RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погрузити у темряву: як росіяни намагаються отримати контроль над “Енергоатомом”

Країна-агресор намагається впливати на українську енергетику

Країна-агресор намагається впливати на українську енергетику Фото:

У тендері з пошуку компанії, що обиратиме кандидатів у члени наглядової ради майбутнього АТ “Енергоатом”, за будь-яку ціну намагається перемогти рекрутингова фірма, що має російських засновників. Мова йде про ТОВ “Уорд Хауел Україна”, власником якого до 2016 року було російське ЗАО "Уорд Хауэл Интернэшнл" (Москва).

При очікуваній вартості послуг у 3,8 млн грн ця компанія запропонувала у майже 4 рази меншу ціну, чим безальтернативно “перебила” пропозиції інших учасників. Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа".

Первинна пропозиція “Уорд Хауел Україна” складала 1 млн 555 тис. грн, а остаточна виявилася меншою одразу на третину – 1 млн грн. За таких умов очевидно, що мова йде не про здорову конкуренцію. Зниження вартості свідчить лише про те, що заробіток для цієї фірми не є ключовим питанням.

Вона у першу чергу бореться за право визначати коло кандидатів, які увійдуть до управляючого органу стратегічного для держави “Енергоатома”.

Що ж насторожує у ТОВ “Уорд Хауел Україна”?

Коли “Уорд Хауел” це не Ward Howell

На перший погляд “Уорд Хауел Україна” є дочкою американської компанії Ward Howell, що відома як друга найстаріша у світі фірма з пошуку кандидатів на топові керівні посади. Тим більше, що Ward Howell має представництва у багатьох країнах, які діють за принципом франшизи.

Але американці не були засновниками чи власниками української “Уорд Хауел Україна”. Ними були росіяни.

Читайте також: Тепловим генераціям в Україні прийшов каюк - нас очікує важка зима, - Олексій Бутенко

Офіс “Уорд Хауел Україна” у Києві був відкритий у 2004 році під керівництвом Ward Howell Russia. Відповідно, власником “Уорд Хауел Україна” до 2016 року було ЗАТ "Уорд Хауэл Интернэшнл", яке зареєстроване у Москві. Фактично, це була франшиза російської фірми, яка прикривалася великим американським брендом.

У травні 2016 року відбулося розділення: український менеджмент нібито викупив франшизу у росіян за неназвану суму. ЗМІ повідомляли, що “за даними держреєстру, власником ТОВ "Уорд Хауел Україна" (Київ) є Ігор Кабузенко, тоді як раніше ним виступало ЗАТ "Уорд Хауел Інтернешнл" (Москва)”.

Але чи не була ця угода фікцією? Є всі підстави вважати, що була, і насправді "Уорд Хауел Україна" і далі підкорялася офісу в Москві.

“Старший брат” з Москви та “товариш майор”, який читає українські резюме

По-перше, формальне відділення українських “дочок” від російських головних компаній після 2014 року стало масовим явищем після запровадження антиросійських санкцій за анексію Криму та окупації частини Донбасу.

Насправді ж у багатьох компаніях український менеджмент і надалі підкорявся вказівкам з Москви. Достатньо згадати ті ж “Сбербанк Україна” та “Альфа Банк Україна”, або російські активи в українській промисловості та енергетиці.

По-друге, "Уорд Хауел Україна" навіть після “розділення” продовжила тісно співпрацювати з російським “старшим братом”. Так, за кілька тижнів після цієї у події на її сторінці перепостили “мудрості” від керівника російського “Сбербанка” Германа Грефа, які законспектував керівник петербурзького офісу Ward Howell Борис Рохін.

Чи варто нагадувати, що “Сбербанк” одним з перших серед великих російських компаній відкривав свої відділення в Криму після його анексії? А от в "Уорд Хауел Україна" про це, очевидно, не знали.

Наприкінці 2016 року "Уорд Хауел Україна" запросило на форум в Київ старшого партнера московського офісу Ward Howell Георгія Абдушелішвілі (зараз він вже там гендиректор). Мабуть, це була така особлива російсько-українська дружба серед “білих комірців”.

І головне: щонайменше до листопада 2018 року всі резюме, які отримувало "Уорд Хауел Україна" від кандидатів на посади в українських державних та приватних компаніях, проходили через московський офіс.

Доказ цьому ми знайшли в архівній копії сайту за листопад 2018 року російського представництва Ward Howell. Навіть через два роки після “розділення” там була сторінка київського офісу з актуальною адресою у пров. Рильського, 6, куди працівники "Уорд Хауел Україна" переїхали лише улютому 2018 року. Хоча, по ідеї, після “розділення” росіяни мали б забути про своїх колишніх українських партнерів.

При цьому електронна адреса [email protected], що була там вказана, пов’язана з доменом саме російської Ward Howell (а не українським @wardhowell.com.ua чи доменом американського офісу @ward-howell.com).

Здавалось би, що тут такого? А те, що всі дії з листуванням, яке йде через цю електронку, відбувалися “з урахуванням чинного законодавства РФ” (про це було вказано на тій же сторінці). Це означає, що всі російські спецслужби мали доступ до інформації про кандидатів на посади в українських державних компаніях.

Нагадаємо, що згідно з даними державних реєстрів, ТОВ "Уорд Хауел Україна" забезпечувало персоналом “Нафтогаз, “Укрексімбанк”, “Укренерго”, “Оператора ГТС України”. Але як ми тепер розуміємо, призначення менеджерів до цих українських державних компаній відбувалося під контролем російських спецслужб.

Як Ward Howell обслуговує путінський режим

Російська фірма "Уорд Хауэл Интернэшнл" давно і тісно обслуговує інтереси російської влади. Так, у 2009 році HR-компанія "Уорд Хауэл Интернэшнл" формувала кадровий резерв путінської партії “Единая Россия”.

У вересні 2014 року представник "Уорд Хауэл Интернэшнл" Станіслав Шекшня увійшов до складу Експертної ради при Уряді російської федерації.

А в 2015 році "Уорд Хауэл Интернэшнл" допомагала рятувати російську економіку, долучившись до розробки освітньої програми для управлінців.

Ну й звісно, у на сайті "Уорд Хауэл Интернэшнл" чи в інтерв’ю та колонках їхніх менеджерів ми не знайдемо жодного слова про анексію Криму чи повномасштабне вторгнення росії в Україну – хоча вони напряму вплинули на сферу пошуку кандидатів на посади топових управлінців.

Робота на Курченка та сусідство з “гаманцем путіна”

Цікавою деталлю у російсько-українській “родині” “Уорд Хауел” є те, що у 2013 році російське представництво компанії наймало співробітників топового рівні для московської компанії “ВЕТЭК” українського олігарха Сергія Курченка.

А новий офіс у Києві, куди ТОВ "Уорд Хауел Україна" переїхало у 2018 році, “випадково” виявився у бізнес-центрі у провулку Рильського, 6, де також розташований офіс колишнього голови енергетичного комітету Верховної Ради та “тіньового екс-хазяїна” “Енергоатома” Миколи Мартиненка.

А ще за цією адресою знаходиться офіс такого собі ТОВ “Тройка діалог Україна” – філії російської інвестиційної компанії “Тройка диалог”, яку називають “гаманцем російської еліти”.

Тобто, зовсім випадково за однією адресою “прописані” дочка російської компанії, що підбирає управлінський персонал топового рівня, ще одна дочка іншої російської компанії, яка є “гаманцем російської еліта”, а також офіс чи не найбільшого українського корупціонера.

І при цьому ТОВ "Уорд Хауел Україна", у якої російське походження і зв’язки з російськими спецслужбами, практично не торгуючись робить все, щоб перемогти у тендері з пошуку та відбору претендентів на посади незалежних членів наглядової ради майбутнього АТ “Енергоатом”.

З цього можна зробити однозначний висновок – росіяни намагаються отримати контроль над “Енергоатомом” через ручний аукціон, щоб у подальшому дестабілізувати українську енергетику, оскільки занурити Україну в темряву за допомогою ракетних ударів у них не виходить.

Читайте: Буде вкрай важко: в ГУР відповіли щодо нового масштабного блекауту взимку

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів