RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Взимку електрики може не бути більшу частину доби

Взимку електрики може не бути більшу частину доби Image by Pavlo from Pixabay

Майбутня зима може стати серйозним викликом для нашої країни. Ідеться не лише про війну, тяготи якої ось уже два з половиною роки несуть на собі українці. Вже сьогодні через ворожі атаки на енергетичну інфраструктуру відчувається значний дефіцит електроенергії, який з настанням холодів може ще збільшитися. Також є ризики для тепло-, водо- та газопостачання. "Апостроф" розбирався, що на нас усіх чекає взимку, і як найкраще підготуватися до можливих труднощів.

Відключення світла цього літа стали однією з головних проблем для пересічних українців. У більшості регіонів України, включаючи Київ, електрика відключається на чотири-шість годин поспіль, а сумарно без електроенергії будинки можуть залишатися і по 12 годин на добу.

Відключення відбуваються через дефіцит енергогенерації внаслідок російських ракетних обстрілів. За оцінками уряду, через атаки ворога втрачено понад 9 гігават потужностей з виробництва електроенергії.

Наразі цілодобово ведуться ремонтні роботи на об'єктах генерації, які підлягають відновленню. Крім того, проводяться планові ремонтні роботи на низці атомних енергоблоків для того, щоб під час опалювального сезону АЕС могли працювати на повну потужність. Також Україна на постійній основі імпортує електроенергію із сусідніх країн Європи, і до зими обсяги імпорту, як очікується, зростуть.

Енергетики прогнозують, що з серпня-вересня ситуація стане дещо кращою, а отже, відключень електроенергії стане менше. Але з настанням холодів споживання зросте, а тому дефіцит у системі знову збільшиться.

Минула зима у побутовому плані була для українців досить комфортною – масових відключень світла не було. Чого не можна сказати про зиму 2022-2023 років, коли електрика була відсутня в будинках багато годин, а іноді й по декілька днів.

За всіма прогнозами, майбутня зима також буде непростою. Більшість об'єктів енергоінфраструктури просто не встигнуть відремонтувати, а імпорт не зможе покрити дефіцит потужностей, що випали. А ще й незрозуміло, наскільки руйнівними будуть нові ворожі ракетні атаки. А вони, напевно, будуть.

Тому відключень світла не уникнути. Є також можливість перебоїв з теплом і водою. У компанії ДТЕК не виключають, що в зимовий період українці залишатимуться без світла та тепла до 20 годин на добу.

В очікуванні блекауту

Навряд чи люди просто сидітимуть і чекатимуть зимових блекаутів, склавши руки. Напевно вони вирішать хоч якось підготувати себе та своє житло відповідним чином.

За великим рахунком, багато хто вже готується повним ходом, а в деяких залишилися деякі запаси із зими 2022-2023 років. Тоді особливу популярність мали генератори, ціни на які значно зросли. Проте минулої зими попит на них і, відповідно, ціни, впали в кілька разів (наприклад, бензиновий 5-кіловатний генератор подешевшав із 50-70 тисяч гривень до 15-20 тисяч гривень). Через непотрібність генератори почали масово продавати, але ті, хто цього не зробив, зараз радісно потирають руки.

Однак генератори не рекомендують використовувати у домашніх умовах. Вони виділяють шкідливі речовини, що не рідко викликає кашель і головний біль, а також провокують захворювання серцево-судинної та дихальної систем. Саме тому їх часто розміщують не в кімнаті, а на балконі. Але це теж не найвдаліший варіант, оскільки були випадки, коли генератори вибухали, завдаючи шкоди життю та здоров'ю людей, а також матеріальних збитків, у тому числі й сусіднім квартирам. Безпечніший варіант – поставити генератор на вулиці перед будинком, але тоді за ним потрібно постійно стежити, адже з'являється велика ймовірність його крадіжки. Ну і, що також важливо, використання дизельного чи бензинового генератора – це дуже дорого. За тривалої відсутності світла щоденні витрати домогосподарства можуть становити близько 100 гривень.

Іншим варіантом безперебійного енергозабезпечення є зарядна станція. Такі станції можуть коштувати від 5000 до кількох сотень тисяч гривень. І якщо перші дозволять користуватися протягом кількох годин, наприклад, комп'ютером (а ось підтримувати роботу холодильника вони вже не зможуть), то другі дадуть можливість квартирі існувати в автономному енергетичному режимі добу, а може й більше. Єдине, будь-які зарядні станції все одно доведеться заряджати, а для цього хоч іноді має бути електрика.

Зараз багато хто рекомендує встановлювати на будинках – причому не лише приватних, а й багатоквартирних – сонячні батареї. Для власників квартир найпростіший варіант – розмістити таку батарею на балконі. Але чи вирішить вона проблему енергопостачання на час вимкнення світла?

"Сонячна панель може працювати і взимку, але її ефективність буде мінімальною. Взимку вона дає приблизно в сім разів менше електроенергії, ніж улітку, - розповів "Апострофу" директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. - Якщо до панелі прибудований накопичувач, то, можливо, якась буде користь від неї і взимку. Але сказати, що сонячна батарея стане панацеєю від перебоїв електроенергії в зимовий час, я думаю, було б великим перебільшенням".

Світло, їжа, вода

Починаючи вже з жовтня, а тим більше у грудні-січні, правильніше буде говорити не тільки і не стільки про перебої з електроенергією, скільки про відсутність світла – у прямому розумінні цього слова, адже світловий день у зимовий період буде дуже коротким. А це означає, що навіть за такої ж кількості годин без електроенергії, як зараз, знадобиться значно більше освітлювальних приладів – ламп, ліхтарів.

Зараз ліхтариками оснащені практично всі мобільні телефони, але їх потрібно час від часу заряджати, а чи буде достатньо часу для їх зарядки, сказати складно. Тому, мабуть, не зайвим буде мати під рукою і звичайний ліхтарик, що працює на батарейках, ну і, звичайно ж, запас батарейок до нього.

Влітку під час відключення електрики однією з головних проблем є холодильник, якщо немає можливості підключити його до джерела енергії. Але взимку такої проблеми як раз і не буде. Адже навіть без лютих морозів більшість продуктів спокійно "перезимують" на балконі. Зі вмістом морозилки складніше. Але якщо її не відкривати, вона зможе утримувати холод протягом доби. Для більшого ефекту варто покласти в кожне відділення морозильної камери по одній-дві пластиковій пляшці, наповненій водою – це допоможе довше зберегти холод.

У будь-якому випадку, якщо ваш холодильник з морозильником вистояли в червневу спеку, січневий мороз їм точно не страшний.

Проте варто подумати і про те, які продукти повинні бути в будинку. Рекомендується зробити запас, в першу чергу, продуктів, що не швидко псуються. Це можуть бути тушонка та інші консерви, сухі супи. Також підійдуть крупи, однак потрібно розуміти, що на відміну від тих же супів, які можна просто залити окропом, приготування рисової або гречаної каші потребує часу. А з цим можуть виникнути проблеми, якщо в будинку електрична, а не газова плита.

У такому разі корисними можуть виявитися переносні газові плити та газові пальники. Очевидно, що без світла зайвим виявиться електрочайник. Але, можливо, у когось у коморі чи на антресолях завалявся звичайний чайник, що розігрівається на газовій плиті. У крайньому випадку воду закип'ятити можна і у каструлі.

У будинку також має бути запас солі та цукру. Добре, коли є мед, варення, горіхи – вони досить ситні, і їх не потрібно готувати. Щоправда, багато їх теж не з'їси, але принаймні і голодним не залишишся.

Навряд чи вдасться накопичити багато хліба – хіба що покласти його в морозилку, бо інакше він просто зіпсується. А ось зробити запас сухарів має сенс. Також можна запастись печивом (але важливо стежити за терміном зберігання).

Ну і звичайно ж, має бути запас води – як питної, так і технічної.

Іноді потрібно зберегти продукти не лише у холоді, а й у теплі. А для цього добре використовувати термоси та інший термопосуд.

Набір для виживання

Очевидно, що на всі випадки життя не застрахуєшся, але підготуватися до важких часів, які на нас чекають зимою, цілком реально. Тим паче, що час ще є. Хоча варто поспішити, бо все дорожчатиме, та й дефіцит тих чи інших предметів теж не виключений.

Виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк у розмові з "Апострофом" розповів, що асоціація розробила цілу низку рекомендацій на випадок тимчасового (до двох діб) відключення не лише електроенергії, а й опалення, води та газу. Щоб пережити такі форсмажори, мешканцям багатоквартирних та приватних будинків рекомендується мати таке:

- електричні ліхтарики;

- Портативний радіоприймач;

- батарейки, акумулятори разом із зарядними пристроями, заряджені повербанки;

- за можливості – автомобільний інвертор з акумулятором та зарядним пристроєм або джерело безперебійного живлення (UPS);

- запас свічок та сірників;

- портативну плитку на пропан-бутановій суміші або сухому паливі із запасом пального для приготування їжі (при їх використанні потрібно обов'язково дотримуватись правил пожежної безпеки);

- запас питної і технічної води щонайменше на три доби, розлитий у менші закриті посудини;

- біокамін або інший подібний пристрій (при їх використанні необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки);

- за можливості – дизельний або бензиновий генератор із запасом пального на кілька діб та електричними подовжувачами достатньої довжини (генератор обов'язково має бути поза будівлею).

При цьому в Асоціації "Енергоефективні міста України" наголошують, що зручнішими та безпечнішими для резервного електропостачання є переносні батареї безперебійного живлення або інвертори, оснащені акумуляторними батареями. Крім того, для кожного типу батареї (кислотна, гелева або літієва) необхідний відповідний зарядний пристрій (він може бути як окремо, так і вбудованим в інвертор). "Невідповідність зарядного пристрою типу батареї загрожує її вибухом під час заряджання", - попереджають експерти.

Домашнє тепло

Головний виклик майбутньої зими – відсутність електрики, але, як було сказано вище, є також ризик перебоїв з опаленням, водопостачанням та газозабезпеченням. До речі, взимку 2022-2023 років на час відключення електроенергії холодними ставали батареї, гаряча вода переставала бути гарячою, а водонапір помітно слабшав. Не виключено, що щось подібне відбуватиметься і взимку 2024-2025 років.

Найменш ймовірним прогнозується відключення газу. По-перше, газова інфраструктура краще захищена, ніж енергетична, по-друге, через Україну з Росії до Європи досі транспортується газ. Але транзит може закінчитися вже з 1 січня наступного року, оскільки закінчується дія відповідного контракту. До того ж, за даними НАК "Нафтогаз України", агресор вже обстрілює наші газові об'єкти, і атаки на них з наступного року можуть зрости.

Наразі прогнозувати, чи будуть проблеми з газопостачанням, практично неможливо.

"Можливо, все, що завгодно, і нічого не можна виключати, - каже Володимир Омельченко. - Станом на сьогодні, я не бачу можливості для переривання газозабезпечення, і з ним, швидше за все, буде краще, ніж з електрозабезпеченням".

Але, якщо виникнуть проблеми з газом, українці, які передусім живуть у багатоквартирних будинках, можуть залишитися без опалення взимку, попереджає експерт.

І до цього теж треба підготуватись.

На цей випадок обов'язково має бути теплий домашній одяг. В ідеалі також мати термобілизну, бажано декілька комплектів. У будинку також повинні бути теплі ковдри, найкраще з розрахунку по кілька штук на людину.

Також потрібно максимально утеплити житло – стіни, вікна, двері. У панельних будинках проблемними є кути на стиках будівельних блоків, тому дуже бажано закласти наявні щілини.

Можливо, хтось вирішить на зиму виїхати за місто. Вважається, що там простіше пережити холод, оскільки багато що працює в автономному режимі. Згаданий генератор можна поставити у дворі на безпечній відстані від будинку. А топити, на відміну від квартири у місті, можна вугіллям чи дровами.

Ну, а в містах є "пункти незламності", де можна відігрітися та зарядити гаджети. На крайній випадок, завжди можна вийти у двір і приготувати собі – та іншим – їжу на імпровізованому вогнищі, як у поході. А заразом погрітися. Принаймні так рятувалися у перші місяці війни жителі населених пунктів, які ворог своїми обстрілами залишив не лише без електрики, а й без опалення, води та газу.

Читайте також

Новини партнерів