RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.03
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.03
Суспільство

Нетрадиційне використання радянського спадку: для чого ЗСУ застосовують “дрони-дракони”

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

ЗСУ почали використовувати на фронті dragon drones - “дрони-дракони”. Інформація з’явилася в іноЗМІ, також відео застосування безпілотника опублікували наші бійці. “Апостроф” з’ясував, в чому унікальність зброї та як вона використовується на полі бою.

Розпечена суміш, яка падає з “дрона-дракона”, нагадує вогонь, що виходить із пащі дракона, звідси - назва безпілотника. Суміш складається з порошку алюмінію та оксиду заліза, її називають термітом, вона горить при температурі до 2200 градусів за Цельсієм, пише CNN. Сама суміш не нова. Терміт був відкритий німецьким хіміком Гансом Ґольдшмідтом у 1890-х роках і спочатку використовувався у зварюванні трамвайний колій. Для військових потреб її вперше застосували німці проти Великобританії під час Першої світової війни. Терміт може швидко спалити дерева та рослинність, що прикриває російські війська. Речовина може пропалювати метал і завдавати важкі травми особовому складу ворога.

Фактично, це дрон, який застосовує вапи - вилівний авіаційний пристрій. І він створює осередки пожежі, - пояснює “Апострофу” воєнний експерт Олег Жданов. - Якщо всі попередні дрони завдавали вогневі ураження шляхом доставлення вибухового заряду до цілі і знищували вибухом, то тут знищення пожежею. Фізично він може знищувати ворога тільки тоді, коли потрапляє на ворога. Тобто хто потрапить під запалювальну суміш, може отримати чи серйозні опіки, чи взагалі померти від них”.

Відомо, що окім 60-ї окремої механізованої Інгулецької бригади, такі дрони використовує батальйон безпілотних систем "Перун" з 42-ї механізованої бригади, а також бійці РУБпАК No Chance 108-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

У чому унікальність “дрона-дракона”

По суті нічого революційного у технології дрона немає. “Основа бойової частини - наші древні, старенькі радянські термітні снаряди. Просто розбирається касета і з неї витягається заряд і він випалюється. Тобто ми використовуємо все, що можна, в нетрадиційний спосіб”, - зауважив “Апострофу” воєнний експерт Сергій Грабський.

Це бойова частина з термітною сумішшю, її може тягати будь-який дрон, якщо він таку вагу піднімає. Українці використали її першими, наскільки я розумію, але нічого інноваційного там немає”, - каже “Апострофу” нардеп Олександр Федієнко, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Утім, за словами Олега Жданова, новаторство пристрою у тому, що цю суміш виливає дрон. “Може бути використана будь-яка суміш, в тому числі звичайний напалм (суміш гелеутворювача та бензину, дизеля - ред.) розведений до більш рідкого стану”, - зауважив співрозмовник видання.

Такий самий дрон може використовувати і противник. Однак Жданов звертає увагу на те, що РФ не зважає на закони та звичаї ведення війни, застосовуючи, приміром, хлорпікрін - гранати зі сльозогінним газом. “Гранати штатні, їх випускає промисловість, їх кількість необмежена, - каже експерт. - Це спецзасіб, який застосовують правоохоронні органи під час безладів, але він заборонений як засіб ведення війни. А РФ їх постійно використовує, навіщо їм той запалювальний дрон, щось вигадувати, розробляти, коли є сльозогінні гранати, їм наплювати на міжнародне право”.

Яка ефективність “дронів-драконів”

Деякі західні військові експерти вважають, що основна роль “драконів” - залякати ворога. “Це дуже неприємна штука. Використання дрона для його доставки є досить інноваційним. Але якщо використовувати його таким чином, його вплив буде більше психологічним, ніж фізичним”, — сказав CNN Ніколас Драммонд, аналітик оборонної промисловості і колишній офіцер британської армії.

Українські експерти з цим не погоджуються. “Звісно, воно ефективно в тих місцях, де принаймні може працювати. Досвід США у В’єтнамській війні свідчив про те, що вони випалювали напалмом з великих територій в’єтнамських партизанів. Тут та ж сама історія”, - зазначив Федієнко.

Йдеться про абсолютно зрозуміле й доцільне використання наявних сил та засобів, які ми можемо собі дозволити. Ми ті снаряди маємо на наших базах і складах і можемо це використовувати, - певен Грабський. - Тому в тих умовах, в яких вони використовуються зараз, можемо сказати, що вони мають певний сенс ефективності”.

Експерти звертають увагу на те, що найчастіше ці дрони використовують у посадках. “Противник намагається просуватися через посадки, бо там фізично дрон іншого типу… а) не розгледить противника, б) з мінімальною ефективністю може бути застосований. Ми використовуємо тактику американців під час В’єтнамської війни - випалювання зеленки. Це дає певний ефект”, - підкреслив Грабський.

Головне завдання цього дрона - викурити противника із його схованок, окопів, у яких він знаходиться. Коли вони повистрибують на відкриту місцевість, їх побачать інші дрони і там почнеться полювання”, - пояснив Жданов.

Читайте також

Новини партнерів