RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Що чекає військовозобов’язаного, якщо не оновити дані у ТЦК: пояснення юриста

Юристи розповіли, що чекає на громадян, які проігнорують обов’язок оновити свої дані протягом 60 днів в Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), ЦНАП чи в е-кабінеті військовозобов'язаного.

Про це розповів адвокат Микола Максимов, інформує ТСН.

Читайте також: В яких випадках в українців заберуть авто на фронт: положення нового законопроєкту

Очікується, що відповідний закон про мобілізацію, який передбачає таку вимогу, набере чинності вже 18 травня 2024 року.

За його словами, якщо громадянин не оновить персональні дані, то ТЦК звернеться у поліцію, яка внесе особу у відповідну базу розшуку. Після чого поліцейські будуть намагатися знайти громадянина.

Зважаючи на те, що розшукуваних осіб буде десятки тисяч, цим не займатиметься карний розшук, здійснюючи, наприклад, білінг телефонів.

"Найімовірніше, в пошуку будуть задіяні дільничні або патрульні поліцейські. Вони приїдуть туди, де проживає людина. Якщо особи там не буде, інформація повертається до ТЦК. Після цього ТЦК направляє вимогу військовозобов’язаному за адресою, яка йому відома. Йдеться про вимогу з’явитися до ТЦК. Якщо протягом 10 днів від моменту отримання або неотримання цієї вимоги особа не з’явилася, ТЦК звертається до суду з позовною заявою про обмеження права на керування транспортним засобом", – пояснив адвокат.

Також суд може накласти штраф до 25 тис. грн. Якщо його не сплатять, то інформацію передадуть у виконавчу службу, яка внесе особу в реєстр боржників, накладе арешт на майно, обмежить її користування банківськими картками.

У разі, якщо громадянин не перебуває на обліку та не оновив дані, то наслідки можуть настати після того, як у нього перевірять документи на вулиці, на блокпості.

Юрист повідомив, що поліція матиме право доправляти таких громадян в ТЦК.

"Якщо ТЦК звертається до поліції з метою доставлення розшукуваної особи до ТЦК, то відбувається адміністративне затримання. До людини можуть бути застосовані заходи примусу, передбачені кодексом про адміністративні правопорушення. Тобто таку людину доправляють до ТЦК", – додав адвокат.

Максимов припускає, що потенційно в розшук можуть оголосити до двох мільйонів чоловіків.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яким "казкам" про ТЦК не треба вірити.

  • Вас також може зацікавити:

Вся інформація йде до ТЦК: які є важливі нюанси реєстрації шлюбу військовозобов'язаним

Кого з українців мобілізують у 2024 році: озвучені категорії

Нові правила мобілізації: яке обмеження для ухилянтів можуть залишити