RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Берлінська операція": як Путін використав Харків для ефекту "перемоги"

Петро Черник про операцію росіян на Харківщині

Путін використав Харківщину Путін використав Харківщину, щоб приховати інший провал Фото: ТСН.ua

Військова операція російських військ на Харківщині мала частковий успіх для диктатора Путіна. Не зумівши до інавгурації диктатора захопити Донецьку і Луганську області, у Кремлі придумали варіант з Харківщиною. А російські триколори над селами у прикордонній зоні пропаганда піднесла як ледь не берлінську операцію. Таку ж росіяни можуть провести і на Сумщині. Чи досягнули окупанти свою мету на Харківщині і як ФF-16 "зламають" фронт - в етері Апостроф TV розповів військовий аналітик, полковник запасу ЗСУ Петро Черник.

Ситуація, яка є по Харківщині на цю хвилину, і буде залишатися. Нам дійсно вдалося зупинити їхню повзучу операцію, бо говорити про те, що вона була проривною, не доводиться. Ворог зумів створити невеликий плацдарм, максимум на 10 км в глибину. І єдине, до чого ворог по справжньому може вдатися - це така сама операція по Сумщині. Це цілком можливо.

Читайте: Харків’ян закликали вивезти з міста дітей: ситуація загострилася, люди налякані

Але треба розуміти, що наступ на Харків і не міг бути метою росіян, з такими то військами. Головною метою путіна до його інавгурації був вихід на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей. Але він цього не досяг і це була серйозна поразка для кремлівської пропаганди. Тож довелося зміщувати акценти. І вивішуючи свої триколори над окупованими селами Харківщини, вони це піднесли як мало не берлінська операція з величезною тональністю успіху. Тобто тут є певний ефект корисності для росіян.

По-друге, росіяни вважали, що своїм наступом на Харківщині зможуть спровокувати велику гуманітарну кризу у частині, що стосується біженців з Харкова. Дякувати Богу, цієї мети вони не досягнули. Натомість вони частково досягнули відволікання наших сил і засобів, особливо артилерійського боєкомплекту. Також вони частково досягнули мети у відточуванні свого інформаційно-психологічного мистецтва на нас.

Читайте: Фахівці вже в Україні: в Повітряних силах зробили оптимістичну заяву про F-16

F-16 зламають фронт

Дуже допоможуть літаки F-16. Але треба хоча б 100-120 машин. Це 3-4 полки. Адже F-16 - це не лише перехоплювач, котрий може воювати з крилатими ракетами і собі подібними винищувачами. Це ще й бомбардувальник. Є величезна кількість номенклатур бомб, з касетами включно. Є прекрасна касетна бомба SBU-100, яка містить 247 касетних бойових елементів Mk 118 Mod 1. Такими бомбами можна засипати практично будь-яку ділянку фронту і по-справжньому цей фронт ламати.

А чи нададуть нам таку кількість літаків? Важко сказати. Якщо спочатку ми вийдемо на дві ескадрильї -24 машини - то це буде вже мегауспіх.

Читайте: Війна з Росією ще на 100 років: як Україні здолати запеклого ворога

Читайте також

Гвардійці в боях за Вовчанськ: як давали відсіч ворогові на півночі Харківщини

Бійці Нацгвардії зуміли відбити наступ ворога під Вовчанськом

Які покарання чекають на тих, хто не оновить свої дані в ТЦК

Порушників військового обліку в Україні штрафуватимуть, але, можливо, це відбуватиметься не в масовому порядку

Не тільки електрика: ціни в Україні зростатимуть

Зростання цін в Україні у 2024 році під впливом багатьох факторів може прискоритися з нинішніх 3% до 8-10%