RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Стратегічний хід ЗСУ на Запоріжжі: де чекати на наступний удар

Звільнення П'ятихаток відіграє важливу роль на Запорізькому напрямі

Звільнення П'ятихаток відіграє важливу роль на Запорізькому напрямі ЗСУ продовжують розм'якшувати оборону ворога Фото: sprotyv.org

Українські військові потроху просуваються на передовій. Під контроль взяли вже понад 100 квадратних кілометрів території. 19 червня стало відомо про звільнення населеного пункту Пʼятихатки Запорізької області. Це село грало важливу роль в логістиці російських окупантів. Чи можна вже підбивати перші підсумки контрнаступу, як впливають на хід війни удари по командирах окупаційних військ рф, та що українці можуть побачити найближчим часом - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Підсумки підбивати зарано. Єдине, що можна відмітити – що зараз активно наші війська формують плацдарм для подальшого наступу. Скоріше за все, за підсумками перших двох тижнів наступальних дій зараз випрацьовується чи в Генеральному штабі визначається напрямок головного удару. Вирішують, де ми будемо завдавати удари, і скільки їх буде.

Звільнення Пʼятихаток

Пʼятихатки цілком можуть бути важливим населеним пунктом в плані логістики. Росіяни використовували його зокрема і для перекидання техніки й озброєння. Ми знаємо з вами, що російська федерація прив'язана до залізниці і без залізничних шляхів у них починаються величезні проблеми з логістикою. Саме на те і розрахунок.

Читайте: Одна країна - дві думки: що в США говорять про контрнаступ ЗСУ

Скоріш за все, вони тут постачали техніку для переднього краю, для побудови цих ліній оборони, які вони там нарили. Ймовірно все туди завозилося, тому що П'ятихатки все ж таки північніше Василівки, там вже немає розподілу залізничних шляхів. Так що це (використовувалося) для забезпечення самого угруповання, і в районі цих П’ятихаток ми можемо знайти і склади з матеріальними запасами, і боєприпаси, і решту. Наші бійці зазначили, що росіяни відступали, залишаючи техніку, боєприпаси тощо.

Удари по російських командирах

Без командира підрозділ фактично на половину втрачає боєздатність. А іноді може взагалі бути деморалізованим до того ступеню, що солдати залишать позиції і будуть відступати. Тож це дуже важливо. Декілька діб тому було завдано удару по пункту управління 80-ї окремої мотострілкової бригади рф, але це було на трохи іншому напрямку. Тим не менше, це дуже важливо – фактично обезголовити цю бригаду. Загибель командирів – це підрив боєздатності частини чи підрозділу.

Читайте: Росіянам влаштували пекло: в ЗСУ озвучили втрати ворога на Таврійському напрямку

Контрнаступ: прогноз

Найближчим часом ми можемо побачити окремі епізоди контрнаступальних дій. Це може бути продовження періоду розвідки боєм для того, щоб остаточно ухвалити рішення щодо нанесення головного удару і остаточно вжити необхідних заходів для формування плацдарму під цей головний удар.

Ми вперше вийшли на масштабний оперативний простір. У нас фактично два напрямки – і Бердянський, і Мелітопольський, ще його називають Таврійський напрямок. У нас такого масштабу ще не було, і тут треба ретельно підготуватися для того, щоб не помилитися. Лінія фронту залишилась без змін. Вона становить десь 1100-1200 км від Харкова до Херсону. Але найбільш активна лінія фронту йде десь від Вугледара до Пʼятихаток і до Каховського водосховища. Це найбільш активна частина.

Так, на Купʼянському й Лиманському напрямках точаться бої. І на Бахмутському точаться бої. Але там ми ведемо більш оборонні дії, і триває оборонна операція. А от активні дії Збройних сил України спостерігаються саме от на цій ділянці – від Вугледара і аж до Каховського водосховища.

Дивіться: Українська армія йде у контрнаступ на 4 ділянках фронту: свіжі карти боїв

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами