RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знищення "Червоної калини": на місці санаторію хочуть збудувати котеджне містечко

Оздоровчий заклад Рівненської області може припинити існування

Оздоровчий заклад Рівненської області може припинити існування Фото:

Наразі є підстави вважати, що Депутат Рівненської обласної ради, бізнесмен Володимир Рашовський планує захопити відомий в області санаторій «Червона калина», розташований на території унікального дендропарку площею 12,1962 га з більш ніж 1000 різновидів рослин, деякі з яких тільки тут представлені в Україні, та побудувати на його місці котеджне містечко. Про це виданню "Апостроф" розповіло поінформоване джерело із середовища політика.

За його словами, на даний момент Рашовський скуповує земельні ділянки у селі Жобрин, в якому знаходиться санаторій, щоб потім за безцінь забрати ще й сам оздоровчий заклад. Та начебто сприяє йому у цьому ніхто інший як колишній голова Рівненської ОВА Віталій Коваль, який у листопаді 2023 року обійняв посаду голови Фонду державного майна України. Схоже на те, що у Рашовського для цього зібрана спеціальна команда, яка спеціалізується на рейдерстві і інформаційному прикритті, та обслуговується в "Адвокатському бюро Валерія Шаблія". Сам Коваль начебто проводить наради з керівниками силовиків і ставить задачі щодо необхідних дій та рішень суду.

Зокрема, у минулому році ТОВ "Західпостач", власником якого є син політика Роман Рашовський, оформило право власності на земельну ділянку (кадастровий номер 5624684500:03:004:0073) під майновим комплексом будівель бази відпочинку "Сосновий бір", яку підприємство придбало у 2021 році. Оціночна вартість земельної ділянки, площею 3,8 га склала 113 462,45 грн.

"Сосновий бір" вже давно не працює, як і ще один захоплений раніше актив Рашковського санаторій "Джерельце". Зі слів голови Олександрійської сільської громади Олександра Гуца, минуло щонайменше п’ять років, як санаторій "Джерельце" припинив свою профільну діяльність. Цікавим є факт, що «Сосновий бір» мав комунікації, які функціонували за рахунок "Червоної калини". Зі зміною ж власників санаторію доступ до них було втрачено, а будувати нові компанія "Західпостач" чомусь не стала.

Крім того, за словами місцевих жителів, власник бази відпочинку за дуже сприятливих умов переоформив на ряд чиновників та керівників силових структур земельні ділянки та котеджі на території біля водосховища, але на початку 2022 року практично за декілька місяців повернули їх назад під власність Рашовського. Ці котеджі, які вже давно, незрозуміло на яких підставах, були побудовані на землях, що раніше належали санаторію "Червона калина". Спростувати чи підтвердити цю інформацію на даний момент неможливо, оскільки з червня 2023 року функціонування Державного земельного кадастру призупинено.

Читайте також: Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

Раніше ЗМІ називали, Рашовського кримінальним авторитетом, який начебто довгий час "кришував" "Червону калину", але з часом захотів прибрати санаторій до своїх рук за класичною кримінальною схемою - шляхом доведення його до банкрутства через підконтрольні фірми та афілійованих контрагентів, як це було з "Джерельцем".

До можливої рейдерської атаки на санаторій він наче залучив свого приятеля, чиновника часів Януковича Руслана Сивого - рідного брата Ярослава Сивого, екс-директора "Червоної калини", якого було вбито у 2021 році на Київщині. Кримінальне провадження у цій справі досі не закрито, а деякі ЗМІ пов’язують вбивство з сімейними розбірками з тим самим Русланом.

Після смерті Ярослава його заступник, а потім і керівник "Червоної калини" Леонід Рибачок, розуміючи можливі наслідки нападу Рашовського, знайшов профільного інвестора і продав велику частку у статутному капіталі санаторію компанії "Аріджи Ю". Сума угоди, за даними журналістів, склала понад 12 млн грн.

У коментарі ЗМІ Рибачок підкреслив, що продав корпоративні права на Орендне підприємство "Санаторій "Червона калина" імені Миколи Сивого" - юридичну особу, яка орендує майновий комплекс, що належить державі. А вже держава, мовляв, сама визначить, коли і в який спосіб виставити на приватизацію санаторій.

"На це рішення Фонду держмайна, який тепер очолює Коваль, і чекає Рашовський", - каже співрозмовник видання.

Скоріш за все з метою здешевлення санаторію саме місцевий політик ініціював, ймовірно за допомогою Коваля, низку кримінальних справ проти ЧК без винуватців, арешт і блокування розрахунків за допомогою керівників Привату, і ряд судових позовів проти орендного підприємства та його нового інвестора. Зокрема, перше судове засідання у рамках цих позовів (справа№ 918/124/23) відбулося у Господарському суді Рівненської області 7 листопада 2023 року по позову мами Руслана Сивої Світлани Пилипівни 78 років , яка стала спадкоємицею долі Ярослава і чомусь має велику неприязнь до сімʼї брата небіжчика чоловіка засновника "Червоної калини" Сивого Миколи Юрійовича. В межах вказаної справи вимагається переведення корпоративних прав на «Червону калину» розмірі 87,60% з компанії "Аріджі Ю" на Сиву Світлану Пилипівну.

Звісно, що результатом розгляду справи стало повне задоволення вимог позивача, як під копірку переписане суддею з позову. Наступне засідання 31 січня 2024 року у Північно-західному апеляційному господарському суді, вже за апеляційною скаргою самої компанії, було швидко перенесене через зацікавленість ним з боку засобів масової інформації та через те, що процес стає публічним.

Але співбесідник, який володіє інсайдом, каже що колегією суду вже отримані необхідні настанови щодо необхідного рішення від «Великого керівника». Тому Рашовський дав команду Руслану здійснити "захід в Калину". І навіть директора вже визначили колишнього працівника Войцеховського Андрія, якого вигнали с ЧК за неефективність та шахрайство, по якому є справа в суді. Він був ангажований ще за часів роботи в ЧК Рашовським і видавав необхідну для рейдерства інформацію.

Войцеховський підтвердив свій намір повернутися в ЧК, та що збирає команду .

Водночас, співробітники санаторію висловлюють неабияку стурбованість щодо спроб рейдерського захоплення закладу. Цілий рік тиску на санаторій привели до зупинення інвестиційної програми розвитку санаторію, до зупинення програм співпраці з міжнародними компаніями та інтеграції нового обладнання, не відкритий новий учбовий центр з міжнародними фахівцями. Адже подібні дії ставлять під загрозу не лише майбутні інвестиції у розвиток «Червоної калини» зі сторони нового інвестора, але й саме існування одного з небагатьох залишившихся в Україні живих підприємств оздоровчого закладу, в якому надають якісні, а подекуди унікальні оздоровчі послуги.

Нагадаємо, у травні 2023 року міжнародна компанія Aregy Group, до якої входить компанія "АріджиЮ", розробила Програму реновації та розвитку санаторію "Червона Калина" як біо-реноваційного курорту Рівненського регіону. Інвестиції на реконструкцію та розвиток підприємства мали скласти понад $20 млн. У результаті розвитку санаторію було заплановане відкриття понад 200 робочих місць, що давало б близько 30 млн грн наповнення державного бюджету.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів