RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що сталося в Балаклії: три версії подій

Вибухи на військовому складі під Харковом можуть бути початком широкомасштабної військової агресії РФ

Вибухи на військовому складі під Харковом можуть бути початком широкомасштабної військової агресії РФ Взрыв в Балаклее 23 марта 2017 г Фото: EPA/UPG

У місті Балаклія Харківської області в ніч на 23 березня загорілися військові склади Міноборони. Масштабна пожежа стала причиною детонації сотень боєприпасів. Налякані місцеві жителі почали масово покидати місто, а ДСНС досі не може впоратися з пожежею. Що сталося в Балаклії, з'ясовував "Апостроф".

Евакуація не для всіх

За даними ДСНС, займання сталося близько 3 годин ночі. Загорілися майданчики зберігання ракетно-артилерійського озброєння: танкові і артилерійські снаряди 125 і 152 мм. "Загальна площа арсеналу 368 гектар, де зберігається близько 125 тисяч тонн боєприпасів", - повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Відразу ж після події рятувальники розгорнули оперативний штаб і почали евакуювати людей не тільки з міста Балаклія, але й прилеглих сіл – Вербівка і Яковенкове. На ранок 23 березня в ДСНС відзвітували про евакуацію 20 тисяч чоловік, але місцеві жителі розповіли "Апострофу", що всім допомагати рятувальники не встигають.

"У мене там родичі, але їх поки не евакуюють. Телефонували на 102, пообіцяли вислати групу, але зв'язок перервався. На момент останнього зв'язку вони сиділи в погребі в смт. Підсобне. Борщівку (село поблизу Балаклії, - "Апостроф") вивезли, а у Підсобному і поліція стоїть, а результату немає", - розповів Артур Трінченко.

Більш того, деяких жителів взагалі кинули напризволяще. "О 3 годині ночі ми разом з дітьми і батьками швидко вискочили в льох. Почали сипатися вікна, виривати з петель двері. Навряд чи залишиться там щось ціле, коли я повернуся, - скаржиться "Апострофу" мешканка Балаклії Юлія Трофімова. – У поліції в 6 годин ранку мене культурно послали на три веселих букви, тому довелося евакуюватися своїми силами. Я їм пояснювала ситуацію, що у мене діти, а вони кажуть, щоб ми залізли в підвал. У мене дитина з 3 години ночі в підвалі, вона вже задихається. Але мені так нічим і не змогли допомогти".

Але в Харківській ОДА бадьоро відрапортували, що надають допомогу. "Жителів міста Балаклія та прилеглих сіл тимчасово розселять в установах сфер освіти та соцзахисту на території району, - говорить голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. – На засіданні оперативного штабу мною були поставлені завдання щодо підготовки закладів до прийому людей. Також зараз вирішується питання виділення матеріальної допомоги постраждалим".

Саме місто поступово перетворюється у мертву зону: мобільний зв'язок не працює або збоїть, електро- і газопостачання відключено, залізничне і автомобільне сполучення призупинено, а "Украерорух" закрив небо в радіусі 40 кілометрів від епіцентру пожежі. До ліквідації наслідків пожежі залучили 500 рятувальників і 150 одиниць техніки, але в ДСНС зізнаються, що зможуть працювати тільки після того, як інтенсивність вибухів зменшиться.

Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года EPA/UPG
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года EPA/UPG
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года EPA/UPG
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года EPA/UPG
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года Facebook/ДСНС
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года Facebook/ДСНС
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года Facebook/ДСНС
1 / 1
Взрывы на военных складах в Балаклее 23 марта 2017 года Facebook/ДСНС
1 / 1

Версії

Основних версій того, що саме стало причиною пожежі на території військової частини А 1352 в Балаклії – три.

Версія №1: Офіційно-диверсійна

Цю версію в перші ж години після події озвучив Анатолій Матіос. Її дотримується міністр оборони Степан Полторак, президент Петро Порошенко та глава СБУ Василь Грицак, який відкрив кримінальне провадження за статтею "диверсія". Більш того, Грицак повідомив, що на територію частини скинули вибухівку. "Встановлені свідки, які бачили, як на склади 65-го арсеналу з летального апарату скинули засоби, які пізніше ініціювали вибухи і детонацію", - зазначив глава СБУ.

Але Полторак додав, що на склади могла проникнути і диверсійна група. "Характеристика дій, які відбулися, вказують, що працювала диверсійна група: там не було короткого замикання, там не було підпала трави. За словами тих людей, які стояли на посту, там працювала група", - сказав міністр оборони.

Експерти, опитані "Апострофом", погоджуються з офіційною версією, адже знищення складів з озброєнням в той час, як в країні йде війна, це одна зі складових будь-яких бойових дій. "Безумовно, це спроба в черговий раз дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, - говорить радник голови МВС Зорян Шкіряк. – Це диверсія проти держави Україна. Один із сценаріїв, на який розраховує Путін, це спроба посіяти паніку, тривогу серед цивільного населення".

Щоб нова диверсія не повторилася на інших об'єктах Міноборони, була посилена охорона на всіх базах і арсеналах України, де зберігаються боєприпаси. Але за словами екс-міністра оборони Олександра Кузьмука, цього мало. "Потрібно на атоми розщепити всіх, хто стоїть на цих складах. Не обов'язково, що диверсанти вночі з речовим мішком, у якому вибухівка, проникли на склад. Вони могли заздалегідь проникнути і ретельно готуватися", - сказав "Апострофу" Олександр Кузьмук.

Генерал додав, що підрив складу може бути дуже тривожним сигналом для України. "Це дуже серйозний сигнал, який може говорити про активізацію дій ворога. В першу чергу, якщо ворог активізується, проводяться диверсії зі знищення в тилу складів, баз і пунктів управління. Ось над цим треба добре замислитися", - резюмував Кузьмук.

Версія №2: Халатна

Незважаючи на те, що у військовій прокуратурі попередньо кваліфікують пожежу як диверсію, на всякий випадок Матіос відкрив кримінальну справу ще й за статтею 425 КК України "Недбале ставлення до військової служби", або недбалість.

При цьому халатність могла бути двох типів: або необережне поводження з вогнем самих військовослужбовців, які охороняли склади, наприклад, куріння в заборонених місцях або неналежна охорона об'єкта, що згодом і призвело до диверсії.

"Версія про необережне куріння – малоймовірна. Тому що були вибухи і підпали в декількох місцях одразу", - сказав "Апострофу" екс-заступник начальника Генштабу генерал-лейтенант Ігор Романенко.

А ось службова недбалість, "завдяки" якій і стала можлива диверсія (якщо така була), виглядає досить правдоподібною. "Ну, у нас же вже були прецеденти, коли в зоні АТО в Сватовому склад боєприпасів точно так же загорівся, і офіційна версія тоді була, що це диверсія, вчинена за допомогою безпілотних літальних апаратів супротивника, - згадує військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук. – Диверсія в Сватовому – це був жовтень 2015 року. Пройшов такий довгий час, відповідно, потрібно було відпрацьовувати нові алгоритми захисту. Ми говоримо про гібридну війну. Змінюється методика підготовки особового складу з урахуванням тих реалій, які ми бачимо на Донбасі. Значить, це ж має стосуватися й інших аспектів життєдіяльності ЗСУ, тим більше збереження боєприпасів на стратегічному об'єкті. Повинні запроваджуватись нові правила охорони. А якщо життя нічому не вчить, то такі інциденти будуть скрізь".

Версія №3: Корупційна

Версію про те, що пожежа на складах в Балаклії була навмисно інспірована керівництвом військової частини, щоб приховати розкрадання боєприпасів, активно підхопили російські ЗМІ. Пропагандистам вторили "чиновники" квазіреспублик, активно розганяючи цей сценарій на сепаратистських ресурсах.

Втім, ані військові експерти, ані офіційні особи не розглядають цю версію всерйоз. "Викрадення, привласнення, інша форма навмисного вилучення майна із цього арсеналу після посилення охорони, а це підрозділ в 1 тисячу осіб, фактично неможливі. Підстав говорити, що це спроби приховати якісь зловживання або втрату майна, немає. Це заходить за межі всякої нормальної логіки. Хто б там що не вкрав, але поставити під загрозу життя понад 35 тисяч осіб – це вершина..." - сказав Анатолій Матіос.

З ним погоджується і Дмитро Тимчук. "На цих складах зберігалися в основному артилерійські і танкові боєприпаси. Влаштовувати підпільний розпродаж снарядів калібром 152 мм? Ну, чесно кажучи, я не зовсім розумію, хто їх буде купувати", - резюмував військовий експерт.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити