RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Кинджал" в серце Путіну: як деградує російська зброя на війні

Валентин Бадрак про технічну деградацію Росії

Валентин Бадрак про технічну деградацію Росії Путин очень гордился "Кинджалами" Фото: 24tv.ua

Протягом поточного тижня росія щодня, а точніше щоночі атакує Україну ракетами і дронами. Масштабні атаки показали, що ще одна російська казка про "аналоговнєт" не більше ніж міф - мова про ракету "Кинджал". Про технологічну деградацію в рф, недоліки ракет "Кинджал" та одвічну брехню росіян щодо "непереможного" озброєння - своїми думками в етері Апостроф TV поділився Директор аналітичної організації "Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння" Валентин Бадрак.

Не буду гадати, чи є "Кинджали" взагалі, чи ні. Зараз ворог має щось переосмислити і зробити аналіз того, що відбулося. Потужний психологічний удар було завдано по Кремлю у ніч, коли було збито шість ракет "Кинджал".

Читайте: У Путіна більше немає вундерваффе: як росіяни хотіли знищити Patriot, а розвіяли міф про "Кинджали"

Фактично, це вже надало підстави досить аргументовано казати про те, що якщо українська ППО так стрімко збиває ракети, які вони називали гіперзвуковими, то якщо вони насправді є гіперзвуковими – там у них з технічними характеристиками є певні проблеми. Хоча фахівці кажуть, що на певних етапах траєкторії справді ракета досягає тих 5 махів, які дозволяють її умовно вважати гіперзвуковою. І якщо це так, тоді застосування росією ядерної зброї, зокрема тактичної, фактично ставиться під сумнів.

До речі, про це один із провідних експертів ракетної тематики, фахівець з Осло написав матеріал у виданні The Telegraph, і там цілком слушно це питання порушив.

В принципі, можна погодитися з тим, що для росії є дуже негативні наслідки того, що ці "Кинджали" були збиті, бо це збиття не просто балістичних ракет. Ще нещодавно росіяни дуже пишалися цими "Кинджалами". Хочу нагадати, що в 2018 році путін вперше почав розповідати про те, яка в них потужна гіперзвукова зброя, згадавши і "Кинджал", і "Авангард", і "Циркон". Тепер можна передбачати, що в усіх цих ракетах дуже багато проблем. До речі, одна з них у 2019 році вибухнула під час випробувань, тоді загинуло п'ять людей в росії, і тоді ми розглядали це як початок великих технологічних проблем.

Але є ще продовження цієї технологічної деградації. Видання Moscow News 16 травня повідомило, що затримано кількох вчених, які займалися гіперзвуковою зброєю. Я хочу нагадати, що вже 16 людей затримано, починаючи з серпня 2022 року. Один із них – 55-річний вчений – навіть помер після затримання. А цих людей, яких затримали зараз, звинувачують начебто в передачі технологій гіперзвукових ракет до Китаю, що так само дуже симптоматично. Китай – начебто великий друг росії, і от такі застереження. Але це може бути просто прикриттям роздратування влади, що "гіперзвукові" ракети не підтверджують свої характеристики. І виходить, що все, що говорив путін у 2018 році – це така сама клоунада, як і те, що казав його міністр Шойгу, коли напередодні війни він заявив, що росія має 80% нових озброєнь у складі армії.

Читайте: "Потєрь нєт (єсть)": як Росія втрачає своє найцінніше озброєння в Україні

Тобто ми бачимо, що є технологічні проблеми, які дуже ретельно замилювалися протягом років. Зараз росія фактично стикається з наслідками своєї брехні - усьому світові та своєму суспільству. І це ті наслідки, які призводять до поразки, фактично до неможливості здійснити задумане. При цьому, якщо прослідкувати ці істеричні висловлення і різноманітні посили, які зараз лунають і в Держдумі, і на різних пропагандистських каналах, то можна побачити, що панічні настрої в росії різко зростають. До речі, днями путін видав указ, який забороняє чиновникам під час проведення так званої "сво" йти у відставку. Тобто там починається таке собі кріпацтво для усіх держслужбовців.

Падіння ракети "Калібр" в Криму

Цілком може бути, що він змінив свою траєкторію і впав. Таке трапляється не вперше. Навіть під час демонстрації "Калібрів" така ситуація вже була – ще до великого вторгнення. Взагалі, те, що росія зараз виробляє і намагається продемонструвати всьому світові, що санкції не діють, і що вони виробляють таку саму техніку, – насправді виходить, що вони виробляють вже зовсім інше.

На додаток до "Калібрів" зазначу, що буквально декілька днів тому наш український центр, який вивчає трофейну техніку, різноманітні зразки, які вдалося відбити в противника, або уламки, зробив публічну презентацію проблем танків Т-90. Вони фактично довели, що танк Т-90 взагалі не є технологічним і новим танком, а якоюсь версією Т-72. Це черговий доказ того, що на росії зараз панує технологічна деградація.

Наша справа і всього світу – фактично довести цю деградацію до такого рівня, коли росія просто буде не в змозі виробляти потужні ракети, літаки, бронетехніку та РСЗВ, які можуть наносити нам ураження на певних відстанях. Скажімо, ті самі "Торнадо-С" перебувають у значній залежності від західних елементів та комплектуючих.

Читайте: Росіян буде штормити: Україна отримала потужну зброю проти окупанта

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами