RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

В хід пішла нова тактика: чи зможуть росіяни захопити Авдіївку

Олег Жданов про ситуацію на всіх ділянках фронту

Олег Жданов про ситуацію на всіх ділянках фронту Ворог не залишає спроб захопити Авдіївку Фото: varta1.com.ua

Російські окупаційні війська не залишають спроб захопити Авдіївку. Після двох хвиль ворогу не вдалося вибити наших захисників з укріплених позицій. Зараз доля Авдіївки багато в чому залежить від того, чи спроможний ворог організувати третю хвилю наступу. Детальніше про ситуацію на всіх ділянках фронту в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Авдіївка - третя хвиля

Зараз буде лакмусова частина наступу росіян на Авдіївку - зберуть вони третє хвилю чи ні. Дві хвили ми відбили, особливо дуже добре ми відбили другу хвилю - втрати у ворога були просто шалені. Якщо вони найближчим часом зберуть третю хвилю, то нам буде дуже тяжко. Якщо ж продовжать атакувати у тому режимі як зараз - це говоритиме про те, що інтенсивність атак йде на спад.

Читайте: На фронті йдуть важкі бої, за добу 82 зіткнення: зведення Генштабу

Можу зробити висновок, що перед російськими військами стоїть політичне завдання взяти Авдіївку. Тому вони з кадрами рахуватися не будуть.

Що стосується наших військ, то очевидно, що були зроблені висновки з того ж Бахмуту, так що повторення не буде. Так, лінія фронту може коливатися в межах максимум одного кілометра, але ми маємо можливість утримати Авдіївку під нашим контролем.

Тактика кротів

Те, що ворог риє під Авдіївкою тунелі для підходу до наших позицій - це вже перша світова війна, коли позиційні бої велися зокрема з риттям тунелів і для підриву позицій ворога.

Для нас це буде проблемою. Справа в тому, що виявити тунелі, поки вони будуються, дуже важко. Єдиний спосіб - це артилерійський вплив, тому що дія снаряду буде обвалювати ці тунелі. Але треба знати, куди бити.

Взагалі ворог використовує будь-який спосіб, щоб досягнути власної перемоги. Нам же доведеться боротися і з таким ось методом ведення війни.

Куп'янсько-лиманський напрямок

Очікувалося, що з цього напрямку буде головний удар з боку росіян. Ворог там зібрав найбільше угруповання військ - 100-110 тисяч. Але, судячи з сьогоднішньої ситуації, можна сказати, що Авдіївка є головним напрямком, де ворог намагається здобути головний оперативний успіх. Куп'янськ же - напрямок другого удару. Вони там теж будуть безперервно тиснути з метою відтягування наших резервів.

Читайте: Буде нова Чорнобаївка: Росія отримала серйозний удар на фронті

До речі, на цьому напрямку ворог використовує тактику риття підземних бункерів для розташування особового складу. А будує ці бункери російська цивільна дорожно-будівельна компанія. Так от - будівництво цих бункерів говорить про те, що на цьому напрямку ворог не збирався йти в далекий наступ.

Бої на півдні

Що стосується Роботина, наш Генштаб основні зусилля зосереджує на знищення особового складу ворога. Тому що на сьогоднішній день, маючи два напрямки з атакуючими діями, на третій (у ворога) навряд чи вистачить резервів. Тому головне завдання - поступове просування, по можливості - це знищення кількості особового складу, техніки і озброєння ворога з тим, щоби до кінця прорвати цю лінію оборони.

Там тривають важкі позиційні бої з періодичними штурмовими діями наших військ по звільненню нашої території. Там також є запеклі контратакуючі дії ворога. До речі, намагання росіян сходу відбити втрачені позиції - це обов'язковий захід з боку керівництва російських військ. У цих контратаках ворог витрачає багато особового складу, що нас влаштовує. Тобто підрозділ, який втратив позицію, контратакує до тих пір, поки не втратить боєздатність.

Просування на лівий берег Херсонщини

Підрив Каховської ГЕС зіграв як на користь, так і проти російських військ. Оборонні поля, які ворог облаштував на лівому березі, позмивало. А ми скористалися цією нагодою і провели спеціальні дії зусиллями ССО. А саме - розвідувально-диверсійну діяльність на лівому березі Дніпра, не даючи ворогу побудувати там серйозні лінії оборони. Росіяни там якщо й риють окопи, то на дуже великій відстані від річки Дніпро.

Щодо висадки піхоти - давайте почекаємо заяви нашого Генштабу по діяльності тих чи інших сил на цій ділянці фронту.

Нові обстріли

Як тільки буде стабільне зниження температури - близько нуля або невеликий мінус - ворог почне систематичні удари по нашій енергетичній інфраструктурі. Вони ніколи не відмовляться від цих дій.

На сьогоднішній день ми звертаємо увагу, що ракетних обстрілів не було вже більше місяця. Відповідно до нашої розвідки, за цей проміжок часу вони можуть виготовити до 100 ракет. Так що тут єдине наше завдання - це система ППО. І будемо сподіватися, що ми більше готов у цьому році до захисту енергетичних систем - як в плані накопичення запчастин і компонентів (закупівля трансформаторів і обладнання укриттів для підстанцій), так і в захисті нашого неба засобами ППО.

Читайте: Десант на лівий берег Дніпра: як ЗСУ змінюють хід війни

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців