RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прикордонники в зоні АТО п'ятий місяць не отримують обіцяних грошей

"Апостроф" розбирався, де застрягли гроші на надбавки для бійців ДПС

"Апостроф" розбирався, де застрягли гроші на надбавки для бійців ДПС Військовослужбовці ще жодного разу не отримали підвищені виплати Фото: УНІАН

Українські прикордонники вже кілька місяців не отримують підвищених додаткових виплат за службу в зоні антитерористичної операції, які наприкінці минулого року обіцяв учасникам АТО президент Петро Порошенко. Про це "Апостроф" дізнався із власних джерел у Держприкордонслужбі. Видання вирішило розібратися в ситуації.

Обділили лише прикордонників

Президент Петро Порошенко в кінці 2016 року пообіцяв збільшити додаткову винагороду військовослужбовцям, які знаходяться на першій і другій лініях у зоні бойових дій на Донбасі. Так, з 1 січня 2017 року за несення служби в першій лінії оборони військові повинні отримувати додаткові 6 тис. грн, у другій лінії – 2,4 тис. грн. З другого кварталу повинен був початися другий етап підвищення – до 7,5 тис. грн і 3,5 тис. грн відповідно.

Ще в січні Держприкордонслужба офіційно повідомила, що на виконання доручення президента ініціювала збільшення грошової винагороди за участь прикордонників у АТО, і нібито адміністрація ДПС пропрацювала відповідний наказ, після підписання якого виплати мали збільшити.

Але якщо бійці Збройних сил України та Нацгвардії, які беруть участь в антитерористичній операції, з початку року отримують підвищені доплати, то військовим-прикордонникам жодного разу не дали обіцяних грошей. Один з військовослужбовців Держприкордонслужби, який побажав залишитися невідомим, розповів "Апострофу", що прикордонникам за службу в АТО досі платять за старими тарифами – тобто 4,2 тис. грн і 1,2 тис. грн за першу і другу лінії.

"Виходить, з січня виплати підняли, а нам нічого не виплачують, вірніше, виплачують по-старому. Хоча були офіційні заяви і новини про підняття суми виплат. Збройним силам виплачують, як і обіцяли, а нам ні. Ми перебуваємо з ними на другий, іноді на першій лінії і все бачимо. Нам ніхто нічого не пояснює, чому так відбувається. Не кажуть, коли виплатять. Ми нічого не знаємо", - розповів "Апострофу" прикордонник.

У зоні проведення АТО наразі знаходиться три загони прикордонників — Донецький, Луганський і Краматорський. І, як зазначив військовослужбовець, така ситуація склалася у всіх загонах. Крім того, особовий склад попередили і про те, що у Держприкордонслужби відсутні кошти на матеріальну допомогу та відпускні.

Про проблему знають, та не всі

У самому відомстві "Апострофу" підтвердили, що надбавки прикордонникам продовжують платити в колишньому розмірі.

"На цей час є така проблема, прикордонники отримують трохи менше коштів, ніж представники Нацгвардії і ВСУ, це щодо того, що стосується виплат військовослужбовцям Держприкордонслужби, які задіяні в АТО", - розповів "Апострофу" помічник голови Держприкордонслужби, прес-секретар відомства Олег Слободян.

За словами спікера ДПС, ця проблема пов'язана з тим, що наразі Міністерство фінансів не надало додаткових коштів Держприкордонслужбі. "Зараз керівництво Державної прикордонної служби активно працює з МВС та Мінфіном з приводу виділення цих коштів", - сказав Слободян.

Однак у Міністерстві внутрішніх справ, з яким Держприкордонслужба "активно працює над вирішенням проблеми, повідомили, що вони взагалі нічого про неї не чули. "На рівні міністерства ми не займаємося виплатами прикордонникам. І вони ж не в структурі МВС знаходяться, це окремий центральний орган виконавчої влади, який підпорядковується Кабміну і курується міністром внутрішніх справ, як написано в законі", - сказали "Апострофу" в прес-службі МВС.

Народні депутати з профільного парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, до яких звернувся за коментарями "Апостроф", також в основному виявилися не в курсі ситуації з виплатами прикордонникам, що служать в АТО. Так, член комітету Верховної Ради з нацбезпеки Ірина Фриз ("Блок Петра Порошенка") не змогла прокоментувати існуючу проблему і лише обіцяла перевірити, чи відповідає інформація дійсності. Втім, після спілкування з "Апострофом" народний депутат опублікувала на своїй сторінці в Facebook пост обурення несправедливим ставленням до військовослужбовців-прикордонників, у якому вказала на провину Мінфіну. "Незважаючи на пряме розпорядження президента України про встановлення надбавки і для прикордонників, які проходять службу в зоні АТО, та відповідне доручення з цього приводу прем'єр-міністра України, Міністерство фінансів вже місяць опрацьовує це питання", - написала вона.

При цьому, нагадаємо, що на дворі вже травень, а грошове забезпечення військовослужбовцям повинні були підвищити з січня. Чому міністерство лише місяць опікується цим питанням – неясно. "Апострофу" поки не вдалося отримати коментар Мінфіну. На момент випуску статті відомство не відповіло на офіційний запит видання. У міністерстві порадили звернутися до нещодавно призначеного заступника міністра фінансів Андрія Градиля (адже тільки він, як повідомили в Мінфіні, володіє інформацією щодо виплат прикордонникам), але ні від нього, ні від когось іншого в міністерстві домогтися відповіді не вийшло.

Обіцяють розібратися

Утім, розібратися з надбавками для прикордонників обіцяють вже в цьому місяці. Так, прес-секретар голови парламентського комітету з нацбезпеки Сергія Пашинського ("Народний фронт") Тетяна Блистів прогнозує, що ситуацію з виділенням бюджету для надбавок прикордонникам вдасться вирішити вже на найближчому сесійному тижні, який стартує 16 травня. У коментарі "Апострофу" прес-секретар нардепа нагадала, що нещодавно конфісковані кошти екс-президента Віктора Януковича підуть саме в Мінфін, що якраз може використовувати їх на виплати атошникам.

Секретар комітету з питань нацбезпеки, нардеп від БПП Іван Винник обіцяє, що проблема вирішиться у другій половині травня. "Там була певна невизначеність із розподілом фінансів на рівні Міністерства фінансів. Я, чесно кажучи, до кінця не знаю, у чому конкретно проблема. Крайнього знайти в цій країні надзвичайно складно. Тому я зазвичай намагаюся не приділяти багато уваги пошуку крайнього, а більше тому, як це питання вирішити. Можу сказати, що у другій половині травня ця проблема буде вирішена. Такі терміни, тому що 11 травня буде засідання Кабміну, і ми піднімемо там це питання і врегулюємо його", - поділився планами парламентарій.

У самій Держприкордонслужбі також розраховують на швидку розв'язку і навіть обіцяють погасити утворену заборгованість перед прикордонниками. "Питання, сподіваємося, буде вирішене найближчим часом. Відповідно, буде погашена заборгованість, яка на цей момент вже утворилася, і в майбутньому кошти будуть виплачуватися вчасно", - підсумував у коментарі "Апострофу" Олег Слободян.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити