RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Треба поспішати з законами по Криму, щоб не відставати від військових - Рефат Чубаров

Як працюватиме Консультативна рада з деокупації півострова

Як працюватиме Консультативна рада з деокупації півострова Рефат Чубаров Фото: з відкритих джерел

Президент Володимир Зеленський затвердив склад Консультативної ради з деокупації Криму та Севастополя. До її складу увійшли понад 40 людей, зокрема голова Офісу президента та його профільні заступники, секретар РНБО, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, постійний представник президента в Криму, міністри силових відомств, депутати тощо. Про напрямки роботи цієї Ради, а також важливі питання, які потребують уваги перед звільненням Криму, розповів Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

– Затверджено склад Консультативної ради з деокупації Криму та Севастополя. Її було утворено ще в серпні 2022 року. З вашої точки зору, для чого були зроблені такі зміни в Консультативній раді?

– Ви правильно сказали, ще минулого року така рада була створена. Дуже чітко були поставлені перед нею завдання, є положення про цю раду. Я виходжу зі своїх розумінь щодо активізації в межах цієї ради. Схвалення складу свідчить про те, що всі роботи, повʼязані з реінтеграцією Криму, набувають особливої важливості.

Читайте: Крим стане пасткою для окупантів, пороми можуть навіть не готувати, — генерал Маломуж

Скажу, що це була наша пропозиція також. Напередодні зустрічі з президентом, що відбулася в четвер, декілька тижнів тому ми мали зустрічі з представниками Офісу президента, де обговорювали різні питання, повʼязані з тимчасово окупованим Кримом. Зокрема те, що необхідно вже координувати всю роботу, яку проводять різні відомства в межах своїх повноважень щодо Криму. Це, скажімо, питання підготовки кадрів, питання, повʼязані з уточненням чинного законодавства в частині колаборації і таке інше.

- Хто має це координувати?

- Зрозуміло, що найвищі посадовці в Україні. Принаймні, вони мають давати основні меседжі, а потім уже законодавець у межах своїх повноважень, виконавча влада - мають це виконувати. Тому ми попросили, щоб ця Консультативна рада з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму та міста Севастополя розпочала свою роботу.

Під час зустрічі в четвер, коли ми обговорювали низку питань, ми також попросили президента, щоб засідання цієї ради відбулося якомога швидше, щоб ці основні меседжі були донесені. Йдеться про координацію практичної роботи відомств, міністерств і служб України.

– Знаю, що і ви входите в цю раду. Ви зазначили, що спілкувалися з Зеленським. Скажіть, чи є розуміння, чи є план, як буде відбуватися реінтеграція Криму після деокупації?

– Над цим питанням зараз працює і Міністерство з питань реінтеграції ТОТ, і така робоча група на чолі з віце-премʼєр-міністром Іриною Верещук. Представництво президента України в АР Крим також проводить відповідні дослідження і розробку документів.

Дивіться: У Криму пустили під укіс вантажний потяг: фото з місця вибуху

Зрозуміло, що тут є обговорення конкретних пропозицій, деякі з них уже знаходять форму прийняття рішень щодо кадрового резерву, розроблення проектів нормативно-правових актів, які зараз знаходяться в уряді. Найближчим часом вони будуть схвалені. Водночас визначені основні субʼєкти кадрового процесу. Необхідні кадри будуть визначатися державою серед військовослужбовців, підготовлених у питаннях управління суспільством – ті, які мають певну освіту або досвід, а також серед працівників органів управління, які розміщені на материковій частині України. Це буде форма відрядження.

Але говорити про такі конкретні форми власне деокупації, як буде відбуватися деокупація Криму – це більше справа військових. Це форми, які визначатимуться в ході подальших військових операцій з боку Збройних сил України. Водночас є різні бачення статусу кримської автономії. Нещодавно це певною мірою обговорювалося в медіа. Для того, щоб тут визначитися і показати державну позицію, потрібно, щоб обговорення відбувалося на рівні президента і керівників відповідних міністерств та відомств, щоб ці результати обговорень потім втілювалися в ті чи інші документи, які були б обовʼязковими для всіх.

- Розкажіть більше про завдання Консультативної ради.

- Вони визначені по трьох напрямках. По-перше, вона розглядає і схвалює стратегію деокупації і реінтеграції Криму. Ця стратегія існує з 2021 року, згідно неї державні органи працювали і працюють. Створення Кримської платформи було передбачено цією стратегією, і вона дуже успішно почала свою роботу. Зараз напрацьовується оновлена редакція цієї стратегії. Якщо виходити з того, що говорив секретар РНБО Олексій Данілов, десь у червні-липні вона має бути схвалена.

Друге завдання – це ключові напрямки Кримської платформи. Ми бачимо, що форми діяльності Кримської платформи є дуже успішними без усілякого перебільшення. Цього року вже визначена дата парламентського саміту Кримської платформи – він відбудеться у Чехії в жовтні 2023 року. Поки не визначені місце і дата саміту голів урядів і президентів країн-членів Кримської платформи. Це може бути Київ. Дуже хотілося б, щоб це був звільнений Крим. Я думаю, що теж скоро ця дата буде визначена, коли збереться саміт голів держав-членів платформи.

Третій напрямок, вказаний у завданнях Консультативної ради – це вдосконалення законодавства. Це, з моєї точки зору, найбільш важливий напрямок, оскільки якщо Консультативна рада і напрацьовуватиме основні меседжі й напрямки, в яких мають розвиватися і встановлюватися чіткі норми, підходи й принципи щодо реінтеграції Криму, вони мають бути оформлені у вигляді законів і схвалені Верховною радою. Це процес трохи довгий, тому треба поспішати, щоб із тим, як Збройні сили України зайдуть на територію Криму, була розпочата робота військових цивільних, а потім і цивільних адміністрацій. Щоб вони вже спиралися на широкий фундамент чинного законодавства.

Читайте: Провісники звільнення Криму: окупанти на півострові обирають між поганим та дуже поганим сценаріями

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів