RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ракетні удари по Одесі: які цілі переслідує ворог

Попри постійні обстріли, у місті немає сучасних систем ППО

Ракетний удар по Одесі 15 березня 2024 року Одеса страждає від ворожих ракетних ударів Фото: ДСНС Одещини

У суботу, 16 березня, завершилася пошуково-рятувальна операція в Одессе, по якій напередодні росіяни завдали ракетного удару . В результаті загинули 20 людей, а ще 40 людей постраждали. Останнім часом російські окупанти особливо люто атакують саме Одесу. Чому так відбувається, читайте у матеріалі "Апострофа".

У суботу 16 березня в Одесі та області оголошено день жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару, завданого по місту напередодні. Серед 40 загиблих колишній заступник ГУНП, командир батальйону "Цунамі" Олександр Гостищев, а також колишній заступник мера Одеси Сергій Тетюхін.

Читайте також: В Одесі загинули ексзаступник мера та командир батальйону "Цунамі": фото і прізвища

"Судячи за характером ударів, окупанти використали проти Одеси дві балістичні ракети "Іскандер". Зазвичай з ОТРК "Іскандер" дають парний залп двома ракетами для гарантованого ураження цілі, але тут вони витримали паузу між першим ударом, коли на місці зберуться медики, рятувальники, чиновники, родичі постраждалих, щоб другою ракетою вдарити саме по них. Маємо терористичну тактику окупантів, які в "прямому ефірі" вчиняють черговий військовий злочин", - пояснив "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, який проживає в Одесі.

За його словами, російські окупанти активно використовують слабкості у нашому захисті.

"Попри близькість до тимчасово окупованого Криму та постійні "прильоти", в Одесі та області немає сучасних систем ППО, які тут дуже потрібні - систем Patriot та ЗРК SAMP/T. Сподіваємося, що на ці нюанси нарешті звернуть увагу, в тому числі й наші західні партнери", - додав Олександр Коваленко. Він також зазначив, що Італія, яка допомогла відновити після удару собор у центрі Одеси, могла б передати Україні ще один ЗРК SAMP/T, який італійці виробляють разом із французами і який здатний збивати балістичні повітряні цілі.

Терористичні удари по Одесі, на думку спостерігачів, мають кілька цілей, одна з яких стосується залякування місцевого населення та провокацію хаосу. Причому росіяни останніми днями практично по всьому південному сходу обстрілюють саме житлову інфраструктуру.

"Кремль дратує, що їхній "зимовий наступ" не приніс очікуваних результатів, зате Україна змогла вигнати "за Можайськ" російський флот у Чорному морі, фактично відновивши зерновий коридор. Путіна також дратує активізація європейців, постачання Україні артилерійських снарядів, а також позиція Макрона. Кремль у відповідь на все це почав активніше вбивати цивільне населення України, у тому числі й мешканців Одеси, паралельно атакуючи ще й портову інфраструктуру", - пояснив "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

На його думку, Кремль у нинішній ситуації зацікавлений у проведенні "переговорів", але на власних умовах.

"Вкрай сумнівно, що в нинішній ситуації у Києві, європейських столицях чи у Вашингтоні хтось здригнеться перед Путіним, але у диктатора своя "логіка" - логіка вбивці, у якого не залишилося інших інструментів впливу на Україну та її західних партнерів", - додав Дмитро Снєгірьов.

Одеса зазнала ракетного удару також 13 березня. Одна керована авіаракета була збита Повітряними силами над акваторією моря. Тоді в Силах оборони Півдня повідомили, що окупанти "продовжують використовувати тактику цілеспрямованих ракетних атак, перевіряючи та досліджуючи нашу систему ППО".

Минулої неділі 10 березня російські окупанти використовували безпілотники типу Shahed-131/136 для атаки на південь України. На Одещині один із дронів влучив у промисловий об'єкт. А 2 березня "покращений" іранський дрон зруйнував цілий під'їзд одеської багатоповерхівки, внаслідок чого загинуло 5 людей.

"Якщо з "Shahed-131/136" впоратися можна, то ракети (особливо балістичні та крилаті) збити непросто, навіть маючи в своєму розпорядженні сучасні системи ППО. Все впирається в географічні фактори - близькість окупованого Криму і наявність моря. Російські крилаті ракети, наприклад, йдуть на висоті 2-3 метри від водної поверхні. Тому якщо ракета прямує на ціль, яка знаходиться близько від берега, то її можна запеленгувати лише коли вона "виринає" з боку моря", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

За його словами, росіяни так люто б'ють по Одесі ще й тому, що вони шукають пункти розміщення та склади з нашими морськими дронами, за допомогою яких російський окупаційний флот " видавили глибокого у східну частину Чорного моря".

Читайте також: Росіяни лютують: в ЗСУ розповіли про жертв удару по Одесі і наслідки втрати кораблів РФ

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів