RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як уникнути націоналізації в Криму: “урок” Зеленському від Безгіна

Нардеп фактично визнав Крим російським

Нардеп фактично визнав Крим російським Фото:

У середу, 24 травня стало відомо, що “парламент” окупованого Криму “націоналізував” квартиру родини Президента Володимира Зеленського в Лівадії і ще 57 об’єктів, які належать українцям та Меджлісу. А от, член президентського фракції “Слуга народу” і комісії з питань боротьби з колабораціонізмом Віталій Безгін уникнув цього, незаконно оформивши довіреність на рідну тітку - членькиню путінської партії “Єдіная Росія”. Щоб виправдатися, депутат навіть намагався долучити Нацагенство із запобігання корупції. Детальніше про це в матеріалі "Апострофа".

Майно забирають хвилями

Це вже четверта чи п'ята хвиля так званої "націоналізації" майна українців у Криму. За словами голови Регіонального центру прав людини Романа Мартиновського, перша відбулась у 2014-2015 роках. Тоді, одразу після анексії Криму, російська влада півострова заявила, що "націоналізувала" 330 об'єктів державної та профспілкової власності. Наприкінці 2016 – на початку 2017 років розпочався новий етап вилучення - у приватних осіб. На підставі судових рішень забирали земельні ділянки та зносили об'єкти нерухомості через те, що люди нібито незаконно володіли земельними ділянками, або будівлі не відповідали нормам РФ. Наступний етап був у березні 2020 року. Тоді набув чинності указ президента Росії Володимира Путіна про те, що "іноземним громадянам" забороняється володіти землею у більшості районів окупованого Криму – прибережних і прилеглих до материкової України. За нову так звану "націоналізацію" підконтрольний Росії парламент Криму проголосував у жовтні 2022 року. Тоді зробили акцент на політиках кримського походження.

Вилучення, про яке було заявлено у травні 2023-го - це вже п’ята хвиля. Окрім нерухомості Володимира Зеленського, про яку було широко відомо ще на етапі його передвиборчої кампанії, і яка постійно фігурувала в деклараціях глави держави за минулі роки, окупанти рішенням свого “парламенту” відібрали собі також виноробню “Алеф-Виналь-Крим” підприємця Вадима Єрмолаєва, торговельні площі “Скай плаза” в Ялті, бенефіціаром яких російські ЗМІ називають Арсенія Яценюка; сільгосппідприємство “Семисотка і компанія”, яке, ймовірно, пов’язане з оточенням Арсена Авакова, будівлю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі.

Читайте також: Треба поспішати з законами по Криму, щоб не відскавати від військових - Рефат Чубаров

Експерти постійно говорять про нікчемність рішень окупаційного уряду і відсутність підстав для вчинення будь-яких правочинів з російською владою, адже після деокупації півострова, як і інших загарбаних Росією територій, там будуть діяти закони і право власності, закріплене саме в українських реєстрах. Тим більше, факти націоналізації і незаконного відбирання майна стають частиною великого позову України до Росії у міжнародних судах. Наприклад, Нафтогаз України уже відсудив у Москви 5 млрд доларів за свої активи в Криму. Напряму Росія, звичайно, поки не буде виконувати це рішення, але можна починати процедури арешту активів в інших країнах.

Відтак, керуючись цією логікою, багато громадян і підприємців залишаються “пасивними” власниками кримського майна, адже не бажають іти на колаборацію з ворогом, визнавати його закони і платити податки, які фінансуватуть вбивство українців російською армією. Щоб виконати вимоги українського законодавства і пройти процедуру продажу кримського майна так, щоб його визнала Україна - слід підписувати угоду на території, підконтрольній уряду. Адже з точки зору українського законодавства будь-які акти державної влади, документи, які видаються на дозвіл ведення нотаріальних дій в окупованому Криму, є недійсними.

“Слуга” вирішив обійти правила

Утім, є приклади, коли українські громадяни порушують закони України і вступають у співпрацю з окупантом навіть на рівні побутових економічних взаємин. Йдеться про випадок народного депутата від “Слуг народу” Віталія Безгіна. Він став широко відомий на початку 2023 року, коли з’ясувалось, що в 2020-му він оформив в Криму довіреність на продаж своєї квартири в Євпаторії на тітку - громадянку Росії, членкиню партії “Єдіная Россия”, членкиню парламенту Криму - Галину Герасимову.

Відповідно до витягу з державного реєстру прав на нерухоме майно, який публікувався раніше в ЗМІ, Віталій Безгін володів часткою в праві власності на нерухому майно, а саме квартири загальною площею 59.4 кв м у Євпаторії після того, як набув спадщину від своїх бабусі і дідуся. Потім, уже будучи народним депутатом - він вирішив, що квартиру слід продати. І для цього задіяв своїх родичів в Криму. До слова, згідно з опублікованими даними, російські паспорти ймовірно є і у його сестри Олени Безгіної, і у батьків - Наталії та Юрія Безгіних.

На час укладання довіреності, Герасимова була і продовжує бути членом політичної партії «Єдина Росія» і депутатом Кримського “парламенту”. Буквально напередодні вона розповідала про “успіхи благоустрою і невирішені проблеми” Євпаторії в інтерв’ю пропагандистському виданню “Спутнік”.

Квартиру продали за законами Росії, про що свідчить відповідний опублікований витяг з російського реєстру. Таким чином, народний депутат Безгін фактично визнав російське законодавство в Криму і вчинив правопорушення, передбачені Кримінальним кодексом України.

Утім, Безгін не став предметом глибокого розслідування, попри те, що прямо визнав суверенітет Росії над окупованим Кримом. Він виправдовувався, що отримав спадщину від бабусі і дідуся, які померли уже після початку окупації - а тому нібито за погодженням з Нацагентством запобігання корупції - вирішив, що надання довіреності депутатці від “Єдіної Росії” буде єдино правильним рішенням ситуації.

“Дана родичка наразі проявляє проросійську позицію, є елементом окупаційної влади, та понесе за це відповідальність! Все чесно і відкрито! Віримо в перемогу та якнайшвидше повернення українського прапору в Крим! А своїй тітці публічно можу пообіцяти тільки одне: сядеш серед перших, якщо не встигнеш втікти!”, - емоційно додавав він до свого коментаря.

Треба підкреслити, що Нацагентство ніколи так і не підтверджувало, що нібито погодило Безгіну колаборацію з окупаційним режимом. Ба більше, в усіх роз’ясненнях цього органу прямо вказано, що продаж майна поза правилами українського законодавства є нікчемним. Відповідно, до декларацій повинні вноситися квартири і машини з кримською реєстрацією. Натомість очевидно, що навіть сплата нотаріального мита за реєстрацію довіреності - це вже злочин з фінансування окупанта і його терористичної діяльності.

***

Десятки тисяч українських громадян і організацій, включно з Президентом Зеленським та Меджлісом кримськотатарського народу, вирішили не вигадувати обхідних шляхів і у жодний спосіб не йти на співпрацю з ворогом. Але деякі представники парламенту, такі як Віталій Безгін, вочевидь вважають себе вище встановлених в країні правил. А от чому “слуга” досі не поніс відповідальність згідно з українськими законами - питання до правоохоронних органів.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів