RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не тільки електрика: ціни в Україні зростатимуть

Є багато факторів, які пришвидшать інфляцію

Є багато факторів, які пришвидшать інфляцію Фото: pixabay.com

Інфляція в Україні - країні, яка повномасштабно воює - цього року перебуває на досить низькому рівні: станом на квітень вона становила 3,2%, що дещо нижче, ніж у США - першій економіці світу. Однак незабаром зростання цін може прискоритися, і старт цьому прискоренню, схоже, дало нещодавнє підвищення тарифу на електроенергію. "Апостроф" з'ясовував, наскільки зростуть ціни.

Дорогий долар підвищить ціни

В Україні з 1 червня суттєво зріс тариф на електроенергію для населення. Крім того, що українцям доведеться платити за електрику у півтора рази більше, ніж раніше, зростання енерготарифів спричинить підвищення інших цін. Як писав "Апостроф", зокрема, мають збільшитись тарифи на обслуговування багатоквартирних будинків, а також транспортні витрати, які бізнес перекладе на споживачів шляхом підняття своїх цін.

Але тарифи на світло – далеко не єдине, що викличе зростання цін в Україні вже найближчим часом.

Так, з середини минулого місяця значно зростає курс долара, який 21 травня перевищив позначку 40 гривень, а на початку червня – 41 гривню. Останніми днями на валютному ринку спостерігається стабілізація, проте плавна девальвація гривні, швидше за все, продовжиться.

За словами засновника інвестиційної групи "Універ" Тараса Козака, валюта, яка надходить до країни, конвертується у гривню за досить низьким курсом, внаслідок чого бюджет недоотримує значні суми коштів.

"Мінфін отримує від цієї валюти значно менше, ніж міг би отримувати, якби була плавна девальвація, і курс був би не 38, як було досить довго, а 42 – тобто на 10% більше було б прибутків від цієї валюти. Це суттєвий обсяг" , - пояснив експерт у коментарі "Апострофу".

Він нагадав, що у бюджеті-2024 середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 гривні, а на кінець року – 42 гривні (42,1 гривні – "Апостроф"). " Щоб середньорічний курс був 40,7, за літо потрібно вийти на 42, і потім на цьому рівні плюс-мінус він і буде. Таким чином ми маємо, що Нацбанк плавно провів різку девальвацію", - сказав Козак.

Очевидно, що зростання валютного курсу призведе до збільшення цін насамперед на імпорт, який, за словами експерта, у споживчому кошику українців на сьогодні становить від 30% до 50% залежно від доходу сім'ї. " Девальвація приблизно на 10% дасть кілька відсотків інфляції - 3-5% ми побачимо додаткову інфляцію за рахунок девальвації" , - пояснив він.

Подорожчає бензин - подорожчає все

Валютний курс є одним із ключових факторів зміни вартості автомобільного палива. Відповідно, якщо долар (а також євро) продовжуватиме дорожчати, ціни на пальне, яке на сьогодні майже на 100% завізне, неминуче почнуть зростати.

Щоправда, ще одним чинником, що впливає на ціну бензину та іншого пального, є світові котирування нафти, а вони останнім часом знижуються (хоча подальшу динаміку їх зміни спрогнозувати зараз дуже складно).

Втім, автомобільне паливо в Україні подорожчає у будь-якому разі, оскільки вже з 1 липня буде піднято акцизи на нього: на бензин - з 213,5 євро до 242,6 євро за 1000 літрів, на дизельне паливо - зі 139,5 євро до 177,6 євро за 1000 літрів, на скраплений автомобільний газ – з 52 євро до 68 євро за 1000 літрів.

За оцінками фахівців, з якими поговорив "Апостроф", у результаті цього підвищення (а акцизи зростатимуть протягом п'яти років) роздрібні ціни на бензин і дизель в середньому додадуть від 1 до 2 гривень на літрі.

Ну, а подорожчання пального традиційно призводить до зростання цін фактично на все, оскільки в них бізнес закладає свої транспортні витрати.

Урожай не тішить

Нинішнього року зростання цін поки що досить помірне. Станом на квітень (даних за травень поки що немає), інфляція з початку року склала 1,4%, за рік – 3,2%.

Примітно, що "продуктова" інфляція з початку року становила лише 1%, а в річному вимірі – до квітня 2023 року – взагалі виявилася негативною (-0,8%).

При цьому багато продуктів стабільно дорожчали, зокрема, хліб (за рік на 5,7%), сир (7,8%), молоко (9,3%) та особливо вершкове масло (14,9%).

І це, схоже, не межа. Так, Національний банк України прогнозує, що найближчими місяцями інфляція прискориться через "вичерпання ефектів великих урожаїв попереднього року та теплої погоди цього року, збільшення видатків бізнесу на оплату праці та зростання адміністративної складової інфляції".

Щодо врожаю, то нинішнього року він справді буде суттєво гіршим, ніж минулого, вважає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин: "Якщо минулого року ми зібрали 83 мільйони тонн, то цього року прогнозується зібрати на рівні 75-76 мільйонів тонн максимум. З них зернових – менше 50 мільйонів тонн".

За його словами, через це, наприклад, хліб дорожчатиме в межах 5-7%.

Поляки та ПДВ

Ще одним фактором майбутнього зростання цін є розблокування кордону з Польщею, яке відбулося наприкінці квітня. За словами Олега Пендзина, багато продовольчих товарів, які традиційно йдуть на експорт до Європи, через блокаду залишалися в країні, їх пропозиція перевищувала попит, через що ціни на них падали. Йдеться, зокрема, про такі товари як цукор, олію, борошно, крупи. Тепер, коли блокаду знято, експорт має відновитись у повному обсязі, і ціни на такі товари мають піти вгору.

Втім, польські фермери знову мітингують біля кордону, блокуючи при цьому то один, то інший пропускний пункт, а тому український експорт може знову опинитися під загрозою блокади, принаймні часткової.

І, звичайно ж, не забуватимемо про плани влади підвищити податок на додану вартість (ПДВ). Якщо зараз він становить 20%, то вже незабаром може збільшитися на 2% або навіть 3%. ПДВ входить у ціни абсолютно всіх товарів та послуг, які ми купуємо та оплачуємо. Тобто подорожчає фактично все.

"ПДВ - це чисте збільшення інфляції, оскільки виробники зазвичай перекладають його на споживачів, - каже Тарас Козак. - Якщо ПДВ зросте на 2-3%, то це ще приблизно 2% додаткової інфляції".

До речі, за словами експерта, підвищення тарифів на електроенергію додасть до загальної скарбнички інфляції цього року 1-2%.

Таким чином, зростання цін за підсумками цього року цілком може становити близько 10%. Більш оптимістичний сценарій – 8%.

"Це дуже маленька інфляція для війни, але суттєво вища, ніж цільова у 5%" , - резюмував Тарас Козак.

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду

Новини партнерів