RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фронт рухається, росіяни перекидають з Криму стратегічні резерви - боєць ЗСУ

Падіння Токмака призведе до хаосу в лавах російських військ

Падіння Токмака призведе до хаосу в лавах російських військ Данило Яковлєв про ситуацію на фронті Фото: Данило Яковлєв/Instagram

На Запорізькому напрямку звільнення села Роботине дало змогу Збройним силам України просуватися у бік Новопрокопівки та Очеретуватого. Після їх звільнення шлях на Токмак буде відкритий. Про ситуацію на південному фронті та необхідність максимальної підтримки ЗСУ в етері Апостроф TV розповів військовослужбовець Данило Яковлєв.

- Яка ситуація на передовій на вашому напрямку?

- Не можу казати конкретно за себе, бо ми виконуємо завдання на різних ділянках фронту, але багато інформації знаю від товаришів, які перебувають на всіх ділянках фронту, навіть скоро буде вже й Кримський фронт.

Дивіться: Все, як під час Другої світової: росіянам перекинули на фронт потужне "підкріплення", фото

Що стосується Токмака, то цей населений пункт на 360 градусів є суцільним кільцем оборони. Ворог триматиме Токмак до останнього. Така ж історія з Бердянськом. Його звільнення особливо не буде тільки тому, що він знаходиться у низині, а все що вище, буде контролюватися нами. І окупанти будуть вимушені евакуюватися з Бердянська самі.

Якщо ми візьмемо Токмак найближчим часом, то ситуація з Мелітополем буде вирішуватися набагато швидше. Далі ситуація з Кримом буде ще цікавішою. Щодо тих спецоперації на півострові, які проводяться зараз - про них треба документальні фільми знімати.

Єдине, з чим я хочу звернутися до людей - прошу максимально підтримувати зараз збори військових, які стосуються контрнаступу, зокрема тих хлопців, які там зараз знаходяться. Бо втрачається дуже багато - через мінні поля, через те, що росіяни понад сім місяців готувалися до нашого наступу.

- Так, збори сьогодні найважливіше. Чого найбільше потребують наші хлопці?

- Зараз дуже багато зборів з'явилося на стаціонарні засоби РЕБ, які глушать російські дрони і FPV-квадрокоптери. Бо росія зараз починає масово виготовляти дрони, влаштувавши ледь не по заводу у кожному місті. Наскільки мені відомо, вони роблять різноманітні дрони у форматі гуртка вихідного дня, де кожен бажаючий може прийти, зібрати FPV-дрон-камікадзе, який поїде в Україну. Вони навіть ім'я дають цим зібраним дронам, які, як вони кажуть, будуть вбивати українців. Бо вбивати українців - то ж національна традиція росіян. У нас же, на жаль, поки немає такого виробництва, щоби кожне місто виробляло по 100-200 дронів.

Стосовно зборів, то якщо ви бачите збори на машини, тепловізори, дрони, то зараз їх треба закривати якомога швидше. Я розумію, що грошей у людей небагато, але, наприклад, мої друзі всі свої гроші вкидають на війну. Вони отримують зарплату, її частина йде на сім'ю, інша частина - на покривання боргів і закриття тих потреб, які є зараз у підрозділах. Плюс треба скинутися хлопцям на "общак", на ремонт автівок. Кожен місяць на це дуже великі суми йдуть. Наприклад, купити два колеса - це понад 10 тисяч гривень. А колеса псуються за тиждень-два.

- Розуміємо, що навіть за міжнародної підтримки армія не може перекривати абсолютно всіх фінансових потреб Сил оборони. І ми також максимально долучаємося до цих питань, а також контролюємо на нашому рівні державну машину з її величезним процесом закупівель.

- Хочу від себе і своїх побратимів подякувати журналістам і громадськості, які контролюють і роблять публічними всі закупівлі щодо ремонтів, стадіонів, бруківки тощо, тобто коли кошти витрачаються не раціонально.

Як ми вже бачимо, і військові приходять до цих чиновників, і журналісти. Відповідно чиновники починають все менше цим страждати.

- Повернуся до ситуації на фронті. Відносно оптимістичними для української армії є Бахмутський і Запорізький напрямки. В чому головні проблеми зараз на цих напрямках?

- По-перше треба зауважити, що росіяни трішки змінили тактику. Коли тільки почався контрнаступ, вони одразу закривали дірки, кидаючи туди підрозділи за підрозділами. Тепер же вони кидають сили на Куп'янський напрямок і тиснуть там, змушуючи нас відтягувати частину сил туди.

На Бахмутському напрямку стоять дуже вмотивовані підрозділи ЗСУ, які стягують на себе стільки сил противника, що це хоч якось послаблює запорізький напрямок. За тією інформацією, яку ми отримуємо від наших джерел зі стану ворога, то російські солдати розповідають, що Кліщіївка, де зараз ворог сконцентрував великі сили - наші просто їх постійно знищують. А Бахмут - хоч і не є ключовою точкою у війні, є ключовим місцем для росіян. І коли наші заберуть Бахмут, то це буде плювок в обличчя всієї російської армії. Бо щоб захопити Бахмут (не повністю), вони витратили понад 20 тисяч солдатів.

Запорізький напрямок у них вже падає, бо вони кидають туди резерви, які були підготовлені для інших напрямків. Те саме з Кримом, вони перекидають сюди людей, яких місяцями готували, щоб стримувати наш десант на півострові. Вони їх кидають на Запорізький напрямок, де ці солдати гинуть.

Один наш інформатор з російської армії - він хоче здатися в полон, але поки чекає можливість - каже, що вони перекинули цілий батальйон на стримування нашого контрнаступу в Роботіно, і менше ніж за дві доби з 400 людей залишилося близько 30. І він показував нам переписки і фото про цей батальйон. Тобто наші розбили батальйон менше, ніж за дві доби. А ці люди повинні були захищати Крим, а померли на Запоріжжі. І таких ситуацій дуже багато.

Також не будемо забувати, що й на Херсонщині вирує велика війна. Але з нашої сторони вона ведеться тихо.

Дивіться: ЗСУ просунулися на Запоріжжі: дані Генштабу і карта

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів