RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Росіянин та його посіпаки: топ-чиновники часів Януковича повинні відповісти за рейдерське захоплення судна

Суд на Одещині не піддався тиску і ухвалив виважене рішення

Суд на Одещині не піддався тиску і ухвалив виважене рішення Фото:

На третьому році війни росіяни в Україні продовжують себе почувати досить впевнено. Але наша справа положити цьому край. Наприклад, цікаву, неординарну і складну справу розглянув Іллічівський міський суд Одеської області за позовом компанії GELLAR EQUITIES CORP до громадянина російської федерації Дениса Болотова про відшкодування збитків, завданих заходами забезпечення позову. Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа".

Історія бере свій початок у грудні 2015 року, коли Болотов, як фізична особа та громадянин росії, з грубими порушеннями процедури подав цивільний позов до Іллічівського міського суду Одеської області про витребування та арешт судна EXCALIBUR, що належить компанії GELLAR EQUITIES CORP (справа № 501/5202/15). Як виявилось, в Україні Денис Болотов (DENISBOLOTOV) мав своїх поплічників та покровителів серед керівництва Державної екоінспекції часів Януковича, яке добре відоме портовикам через організацію корупційних схем та поборів з судно- і вантажовласників в українських портах.

Завдяки корупційним зв’язкам Болотову та його спільникам вдалося швидко арештувати судно та отримати на свою користь рішення суду першої інстанції. Проте після вступу у справу компанії GELLAR EQUITIES CORP апеляційний та касаційний суди скасували арешт та відхили позов Болотова повністю, встановивши, що саме GELLAR є добросовісним набувачем та єдиним законним власником судна. Особи вчиняли незаконний тиск на керівництво Іллічівського судноремонтного заводу, де знаходилось судно, завдяки чому їм вдалося обмежити судновласника у фізичному доступі до свого майна.

Попри рішення суду, що набрали законної сили, спроби рейдерського захоплення судна з боку Болотова та його поплічників не припинялись. Вже через підконтрольну йому компанію BEYOND EXPECTATION INC (Беліз) Денис Болотов пред’явив аналогічний позов та заяву про арешт судна до Господарського суду Одеської області (справа № 916/1349/16), а також подав до правоохоронних органів (МВС та СБУ) завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Звісно, слідство активно просувалося за безпосереднім сприянням та навіть участю тодішніх керівників екоінспекції та членів їх родин.

Проте, у підсумку в 2018 році Болотов сам відмовився від свого господарського позову, а у кримінальному провадженні саме GELLAR була визнана потерпілою стороною, після чого справу було закрито за відсутності складу злочину. Болотов також ініціював судові процеси в інших юрисдикціях, проте всі вони були безнадійно програні.

Разом з тим, внаслідок рейдерської атаки та арешту судна в Україні його законний власник зазнав значних документально підтверджених збитків через зрив контрактів на фрахтування. Від судна відмовилися фрахтувальники, а борги за вимушений простій судна сніжним клубком лягали на знекровленого судами власника GELLAR, який втратив фінансові можливості їх оплатити. Тому GELLAR скористався своїм законним правом на пред’явлення позову до росіянина Дениса Болотова (DENISBOLOTOV).

Для заволодіння судном Болотов використовував фіктивні документи на судно та виступав саме як громадянин російської федерації, однак під час розгляду справи № 501/2884/23 він був вимушений зректися від свого паспорту з триколором, вдаючи з себе ізраїльтянина.

Суду вдалося з’ясувавати, що пан Болотов має не лише дійсне російське громадянство з народження, але й паспорти острівної держави Сент-Кітс і Невіс та Ізраїлю (з кінця 2022 року), якими він вдало користується для ведення бізнесу одразу в Англії (торговельна марка VILAVI, компанія VLV DIGITAL LIMITED), Люксембурзі (компанія PROPCOS.A.), Белізі (компанія BEYOND EXPECTATION INC) та, звісно ж, в рідній росії, де він має місце проживання та зареєстрований як індивідуальний підприємець з проведення тренінгів особистісного росту VLV LAB, а також директор і засновник діючої компанії з продажу коштовностей і прикрас під брендом VIVA LAVIKA(ТОВ "Торговий дім "ВЛВ").

Очевидно, що отримання росіянином Болотовим ізраїльського громадянства наприкінці 2022 року було вимушеним кроком для продовження безперешкодної торгівлі з рф в обхід санкцій.

Представники Болотова та його місцеві покровителі вчиняли і продовжують чинити шалений інформаційний та психологічний тиск на суд і учасників справи, подаючи необґрунтовані скарги, відводи, клопотання та розповсюджуючи замовні статті в медіа. До речі, особистості покровителів Болотова серед корупційних екс-чиновників, що намагаються поновитися на «хлібних» посадах на найвищому рівні, джерела походження їх статків, зв’язки з рф заслуговують на окреме журналістське розслідування.

Незважаючи на все це, суддя Іллічівського міського суду проявила виважену і принципову позицію, задовольнивши позов GELLAR частково, тим самим показавши, що в Україні можна отримати судовий захист від наслідків зухвалих рейдерських атак. Безумовно, тиск з боку чиновників часів Януковича на користь росіянина Болотова може продовжуватися й надалі, але маємо сподівання, що суди вищих інстанцій також стануть на сторону закону і справедливості у цій справі.

Читайте також

Початкова військова підготовка: як дітей навчатимуть захищати Україну

В українських школах викладання військової підготовки зміниться з урахуванням реалій сучасної війни

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Новини партнерів