RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Повзуча блокада: як далеко зайдуть протести в регіонах

Тим часом усі забули про українських полонених, заради яких затівали блокаду

Тим часом усі забули про українських полонених, заради яких затівали блокаду У відповідь на силову операцію СБУ прихильники блокади захопили ОДА в Чернівцях та Луцьку Фото: Taras Polataiko / Facebook

Торгова блокада Донбасу, яка в грудні минулого року була організована силами ветеранів добробатів, починає виходити за рамки локального протесту на сході і загрожує поширенням масштабних заворушень по всій Україні. Активісти вже почали блокувати адміністративні будівлі і палити шини в обласних центрах. Чим обернеться для країни новий виток протесту і чи не призведе він до повної анархії, розбирався "Апостроф".

"Отвєтка" за редут

У понеділок, 13 березня, СБУ і Нацполіція все ж зважилися силою розблокувати шлях і зруйнували імпровізований редут активістів на залізничному переїзді станції Кривий Торець Донецької області. Приводом до силової операції стала наявність незареєстрованої зброї у активістів блокади. "Щоб попередити правопорушення з використанням зброї і забезпечити безпеку жителів населеного пункту, поліцейські розпочали слідчо-оперативні дії з перевірки належності зброї та законних підстав володіння нею, однак блокувальники відмовилися проходити перевірку", - повідомили в прес-службі Нацполіції. – Співробітникам поліції чинили злісну непокору, люди, які там були, відмовлялися надавати документи, видавати зброю, погрожували використанням зброї, бензопил".

У підсумку силовики затримали 45 активістів та вилучили 8 одиниць різної зброї, 2 бойові гранати, порох, детонатори і патрони. Правда, вранці 14 березня всіх затриманих відпустили. "Один із затриманих - житель Житомирської області, раніше судимий за вбивство. Провів у місцях позбавлення волі 9 років, вийшов на свободу в 2013 році. Каже, що його і ще кількох людей звозили в Донецьку область централізовано. Забезпечили грошима і обіцяли плату за три тижні чергування на "редуті" - 400 гривень на день", - розповів заступник голови Нацполіції України В'ячеслав Аброськін.

Відповіддю на силову операцію СБУ і Нацполіції стала хвиля мітингів, яка прокотилася по всій країні. Так, активісти блокади зайняли приміщення Волинської і Чернівецької ОДА, а в Івано-Франківську під стінами облдержадміністрації і у Вінниці під стінами обласного управління СБУ протестувальники палили шини. Мітинг на підтримку торговельної ізоляції ОРДЛО і проти розгону редуту в Кривому Торці відбувся і в Києві. Спочатку кілька сотень людей зібралися на Майдані, а потім вирушили пікетувати адміністрацію президента, але незабаром розійшлися.

Вимоги активістів до влади у всіх областях ідентичні: звільнити главу МВС Арсена Авакова, главу СБУ Василя Грицака та його першого заступника Віталія Малікова і заступник голови Нацполіції В'ячеслава Аброськіна. На думку протестувальників, саме ці чиновники віддавали наказ зруйнувати редут на станції Кривий Торець. Крім того, учасники блокади вимагають закрити всі кримінальні справи, відкриті на затриманих активістів, і винести на розгляд парламенту законопроект "Про тимчасово окуповані території" з тим, щоб на законодавчому рівні закріпити заборону на торгівлю з окупантами". Свої вимоги учасники блокади мають намір протягнути через обласні та міські ради, щоб оформити їх як звернення місцевих органів влади до президента, голови ВР, прем'єр-міністра та генпрокурора.

Якщо вимоги активістів будуть проігноровані, координатори блокади обіцяють зробити все можливе, щоб якомога більше українців стали на їх бік і таким чином дотиснули владу. "Остання вказівка куратора окупаційного режиму Лаврова Порошенку яка? Прибрати блокаду, тому що вона заважає українській владі оплачувати окупаційний режим Донецької та Луганської області. Тому Порошенко, Аваков, Грицак, виконуючи накази Москви, починають прибирати блокаду. Це повинні зрозуміти українці", - заявив "Апострофу" другий командир батальйону "Донбас" і один з організаторів блокади Анатолій Виногродський.

Що далі

Розгін блокадників на редуті в Кривому Торці можна вважати розвідкою боєм і перевіркою реакції суспільства, адже аргументи на користь силового вирішення конфлікту лунали з самого початку блокади, але атошне минуле активістів гальмувало ухвалення такого рішення. У результаті реальних учасників бойових дій, судячи з заяв Аброськіна, на блокаді виявилося меншість. Так, із 45 затриманих у Кривому Торці тільки "8 чоловік, які, за їх словами, брали участь в АТО", як сказав Аброськін.

"Спочатку намагалися врегулювати конфлікт політичним шляхом, коли Порошенко з Аваковим зустрічалися з Садовим. Але Садовий, мабуть, не пішов на контакт, і застосували силовий сценарій. Влада подала сигнал, що налаштована рішуче", - пояснив "Апострофу" старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

Політолог Андрій Золотарьов додає, що досвід силового розгону виявився не надто вдалим. "Ви ж бачите, що відразу почалися акції протесту у містах України та процес може вийти з-під контролю. Тому операція щодо розблокування була оперативно згорнута, а всі затримані випущені. Влада показала, що вона малоефективна і боїться радикального сценарію і не готова до нього. А це вже може підштовхнути тих, хто хоче йти далі, і погрози з приводу підривів рейок вже не виглядають безпідставно", - підкреслив Золотарьов.

Але і протестувальники допустили помилку, адже одна справа блокувати залізничні колії, де максимальна відповідальність, передбачена законом, до 3 років обмеження волі, і зовсім інша справа захоплювати адміністративні будівлі. За це можна отримати до 3 років ув'язнення. "Це вже дає істотне поле для маневру влади щодо того, як чинити з протестуючими", - додає Октисюк.

Розвідку боєм провели не тільки силовики, але і активісти блокади. "Організатори блокади зрозуміли, що влада в регіонах слабка. Захоплюють Волинську облдержадміністрацію, а начальник управління Нацполіції приїжджає тільки через дві години", - зазначає експерт МЦПД.

Експерти впевнені, що говорити про масові заворушення після подій у Кривому Торці поки рано, але механізм політичного розвалу влади з прицілом на перевибори в Раду вже запущений. "Я називаю це Майданом, що крадеться, коли система влади розвалюється крок за кроком, ниточка за ниточкою", - каже Золотарьов.

Розвал влади step by step може початися з регіонів. "Це можуть бути нові мобілізаційні акції, як в 2013 році опозиція робила акцію "Вставай, Україно". Думаю, праві, "Самопоміч" і всі, хто підключається до цих подій, можуть почати таку серйозну кампанію або навіть турне по регіонах з метою продовження блокади", - зазначив Анатолій Октисюк.

Але скільки прихильників зберуть такі "виступи" - питання відкрите. "Це не 2014 рік, і мобілізаційний ресурс у активістів досить скромний і обмежений. Ми побачили це з вельми нечисленних мітингів в регіонах", - говорить політолог Кость Бондаренко.

"Якщо будуть гроші, то буде і ресурс, - впевнений Октисюк. – За гроші можна зібрати будь-який проплачений мітинг. Суспільство дійсно зараз забрано. Протестний потенціал пішов, і потрібно, щоб він накопичився, тому такі акції і будуть спрямовані на те, щоб накопичити образи, злість на владу".

Експерти відзначають, що конфліктна ситуація навколо торгової блокади ОРДЛО склалася внаслідок того, що за весь час війни так і не була вироблена чітка стратегія щодо Донбасу. "Влада повинна чітко сказати, що ми робимо: завойовуємо або відкидаємо, домовляємося з Росією чи ні. Чим довше буде тривати така невизначеність, тим глибше буде криза", - резюмував Анатолій Октисюк.

А поки влада і протестувальники обмінюються гучними ультиматумами і заявами, палять шини і шукають крайніх, про українських полонених, заради яких по ідеї і затівали ізоляцію Донбасу, тактовно не згадують.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі