RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відпочинок в Україні: де провести відпустку влітку 2023 року

Західна Україна стає центром вітчизняного туризму

Західна Україна стає центром вітчизняного туризму Фото:

Вже друге літо поспіль через повномасштабну російську агресію українці позбавлені можливості відпочивати на пляжах Північного Приазов'я та на Чорному морі – у Коблеві та під Одесою. Адже ці туристичні напрямки досить бурхливо розвивалися після анексії росією Автономної республіки Крим. Які зараз є альтернативи та куди українцям можна з'їздити цього літа відпочити? Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Друге літо в окупації: з’явилося нове відео зі "звільненої" від туристів Кирилівки

Безальтернативний варіант

Після тимчасової втрати Криму, який щорічно приймав у середньому 5 млн відпочиваючих з усіх регіонів України, внутрішній турпотік перерозподілився. На перше місце за популярністю вийшло Приазов'я, головні курорти якого – Арабатська стрілка, Кирилівка, Бердянськ та Білосарайська коса через невелику глибину Азовського моря були гарним місцем для сімейного відпочинку, особливо з маленькими дітьми.

На другому місці за відвідуваністю (нагадуємо, в даному випадку ми говоримо про внутрішній туризм, а не про виїзний) були Білгород-Дністровський, Затока та невеликі населені пункти на південь від узбережжя Чорного моря. А також Коблево у Миколаївській області.

На третьому місці були курорти Західної України. Вони, хоча й асоціюються з зимовим відпочинком, але насправді приймали в літній період до 70% відпочиваючих, які приїжджали в цей регіон. Звісно, через відсутність моря вони на любителя. Але тепер, на другому році повномасштабної війни з росією, коли авіаційне сполучення зі звичними закордонними курортами відсутнє, а з Чорним та Азовськими морями – самі розумієте…, з'їздити на тиждень нормально відпочити можна лише на Західну Україну.

"Розставляти за відвідуваністю не буду, тим більше така статистика не ведеться, але найпопулярніші туристичні місця виділити можна. Найрозкрученіший курорт – це, звісно, Буковель. Потім Трускавець, з його цілющими мінеральними джерелами та бальнеологічними центрами. Закарпатська область: і гори, і лікувальні санаторії, і термальні джерела. Причому це найбезпечніший регіон України – в Ужгороді навіть немає комендантської години. Шацькі озера на Волині. Івано-Франківська область, у районі Верховини та Косіва: ліси, гірські річки", – розповідає "Апострофу" директор Центру розвитку туризму в Україні Володимир Царук.

Шацькі озера на час війни замінили море

Гори, річки та озера

Буковель та Трускавець – настільки розкручені місця для непляжного відпочинку, що тут вже давно облаштувалися мережеві готелі світового рівня. Наприклад, Radisson та Rixos. І до війни тут відпочивали та оздоровлювалися дуже багато іноземців. У Трускавці, наприклад, їх було до 35% з числа відпочиваючих.

"Зараз іноземці, зі зрозумілих причин, в Україну відпочивати не їдуть. Тому немає заповнюваності готелів та недешевих комплексів, які працюють у стилі турецьких готелів (з харчуванням, басейнами, СПА та анімацією). Власники конкурують один з одним, і ціни, відповідно, падають ", - каже Володимир Царук.

За його словами, зараз тиждень відпочинку в готелі (зі сніданком) у Буковелі коштуватиме для двох осіб від 10-12 тис грн. Приблизно те саме – й в Трускавці. Якщо зупинитися у скромному бюджетному котеджі чи санаторії – вдвічі дешевше. Ну, а якщо домовлятися з місцевими жителями… Тут уже як домовишся.

З'їздити у Волинську область на Шацькі озера – зараз це, напевно, єдина альтернатива пляжним курортам Чорного та Азовського морів. Великі чисті водоймища. Вода нехай і прісна, але можна покуштувати вугра.

"Сезон цього року розпочався раптово, буквально минулого тижня. А то холодно було та дощі. Але цими вихідними яблуку на пляжах не було де впасти. Перша лінія з міні-готелями зайнята. Турбази та приватний сектор були забиті, люди втомилися, хочуть відпочити. Торгівля запрацювала. Пончики на пляжах, з вишнею, маком, згущеним молоком – розхоплюють", – розповідає "Апострофу" заступник директора Шацького національного природного парку Василь Матейчик.

За його словами, ціни на відпочинок на Шацьких озерах – на рівні минулого року, проживання у невеликому затишному приватному готелі – від 500 грн за ніч.

Верховина, центр гуцульської культури, відома своїм зеленим туризмом. Тут і рафтинг гірськими річками, і походи горами, і гриби з ягодами. Та й просто свіже гірське повітря.

"Кількість відпочиваючих дітей, навіть якщо порівнювати з довоєнними та доковідними роками, зросла на 30%. Моря зараз для українців немає, але нічого, річками у нас сплавлятимуться. З Одеси дуже багато їдуть, Харкова, Запоріжжя, Дніпра", - розповідає "Апострофу" власник та директор дитячого табору "Гердан кемп" Олег Корнелюк.

За його словами, кількість відпочиваючих у Верховині також зростає: "Багато жінок з дітьми. Що, власне, й не дивно: чоловікам не до відпочинку. Ціни залежать від готелю, можна на добу зняти тримісний номер за 700 грн., а можна одномісний за 1,5 тис.".

Карпати влітку

Далекий тепер берег турецький

Попри те, що авіаційне сполучення між Україною та зарубіжними країнами через війну призупинено, можливість відпочити на популярних курортах Туреччини, а також у Болгарії, Хорватії та Чорногорії залишається. Завдяки автобусним перевезенням.

Причому, за словами Володимира Царука, якщо минулого липня з Києва до балканських країн йшло близько 10 туристичних автобусних рейсів на тиждень, то зараз – щонайменше вдвічі більше. Попри стомлюючу дорогу, попит є.

"Туристи обирають автобусні тури, бо сів, умовно, у Києві, а вийшов, наприклад, вже у Кемері. Немає пересадок, забрали біля дому – привезли до готелю. Зараз я прораховую тур до Болгарії для родини – одного дорослого плюс двоє дітей. Дев'ять ночей, з них дві - в дорозі. Готель нехай і скромний, але непоганий, і з харчуванням all inclusive. Все коштує плюс-мінус 35 тис. грн. Для Туреччини цінник буде суттєво дорожчим. І їхати автобусом - близько 46 годин тільки в один бік", - розповідає "Апострофу" представник мережі туристичних агенцій "На канікули" Юлія Шайда.

В принципі, на відпочинок за кордон можна вирушити навіть літаком. Але тут є нюанс - до аеропорту (а найближчі - у Молдові, Румунії, Польщі) потрібно добиратися або автобусом, або потягом, або власним транспортом. В такому разі ціни на відпочинок на середземноморському узбережжі Туреччини для трьох людей стартують приблизно від 60 тис. грн на 6-8 ночей. Це за умови вильоту з Кишинева. Звісно, цей прайс не враховує вартість переїзду, наприклад, з Києва до столиці Молдови й в зворотній бік.

Читайте також: Відпочинок на морі, який не вдарить по кишені: топ-10 найдешевших пляжів в Європі

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів