RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

А ми тую "Червону калину": як унікальний санаторій може стати котеджним містечком для еліти

Цінний актив намагається присвоїти депутат Рівненської обласної ради Володимир Рашовський

Цінний актив намагається присвоїти депутат Рівненської обласної ради Володимир Рашовський Фото:

На 12,2 га унікального дендропарку та реабілітаційного комплексу, що прилягає до водосховища в 76,2 га на Рівненщині де розташований санаторій "Червона калина", можуть побудувати житло для так званої місцевої "еліти". Трудовий колектив санаторію звернувся з заявою до Офісу Генерального прокурора, Бюро економічної безпеки України, Державного бюро розслідувань щодо рейдерської атаки на санаторій. Детальніше про перебіг подій читайте в матеріалі "Апострофа".

Санаторії чи збагачення?

У 2021 році в Україні працювало понад 700 санаторно-курортних закладів. З початком повномасштабного вторгнення галузь постала перед серйозними викликами. Активні військові дії, окупація українських курортів, відсутність коштів змусили велику кількість закладів припинити діяльність. За перші місяці війни в Україні призупинили роботу18 санаторіїв, путівки до яких оплачував Фонд соціального страхування України.

Водночас, ще у 2006 році Кабінет Міністрів затвердив Державну типову програму реабілітації осіб з інвалідністю. Тоді в Україні налічувалося близько 3 млн таких осіб. І, зрозуміло, що війна не поставила хвороби на паузу. А у випадку з кардіологічними, серцево-судинними та опорно-руховими проблемами ще й значно погіршила ситуацію. Більше того, ще з часів АТО значно зросла потреба в лікуванні та оздоровленні військових – учасників бойових дій. З початком гарячої фази війни ця потреба виросла кратно.

Тобто, теоретично держава як ніколи повинна бути зацікавлена в збережені реабілітаційних санаторіїв. Але поки на фронті йдуть запеклі бої схоже на те, що у чиновників та депутатів зацікавленість є тільки в одному – в особистому збагаченні. І доля якоїсь там рекреації їм байдужа, якщо мова йде про можливість набити кишені, заволодівши за корупційними схемами цінними землями під реабілітаційними закладами для забудови елітного житла.

Зокрема один з таких закладів у Рівненській області – унікальний санаторій "Червона калина" – скоро може зникнути з мапи. Принаймні, якщо місцевому депутату Володимиру Рашовському за допомогою голови Фонду держмайна Віталію Ковалю вдасться реалізувати схему заволодіння цим активом.

Інвестор санаторію – AREGY Group – вже звернувся до Президента України Володимира Зеленського та народних депутатів із заявою про те, що буде вимушений призупинити діяльність підприємства та виконання державних контрактів на оздоровлення.

Крім того, під загрозою інвестиції в $20 млн, які компанія мала намір вкласти у реконструкцію та розвиток санаторію.

Раніше трудовий колектив звернувся з заявою до Офісу Генерального прокурора, Бюро економічної безпеки України, Державного бюро розслідувань. Колектив закладу щодо рейдерської атаки на санаторій.

Згодом, через суд, підприємство добилось від ОГПУ відкриття у серпні 2023 року кримінальних проваджень №42023000000001466 та №42023000000001467. Але колективу досі не відомо, який правоохоронний орган веде ці справи.

Цінний актив

Розвитку санаторно-оздоровчих закладів на Рівненщині сприяла наявність мінеральних водних ресурсів. Станом на 2021 рік їх в області налічувалося біля 30. Це санаторії, оздоровчі комплекси, дитячі табори та будинки відпочинку. Найвідоміші серед них: курорт державного значення – санаторій "Горинь", санаторій "Червона калина", база відпочинку "Хрінники", реабілітаційно-оздоровчий комплекс "Біле озеро", тощо.

Нещодавно "Апостроф" описав можливу схему привласнення цінних земель на 12,2 га під "Червоною калиною". Оборудка може реалізуватись за корупційної підтримки місцевих судів, правоохоронців та екс-керівника Рівненської ОВА, а нині голови Фонду державного майна України Віталія Коваля. За інформацією журналістів цінний актив намагається привласнити депутат Рівненської обласної ради (фракція "Слуга народу") Володимир Рашовський.

Завдяки його зусиллям в області вже зникла низка рекреаційних закладів (про це трохи нижче). Цього разу, метою Рашовського може бути будівля на території унікального дендропарку «Червоної калини» з більш ніж 1000 різновидів рідкісних рослин розважального комплексу з котеджами для еліти.

Публічно реалізовувати ці плани повинен колишній директор Орендного підприємства "Санаторій "Червона калина" імені Миколи Сивого» Андрій Войцеховський. За даними "Апострофа", Войцеховський підтвердив намір повернутися у "Червону Калину" та начебто збирає для цього команду. Очевидно, що це можна зробити тільки після передачі контролю над санаторієм рейдерам.

Нагадаємо, Войцеховський був звільнений з посади директора ще у квітні 2023 року та визнаний Господарським судом Київської області винним у крадіжці біля 155 тис. грн.

Санаторій "Червона Калина" подав заяву у поліцію щодо шахрайських дій Войцеховського. У результаті Нацпол Рівненської області відкрив щодо його дій кримінальне провадження №12023181180000689 (від 13.09.2023 р.).

Брат на брата

Як стверджують співробітники санаторію, атаки на заклад розпочалися ще за часів управління ним Миколою Сивим, а потім його племінником, екс-директором "Червоної калини", покійним Ярославом Сивим.

Раніше ЗМІ називали Рашовського кримінальним авторитетом Рівненщини, який начебто довгий час "кришував" "Червону калину". Але з часом він захотів прибрати санаторій до своїх рук за класичною кримінальною схемою – шляхом доведення його до банкрутства через підконтрольні фірми та афілійованих контрагентів, як це було з санаторієм "Джерельце", до якого ми ще повернемося.

До рейдерської атаки на санаторій він начебто залучив свого приятеля, люстрованого чиновника часів Януковича та рідного брата згаданого Ярослава Сивого – Руслана Сивого. Нині Руслан очолює Рівненський регіональний офіс "U-LEAD з Європою".

На цьому підґрунті, як стверджують люди із оточення Сивих, між братами виник конфлікт. Руслан почав тиснути на брата та змушував скупити акції у інших співвласників санаторію з метою його подальшого продажу. Незабаром, а саме у кінці 2021 року, Ярослава знайшли вбитим на Київщині.

Після смерті Ярослава Сивого його заступник, а потім і керівник "Червоної калини" Леонід Рибачок залучив до підприємства профільного міжнародного інвестора. У грудні 2022 року власником 92% долі орендного підприємства стала компанія "Аріджи Ю" (входить до AREGY Group).Сума угоди склала понад 12 млн грн. Як вже було сказано, інвестор заявив про намір інвестувати $20 млн та розширити діяльність закладу, створивши центр медичних розробок.

Атаки на AREGY Group

Про AREGY Group відомо, що це біореноваційна медична компанія з керуючим офісом в Австрії, яка працює на ринку більше 10 років. Бізнес групи компанії представлено в Австрії, в Україні та на Кіпрі. Як стверджують в компанії, у зв’язку з війною в Україні, вони за свій рахунок релокували та розселили працівників та їх сім’ї з окупованої території на Західну Україну.

Акціонери щомісяця виділяють понад 1 млн грн на підтримку ЗСУ та соціальну сферу. Компанія сплачує оренду, податки та різні збори у місцевий та державний бюджети. За 2023 рік вони склали 6,5 млн грн. При цьому протягом п’яти років планується їх зростання до 47,5 млн грн на рік. Також інвестор запланував збільшити кількість робочих місць зі 120 (у 2023 році) до 270 через п’ять років.

Проте ці плани можуть і не збутись. Як зазначали в компанії, Рашовським, за підтримки тодішнього очільника Рівненської області Коваля, була ініційована низка кримінальних справ проти "Червоної калини", арештовані та заблоковані рахунки підприємства.

"На компанію здійснені інформаційні атаки для дискредитації… задля виправдання нелегітимних дій та наполегливих рекомендацій працівникам органів і судів здійснювати незаконні дії. Також незаконні вказівки регіональним структурам та керівникам не працювати з санаторієм "Червона калина"… Все це організовується чітко структурованою та високо вмотивованою групою осіб з великим досвідом рейдерства та владними повноваженнями. Вони діють безкарно, далеко за межами закону, при цьому нічого не бояться. Навіть відверто та відкрито погрожують працівникам, керівництву, адвокатам та журналістам", – йдеться у відкритому зверненні інвестора "Червоної калини" до Президента України.

В компанії стверджують, що керівникам підприємства навіть надходять погрози з невідомих телефонів.

Також у ході кримінальних проваджень слідчі начебто натякають про можливі проблеми, які можуть виникнути у адвокатів інвестора та колишніх учасників санаторію, які продали свої долі AREGY Group.

При чому тут мама

Ділки діють по класиці. Були ініційовані судові позови. Ключовий з них – через стареньку маму Сивого – Світлану Сиву, якій вже 84 роки. Їй в орендному підприємстві після смерті сина Ярослава у спадок дісталась частка 3,2%.

Абсурд ситуації в тому, що тепер через неї в суді оскаржується продаж інвестору 92% частки всього підприємства.

До речі, при спілкуванні зі Світланою Сивою журналісти виявили з її сторони повне нерозуміння того, як насправді її використовують у цій схемі позову до "Червоної калини" та її власника. Висновок, який зробили зі спілкування: пані Сива немає ніяких претензій до продажу санаторію й не хоче ним володіти. Її основне бажання – з’ясувати правду про те, хто вбив її сина Ярослава. Ймовірно цим її прагненням цинічно скористалися ділки. І, пообіцявши їй розібратися зі вбивством, отримали адвокатський договір представляти її інтереси.

Ще більший абсурд – 7 листопада 2023 року Господарський суд Рівненської області приймає рішення передати Сивій, як міноритарному акціонеру, всю частку інвестора в "Червоній калині". Наразі рішення оскаржується в апеляції.

На нашу думку, дивуватись тут нічому. Суд рівненський. Вотчина Рашовського та Коваля. До речі цей суд вже допомагав йому у подібних схемах.

На злодіях шапка горить?

Після того, як на "Апострофі" було опубліковано матеріал про можливий рейдерський захват і знищення санаторію "Червона калина", адвокат за вказаним позовом Андрій Мосійчук ("Адвокатське бюро Валерія Шаблія") та Андрій Войцеховський провели прес-конференцію у Рівному.

Войцеховський на заході не прокоментував інформацію журналістів про свої зв’язки з Рашовським. Зате вони з адвокатом переконували громадськість, що побудувати котеджі на території "Червоної калини" неможливо. Аргументація настільки ж абсурдна як і описане судове рішення. Таке враження, що з людей вчергове намагаються зробити бовдурів.

Мовляв побудувати на місці санаторію котеджне містечко неможливо, оскільки, за словами адвоката Андрія Мосійчука, "водойма, яка там знаходиться, земля, нерухомість – це є власністю держави, а не підприємства, а підприємство його використовує лише на правах оренди".

Злочинні схеми виведення санаторіїв України із державної власності – вже давно не рідкість в Україні. Так, наприклад, тільки у 2021 році за матеріалами кібердепартаменту СБУ, Печерський районний суд м. Києва наклав арешт на 45 санаторних комплексів орієнтовною вартістю 5 млрд грн! Усі вони, як повідомляли в СБУ, були незаконно виведені із державної власності у 2020 році. За даними слідства, зловмисники створили дієву схему відчуження державного майна на родичів та подільників.

Нажаль в Україні існує безліч таких схем. А якщо є адміністративний ресурс, то ця справа виявляється не такою вже і складною коли на кону десятки гектар цінної землі біля водойми у мальовничому місці.

Спроба першої приватизації перлини

Як лікувально-оздоровчий заклад санаторій заснував головний лікар медзакладів Агрофірми "Зоря" Микола Сивий у 1993 році. Під його керівництвом за короткий час "Червона Калина" стала відомим і одним із найкращих санаторіїв в Україні. Підприємство сумлінно сплачувало орендну плату та податки. Заклад спеціалізується на лікуванні серцево-судинної та нервової системи, органів травлення та дихання, опорно-рухового апарату.

Дійсно майновий комплекс "Червоної калини" (будівлі, земля) перебувають у державній власності через Фонд держмайна. Орендує його у держави Орендне підприємство "Санаторій "Червона калина" імені Миколи Сивого". За договором – до 2034 року. Як вже було сказано, комплекс розміщений в унікальному рекреаційному районі, на березі водосховища річки Путилівка з багатими покладами карстових порід, самосівом мішаного лісу, великим розмаїттям лікарських трав та цілющими мінеральними джерелами, що сприяють лікуванню багатьох хвороб.

Тобто санаторій завжди був потенційно ласим шматком для нечистих на руку ділків.

Рівняни добре пам’ятають, як "Червону калину" намагались приватизувати ще у 2016 році. І, як можна здогадатися, у незаконний спосіб. Уряд та Фонд держмайна включили його у велику приватизацію, наряду з промисловими гігантами з аукціону.

Насправді ж санаторій можна приватизувати згідно чинного законодавства тільки способом пріоритетного викупу орендованого майна. Це передбачено договором оренди ще з 1994 року, також закріплено в законі "Про приватизацію державного і комунального майна". Тобто орендне підприємство має першочергове право викупу майна у ході приватизації. За тридцять років орендар здійснив невід’ємні поліпшення майна, облагородив територію, створив дендропарк, розчистив русло річки, звів пірс, побудував водолікарню, будинки для бджолотерапії, інші допоміжні споруди, невелику церкву, відремонтував всі приміщення, тощо. Орендар належно виконував умови договору оренди.

Тоді за допомогою народних депутатів санаторій "Червона калина" вдалось врятувати від незаконного способу приватизації. І зараз він все ще не знаходиться у списках на приватизацію. Але хто заважатиме це по швидкому зробити у рамках малої приватизації, якщо екс-губернатор Рівненщини очолює ФДМУ?

Можливо все

Схема привласнення державного майна з послідуючим знищенням єдиного санаторного комплексу для будівництва котеджів виглядає більше ніж реальною. І останнє слово у цій справі може сказати саме голова ФДМУ.

Фактично на шляху до реалізації схеми привласнення Рашовським підприємства є усього єдина перешкода. Наразі контроль над орендним підприємством знаходиться у стратегічного інвестора, зацікавленого у розвитку санаторію та участі у соціальних програмах держави. І саме у цього інвестора тепер є пріоритетне право викупу майна санаторію у разі якщо держава виставить майно на приватизацію. Тож, щоб його цього права позбавити, треба «рейдернути» ОП.

Якщо за допомогою суддів Рашовському та Ко, через Сиву вдасться це зробити, то Коваль у особі ФДМУ цілком легко може організувати продаж державного майна на правах пріоритетного викупу. Але вже новому бенефіціару орендного підприємства.

І тут вже бізнесменів на шляху до наживи ніщо не зупинить. Адже Фонд може у ході малої приватизації не вимагати збереження цільового призначення майна. Як, наприклад, пояснював у своєму блозі на E-Zakupivli Іван Нікітченко, директор Crane IP Law Firm, невеликі об’єкти у ході приватизації продаються швидко, мають прийнятні ціни, а вимоги щодо їх цільового призначення висуваються зрідка.

Ну а далі справа техніки – варіантів для будівництва приватного житла та закритих розважальних комплексів на території санаторію у рейдерів маса.

Наприклад, можна збанкрутувати санаторій (великий досвід цього є у того ж Войцеховського) та перепрофілювати об’єкт у житловий комплекс. Або відчужити частину земель комплексу на інші фірми Рашовського та перепрофілювати "Червону калину" в розважальний комплекс для відпочинку місцевих еліт, тощо.

Сумнівні звитяги Рашовського

Інтерес Рашовського до "Червоної калини" не випадковість. Як писали ЗМІ, його компанії "Західпостач", власником якої є син політика Роман Рашовський, вже належать землі колишньої бази відпочинку "Сосновий бір" (кадастровий номер 5624684500:03:004:0073). База знаходиться впритул до санаторію. Для розуміння покажемо на мапі як тут все очевидно.

ТОВ "Західпостач" придбало "Сосновий бір" у 2021 році. З тих пір база не працює. Місцеві розповідають, що вона має спільні комунікації з "Червоною калиною", але зараз користуватися ними змоги не має. А побудувати новікомунікації інвестор не вважає за потрібне.

Нижче на карті розташований готельний комплекс "Друзі", яке належить однойменному ПП "Друзі". Цим ПП, згідно Опендатабот, також володіє син Рашовського.

На "Друзів" у 2015 році було відкрите кримінальне провадження. З його матеріалів видно, що на території готельного комплексу, на самовільно зайнятій земельній ділянці, що знаходиться по вул. Лісова, 1 в селі Жобрин, було здійснено самовільне будівництво 10 капітальних споруд. А службові особи ПП "Друзі" внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів з метою проведення цього будівництва та обслуговування споруд.

У "Червоної калини" в цій локації є зручний вихід на річку з власним пляжем. Тож горизонти для заробітку Рашовського величезні. Варто тільки зайняти весь північний берег водосховища річки.

До речі, ця місцина давно ласий шматок для недобросовісних бізнесменів Рівненщини. Південний берег водосховища річки вже давно окуповано за незаконними схемами з використанням учасників АТО. Як писали ЗМІ, АТОвці мають право на приватизацію землі. Хитрі ділки оформлювали на них комунальну землю площею один і більше гектарів, а потім викупали у них право на приватизацію і отримували землю набагато дешевше ринкової ціни.

Як результат, весь берег річки, який спочатку виводили на фізичних осіб, а потім на фірми, насправді тепер контролюється пов'язаними «потрібними» людьми.

Але повернемось до Рашовського. А саме до ще одного захопленого ним реабілітаційного закладу, який був ним знищений – дитячого санаторію "Джерельце". З ним Рашовський та його син Роман пов’язані черездві компанії "Світ-лайк" та "Промінь-надії". Перша компанія після банкрутства санаторію у 2014 році придбала нерухоме майно "Джеральця", яке у 2019 році передала у власність "Промінь-надії".

