RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безвіз: чи пустять в Європу жителів ОРДЛО і Криму

Як громадяни України з окупованих територій зможуть скористатися правом на безвізові поїздки

Як громадяни України з окупованих територій зможуть скористатися правом на безвізові поїздки Безвізовий режим України з Євросоюзом як і раніше залишається лише мрією Фото: phl.ua

Зовсім скоро може вирішитися доля довгоочікуваного безвіза для України. У четвер, 6 квітня, Європарламент розгляне питання введення безвізового режиму для короткострокових поїздок до ЄС для громадян України. Тим часом громадяни Грузії вже з 28 березня отримали право перебувати в Шенгенській зоні протягом 90 днів, не оформлюючи спеціальних документів. Безвізовий режим для Грузії поширюється також і на громадян, які проживають на території окупованих Абхазії і Південної Осетії. "Апостроф" вирішив розібратися, чи зможуть користуватися безвізовим режимом жителі анексованого Криму і тимчасово непідконтрольних територій Донбасу.

Усім безвіз

Україні в черговий раз називають нову дату набуття чинності безвізового режиму з ЄС, зокрема, посол Європейського союзу в Україні Хьюг Мінгареллі прогнозує, що безвізовий режим для України запрацює до кінця червня 2017 року. Голосування за проектом резолюції про скасування віз для України відбудеться в Європарламенті 6 квітня. І поки українці продовжують тішити себе надіями, нашим сусідам-грузинам вже надали безвіз з 28 березня. Ним зможуть скористатися всі громадяни країни, в тому числі, і ті, що проживають на території окупованих Абхазії і Південної Осетії.

В Україні ось уже кілька років також є окуповані території. Згідно з українським законодавством, після анексії Криму півострів вважається тимчасово окупованою територією, його статус встановлений законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Після незаконного референдуму в 2014 році більшість кримчан у добровільно-примусовому порядку отримали російські паспорти. З Донбасом ситуація дещо інша. На всіх публічних майданчиках українська влада називає ОРДЛО тимчасово окупованою територією, але законодавчо, на відміну від Криму, це ніде не закріплено. Верховна Рада все ніяк не може визначитися з законопроектом про тимчасово окуповану територію України, який стосується статусу Донбасу, зараз документ знаходиться на доопрацюванні.

Такі правові колізії можуть позначитися на українцях, які проживають на цих територіях, після набуття чинності безвізового режиму з Європою. За правилами, в'їхати в країни-члени ЄС без візи українець зможе тільки за біометричним закордонним паспортом.

Народний депутат, голова підкомітету з питань євроінтеграції Світлана Заліщук розповіла, що в Україні буде діяти такий же механізм, як і в Грузії та Молдові. "Дійсно, Росія окупувала цю територію, але вона окупувала українську територію, на якій проживають українські громадяни. Знову ж таки, маючи український паспорт люди також зможуть користуватися безвізом. Так це працює у Грузії, де громадяни з непідконтрольних територій можуть користуватися безвізом, так це працює у Молдові, де люди, які проживають у Придністров'ї, можуть користуватися безвізом, що в країні вже два роки діє", - зазначила нардеп у коментарі "Апострофу".

У той же час старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ірина Івашко пояснює, що жителі Криму з російськими паспортами не зможуть їздити в Європу без віз. "Тим громадянам, які зараз живуть у Криму після референдуму в 2014 році за приєднання до РФ, виставили умови, що вони повинні визначитися і прийняти або не прийняти громадянство РФ. Якщо у них російський паспорт, а у Росії не буде безвіза з ЄС, то вони будуть їздити, як і раніше: їм треба буде оформляти візи. Що стосується громадян, які живуть на окупованій території Донбасу, то почнемо з того, що ця територія не визнана окупованою, закон ще не ухвалений, це вважається територією України і ті громадяни, які там живуть, володіють паспортами України, тому за всіма правила і процедурами ясно, що вони будуть мати повне право їздити без віз, якщо у них є закордонний біометричний паспорт", - розповіла Івашко, додаючи, що закон про окуповані території Донбасу, якщо він буде ухвалений, може внести свої корективи.

Втім, заступник міністра юстиції євроінтеграції Сергій Пєтухов стверджує, що ніяких обмежень щодо безвізового режиму не буде навіть у разі ухвалення закону про окуповані території Донбасу. "Безвізовим режимом з ЄС зможуть скористатися всі громадяни України, які мають біометричний паспорт для поїздок за кордон, незалежно від того, де вони проживають", - пояснив чиновник в коментарі "Апострофу".

Що потрібно робити

Аналітик громадської організації "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька пояснює, яким чином мешканці тимчасово окупованих територій зможуть скористатися правом на безвізові поїздки в Європу.

"Їм потрібно приїхати на підконтрольну територію України, звернутися в будь-яке відділення державної Міграційної служби щодо закордонних біометричних паспортів. Відділення може бути необов'язково в Херсонській області або Луганській і Донецькій, це може бути будь-яка область і місто Київ. У цілому процедура повинна бути такою ж, як і для всіх інших громадян України. Але наскільки ми знаємо з досвіду, вона є більш ускладненою. Процедура є більш затягнутою, тому що немає оригіналів даних про людину у відділеннях ДМС, які були на окупованих територіях, вони недоступні, тому додатково перевіряють. Ідентифікація може тривати довго. Закордонні біометричні паспорти можуть оформляти не 20 днів, і не 7 як за стандартною і прискореною процедурою, а набагато довше – 1-2 місяці", - розповіла "Апострофу" Кульчицька.

Аналітик радить за можливістю принести якомога більше документів: водійські права, студентські посвідчення, свідоцтво про шлюб, про народження. "Ми радимо взяти якомога більше документів, які були видані відповідними українськими державними органами, для того щоб засвідчити свою особу. І це, на жаль, не відповідає законодавству, тому що там немає такого розширеного переліку документів, які потрібно з собою принести. Але з досвіду ми говоримо про те, що якщо у людини є можливість взяти якомога більше документів, то краще це зробити і це може суттєво прискорити саму процедуру", - прокоментувала аналітик.

Крім того, каже Кульчицька, заявників на закордонний паспорт автоматично перевіряють на наявність заборон на виїзд. Наприклад, якщо людина скоїла якийсь злочин і у неї є підписка про невиїзд, якщо людина підозрюється СБУ у вчиненні терористичних актів або інших злочинів, то така людина, швидше за все, не отримає закордонний біометричний паспорт до закінчення слідства. Це метод допоможе убезпечити і нас, і наших сусідів з Європейського союзу від недоброчесних людей.

"Загалом, жителі Криму і жителі тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей будуть мати права, рівні з усіма громадянами України, користуватися безвізовим режимом при наявності закордонного паспорта. Якщо на руках у людини, яка проживає на території окупованого Криму, тільки російський паспорт, то це означає, що вона не зможе відразу отримати український закордонний біометричний паспорт. Потрібно буде написати заяву про втрату українського внутрішнього паспорта та пройти процедуру оформлення паспорта громадянина України, і тільки після цього можна буде подати документи на закордонний біометричний паспорт. Важливо знати, що зараз вже не видають паспорти старого зразка, "книжечкою", а пластикові ID-карти. Ми ще не знаємо, чи пропускає окупаційна влада з ID-картами на територію Криму, тому треба бути до цього готовими", - пояснила експерт.

У Державній міграційній службі України "Апострофу" також підтвердили, що люди, які є громадянами України, незалежно від місця проживання, зможуть їздити в Європу без віз. У той же час, в прес-службі відомства повідомили, що наявність паспортів інших держав або невизнаних республік "може бути мотивом для порушення кримінальної справи, наприклад, за підозрою в терористичній діяльності". Але обмежень на поїздки в Європу за іншими ознаками в службі не назвали.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити