY NEWS, підтвердив Міністр оборони Британії Бен Уоллес.

Крилата ракета Storm Shadow, яку, зазвичай, запускають з повітря, є спільною розробкою Великої Британії та Франції й має достатню дальність, щоб завдати удару вглиб тимчасово окупованої Росією території України.

Читайте: США не передаватимуть Україні далекобійні ракети, попри ініціативу Великої Британії — Politico

Як повідомляє CNN, офіційний Лондон отримав від українського уряду запевнення, що ці ракети не використовуватимуть для ударів по території Росії, а будуть застосовані лише в межах суверенної території України.

Варто зазначити, що британські офіційні особи публічно визначають Крим як українську суверенну територію, називаючи його "незаконно анексованим".

Водночас ракета Storm Shadow, як прокоментував військову допомогу американський військовий посадовець, є "справжньою зміною правил гри з погляду дальності дії". Ці боєприпаси, додав він, надають Києву можливості, про які той просив з самого початку повномасштабної війни.

Зазначимо, що крилата ракета повітряного базування Storm Shadow також відома під назвою SCALP. Оригінальна ракета має вагу у 1300 кг, з яких 450 кг припадає на бойову частину й дальність польоту до 560 км.

Також існує й "експортна" версія ракети з дальністю до 300 км. Вона інтегрована для запуску з літаків Tornado у версіях IDS та GR4, Gripen, Mirage 2000, Rafale, а також Eurofighter у версії з Phase 2 Enhancement та вище.

Ракета має маловисотний політ на дозвуковій швидкості. За точність наведення відповідає інерціальна та супутникова система навігації та режим порівняння еталонного зображення з наявним. Вже на термінальній ділянці ракета скидає носовий обтічник, під яким знаходиться тепловізійна камера, зображення з якої обробляється самою ракетою для максимально точного ураження цілі.

Нагадаємо, що британські літаки Typhoon і ракети Storm Shadow відкриють можливості для звільнення Криму.

Вас може зацікавити:

Куди може дістати далекобійна ракета Storm Shadow: карта з радіусом ураження

Захід посилює українську ППО: яка зброя зможе прикрити ЗСУ під час контрнаступу

"Ядерною зброєю довбанути": Соловйов влаштував істерику через передачу Україні зброї. Відео