Прокуратура Рівненської області оскаржувала результати продажу "Джерельця". Але Господарський суд Рівненської області прийняв рішення на користь інтересів Рашовського.

У свою чергу Печерський районний суд Києва вже майже сьомий рік ніяк не може розпочати повноцінний розгляд справи Алли Кучер,директорки санаторію "Джерельце". Її у травні 2016 року правоохоронці запідозрили у розкраданні й привласненні понад 1 млн грн. За ці кошти у закладі мали пройти психологічну реабілітацію 198 учасників АТО, які, як виявилося, її навіть не потребували.

Цікаво, а часом не за ці кошти, виділені на реабілітацію військових, помпезно з розмахом відпочивала сім’я Рашовського у 2018 році?

Зоряна Рашовська на своїй Фейсбук-сторінці оприлюднює фото із сімейних відпочинків. Фото оприлюднене 2 червня 2018-го року.

І ще один факт на який варто звернути увагу. Згідно з ухвалою Рівненського міського суду від 17 квітня 2023 року на подане в рамках кримінального провадження №22023180000000085 клопотання, слідчий у вказує, "що відповідно до показань свідка Бріки І.Ю., 06.12.2022 громадянином України Рибачком Л.Р. підписано довіреність, якою уповноважено громадянина України Войцеховського А.Є., 23.07.1981 р.н., який у 2015 році отримав громадянство російської федерації, а у 2018 році отримав паспорт громадянина російської федерації на прізвище Кравець".

Наведемо ще один кейс з незаконним використанням депутатом від "Слуг народу" земель Рівненщини для свого збагачення – забудова лісового фонду.

Його ТОВ "Фірма "Рекорд" ще у 2014 році стала фігурантом відповідного кримінального провадження. За даними прокуратури, лісгосп надав цій фірмі незаконний дозвіл на будівництво на території лісового фонду, що призвело до втрати державою 3,3 га цінних лісів.

"…службовими особами ДП Висоцький лісгосп, в порушення ст. 20 Лісового кодексу України, у кварталі 57 Людинського лісництва надано користувачу мисливських угідь ТОВ Фірма Рекорд погодження на розміщення капітальних споруд у лісовому масиві на земельній ділянці площею 3,3 га, яка знаходиться у постійному користуванні лісгоспу", – зазначається в ухвалі Дубровицього районного суду Рівненської області.

Тоді Рашовський і ділки вийшли сухими з води. Інформації щодо результативності розслідування у тій справі у публічному просторі немає.

Цікаво, що на той момент ДП "Висоцьке лісове господарство" очолював Віталій Сухович. Він же депутат Рівненської облради, і він же з 2017 року очолив все лісове господарство області. Так от у листопаді 2023 року цього персонажа затримало ДБР. Правоохоронці звинуватили Суховича у незаконному збагаченні.

У нього виявили мільйони незадекларованих доларів та євро, три елітні автомобілі, коштовності, дорогі годинники, золоті монети, злитки золота, зброю. Сухович володіє чотирма земельними ділянками у Рівному, на яких здійснював будівництво котеджів і зареєстрував їх на підконтрольних «номінальних осіб».

При Суховичі на півночі області розцвів незаконний видобуток бурштину та вирубка лісу.

До речі з Суховичем під камери на піарзаходах полюбляв висаджувати дерева екс-очільник Рівненщини Віталій Коваль. За деякою інформацією, дружина Коваля відпочивала на курортах з дружиною Суховича.

Післямова

Що маємо у сухому залишку. З одного боку, в Рівненській області є зацікавлені особи пов'язані дружніми та родинними стосунками, які ймовірно мають в Києві адмінресурс у вигляді голови Фонду держмайна. Тобто в них відкриті досить широкі можливості по деребану земель Рівненщини.

Далі, захоплення землі з наступним будівництвом приватного житла для місцевої еліти дає можливість ділкам легалізувати капітали з незаконного видобутку бурштину. Також не виключена і роздача частини котеджів у якості корупційної оплати послуг за допомогу в адміністративному тиску на інвестора, у тому числі суддям.

З іншого боку – область та держава може залишитись без унікального санаторію, економіка без інвестицій, бюджет у розпал війни без надходжень, інвестиційний клімат вчергове без репутації.

І винний у цьому буде вже не зовнішній ворог – росія. А цілком свій "домашній" внутрішній – чиновники та депутати, які уповноважені представляти владу. Але які цю владу тільки дискредитують. Як і імідж країни на міжнародній арені.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів