RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ім'я їм - Легіон: як іноземці за Україну воюють

Яку користь принесли добровольці з інших держав

Яку користь принесли добровольці з інших держав Фото:

На боці України проти російської навали воюють тисячі іноземців, які об'єдналися в Інтернаціональний Легіон. "Апостроф" розповідає, громадяни яких держав вирішили приєднатись до Сил Оборони України, аби допомогти нам відстояти свою незалежність.

Читайте також: Родич 35-го президента США захищав Україну: фото

В боях за Київ

Перші іноземні добровольці в Україні з’явилися ще влітку 2014 року. Тоді не існувало жодної правової бази, а тому різні іноземці - з бойовим досвідом та без нього, шукачі пригод та ідейні почали концентруватись в добровольчих підрозділах, які не входили до складу ЗСУ. Передусім це був батальйон "Азов". Згодом почали формуватись "Грузинський Легіон", невеликі підрозділи з чеченців та білорусів. Люди з досвідом ставали інструкторами. Звісно, ніякої допомоги від держави вони не отримували. Їхній статус в 2014 – 2016 роках був вкрай сумнівний з точки зору законодавства. Тільки в 2016 році набуло чинності "Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства". Проте воно стосувалось лише тих підрозділів, які входили до складу ЗСУ Й не враховувало підрозділи, які утворились при Нацгвардії України. Саме таким підрозділом і був "Азов", в якому служила більшість іноземних громадян.

Все змінилося з початком широкомасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. Вже 27 лютого президент України Володимир Зеленський звернувся до громадян іноземних країн із закликом приїхати до України та приєднатися до формування, про яке тоді ніхто не знав - Інтернаціональний Легіон.

Читайте також: Інтернаціональний легіон: Зеленський запросив в Україну добровольців з усього світу

Одночасно були внесені зміни в законодавчі акти, які дозволяли служити громадянам інших держав в Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України за контрактом. Водночас вони могли обіймати лише посади рядового, сержантського та старшинського складу, не маючи доступ то державної таємниці.

Участь іноземних добровольців в бойових діях, особливо на першому етапі, під час "Битви за Київ" виявилась доволі ефективною. Окремі бійці та підрозділи на рівні взводу добре проявили себе в боях за Мощун, Ірпінь та на інших ділянках фронту. Найчастіше вони воювали у складі ГУР. Одночасно відбувалося формування Інтернаціонального легіону як структурного підрозділу ЗСУ.

Іноземці в складі Сил Оборони

Після відступу росіян з-під Києва почалась повноцінна робота з добровольцями на рівні держави. Проблем було дуже багато – найбільш суттєвою був мовний бар`єр, який подолали шляхом формування англомовних та іспаномовних підрозділів.

Іноземні добровольці брали активну участь в Слобожанській наступальній операції вересня 2022 року, в звільненні Херсону, в боях за Бахмут восени 2022 – зимою 2023 років. Причому не тільки у складі Інтернаціонального Легіону, але й у складі різних бригад – як мотопіхотних, так і механізованих. Продовжують вони воювати й нині.

Всіх іноземців автоматично записали в штурмовики й в такий спосіб використовували на фронті. І хоча частина бійців з країн-членів НАТО є спеціалістами у різних сферах військової справи, нічого крім піхотних підрозділів в Інтернаціональному легіоні не було. Згодом це призвело до певного відтоку добровольців.

Два легіони

Кількість добровольців ніколи не озвучувалась офіційно, тим більше, що в деяких країнах, звідки вони приїхали є цілком реальне кримінальне покарання за участь в бойових діях на території інших держав. Про достатньо велику кількість вояків-іноземців в ЗСУ може говорити той факт, що вже в 2023 році був сформований 2-й Інтернаціональний Легіон, який встиг взяти участь в боях на Донеччині.

Так, за оцінками організації The Soufan Center станом на 2019 рік у бойових порядках ЗСУ на лінії зіткнення перебувало близько 880 іноземців. Автор не володіє інформацією відносно кількості іноземних добровольців станом на 2022 – 2023 рік, але є певні дані щодо кількості загиблих. Вважається, що станом на 13 січня 2024 року в російсько-українській війні в 2022 – 2023 роках загинуло 333 іноземця, з них 51 громадянин США, 49 – Грузії, 33 – Білорусі та 23 – Колумбії. Мінімум три іноземця (хорват та два білоруси) вважаються такими, що потрапили в полон. Швидше за все їхня доля сумна – росіянська пропаганда ще з 2014 року розганяє тезу, що Україна масово вербує громадян інших держав на війну проти Росії, мовляв "нема кому більше воювати". Тому всіх іноземців (тобто всіх, хто не розмовляє російською) вони вважають "найманцями" та стверджують, що мають право розстрілювати їх прямо на місці. Щоправда, у вересні 2022 року Москва за посередництва арабських шейхів звільнила 10 полонених іноземців, які служили в ЗСУ та були захоплені під час окупації Маріуполя. Їх відпустили в Саудівську Аравію.

Продовжують гинути іноземці на фронті й зараз. Зокрема в середині січня 2024 року на Арлінгтонському військовому цвинтарі у США був похований 33-річний морський піхотинець Томас Грей Харріс (Thomas Gray Harris) з Каліфорнії. Він прибув добровольцем до України влітку 2023 року й загинув 24 листопада. Крім того, 4 січня 2024 року загинув болгарин Славков Свєтослав Іванов (1992 року народження), який воював у складі 40-го окремого стрілецького батальйону "Кодак".

Читайте також: В Україні загинули польські добровольці: фото героїв

"Правильні росіяни"

Варто також згадати й про такі формування, як Легіон "Свобода Росі́ї" та "Руський добровольчий корпус". Вони були сформовані влітку – восени 2022 року з етнічних росіян, що проживають на території країн Європейського союзу та України, білорусів, а також колишніх військовослужбовців ЗС РФ, що перейшли на сторону України.

Руський добровольчий корпус під час одного з рейдів

Саме ці відносно невеликі формування здійснювали рейди на прикордонні території РФ. Зокрема 18 січня 2024 року, в Брянській області "правильними росіянами" була влаштована засідка на вантажівку "Урал". В результаті двоє російських військовослужбовці загинули, а ще двоє були поранені.

В цілому варто сказати, що залучення іноземних громадян до служби стало правильним та дуже корисним рішенням для посилення Збройних сил України, особливо в перші місяці широкомасштабного вторгнення, коли мотивованих українців, які взяли в руки зброю було достатньо, проте бійців з бойовим досвідом не вистачало.

Читайте також: Російські добровольці, які захищали Україну, заявили про початок звільнення РФ: легіон повертається додому. Відео

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів