RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розстріл ветеранів АТО в Дніпрі: дві версії та загроза для всієї України

Трагедія, що трапилася в Дніпрі, може повторитися в будь-якому місті України

Трагедія, що трапилася в Дніпрі, може повторитися в будь-якому місті України У Дніпрі невідомі розстріляли ветеранів АТО Фото: InfoResist

Дніпро знову став епіцентром кривавої бійні: в центрі міста на проспекті Гагаріна невідомі розстріляли ветеранів АТО. В результаті два ветерани - Олексій Вагнер та Максим Іващук - загинули, а екс-боєць 20-го окремого мотопіхотного батальйону Едмонд Саакян отримав важкі поранення і був госпіталізований. Подробиці з’ясовував "Апостроф".

Версії

За інформацією Нацполіції Дніпропетровської області, у понеділок, 24 липня, "близько 19:50 невідомі під'їхали на автомобілі і з автоматичної зброї завдали вогнепальних поранень п'ятьом громадянам, які перебували на літньому майданчику кафе". "Після цього зловмисники зникли з місця скоєння злочину на автомобілі", - пояснили в Нацполіції.

Ветеран АТО Олексій Вагнер загинув на місці події, його товариш Максим Іващук помер по дорозі в лікарню, а відомий дніпровський доброволець і адвокат Едмонд Саакян був доставлений в реанімацію лікарні імені Мечникова і прооперований. "Його стан стабільний", - розповів "Апострофу" товариш Саакяна, що побажав залишитися невідомим.

В цьому ж закладі опинилися і четверо зловмисників, які зустріли збройну відсіч з боку ветеранів АТО (у брата Едмонда Саакяна Едуарда в авто виявився мисливський карабін) і також отримали поранення.

Основних версій виникнення конфлікту між ветеранами АТО і озброєними зловмисниками - дві. Згідно з першою версією, яку озвучують у Нацполіції, причиною інциденту став конфлікт економічних інтересів між братами Саакянами з одного боку і невстановленою "другою стороною". Сам Едмонд Саакян в коментарі ЗМІ зазначив, що причиною розбіжностей став борг його брата, який займається будівельним бізнесом.

Зброя, з якої стріляли у ветеранів АТО.
Фото:
facebook.com/poezdnik

Товариш Саакяна підтверджує економічну версію трагедії, але лише з тією поправкою, що суть конфлікту - в антирейдерській діяльності, якою активно займався поранений ветеран АТО.

"Вдень Льоха (загиблий Олексій Вагнер, - "Апостроф") заходив до мене на роботу і пропонував йти з ними, - говорить співрозмовник "Апострофа". - Едмонд захищав інтереси фермерського господарства від рейдерів".

"Едмонд дуже щільно займався захистом якогось агропідприємства, - додає "Апострофу" ще один знайомий Саакяна Дмитро Демшин. - Там дійшло до того, що охороняють поля з автоматами. Він перейшов дорогу комусь дуже впливовому. Особисто я вважаю, що це пов'язано, але не факт".

Схоже на те, що йдеться про підприємство "Добробут-Агро". Його керівник Геннадій Юдін в середині липня навіть виклав у соцмережі фото на якому разом з озброєним Едмондом Саакяном вони позують на тлі поля. "Нам необхідно на землі боротися за врожай. Тому доводиться діставати старенький короткоствольний карабін, придбаний ще у лихі 90-ті роки. Молодці наші хлопці, що пройшли загартування в АТО, - дружно стають на захист аграріїв. Та й самі аграрії також розуміють, що сьогодні проти темної сили повинна виступити СИЛА", - підписав свій пост Юдін.

Едмонд Саакян (третий зліва), Геннадій Юдін (пятий зліва)

В коментарі "Апострофу" фермер відхрестився від зв'язку між перестрілкою і захистом його підприємства. "Він допомагав багатьом підприємствам за свій час, тому я не думаю, що це пов'язано", - заявив Геннадій Юдін.

Друга версія виникнення конфлікту пов'язана з подіями 9 травня. Нагадаємо, що в цей день в Дніпрі сталася масова бійка між ветеранами АТО, правоохоронцями і тітушками, які, за словами самих бійців, діяли разом із поліцією. Едмонд Саакян представляв у суді інтереси загиблого Олексія Вагнера, який постраждав у сутичках під час травневих свят.

"Якщо провести логічний ланцюжок - ноги ростуть від подій 9 травня і розборок з тітушками, - каже "Апострофу" ветеран АТО Євген Білий. - Моя думка - борг брата Еда був приводом для зустрічі з метою знищення. Менти грають на боці супротивника схоже, самі проаналізуйте події Дня Перемоги. У Еда і його товаришів активна позиція, і є реальні справи, якими вони заважають певному колу, ці події - якийсь каталізатор".

"Безпечний" Дніпро

Які б не були реальні причини конфлікту, той факт, що стрілянина стала можливою в центрі Дніпра на очах у десятків очевидців, говорить про те, що ситуація з безпекою в місті не змінилася в кращий бік. Адже саме з розрахунком на позитивний результат після травневого побоїща глава МВС Арсен Аваков замінив всю поліцейську верхівку Дніпра.

Втім, за словами президента Всеукраїнської асоціації операторів ринку безпеки Сергія Шабовти, кадрові перестановки й не могли нічого змінити.

"Те, що зняли керівників поліції в Дніпрі, це була абсолютно політична істерика пана Авакова. Критика повинна була бути неодмінно показовою, принаймні щодо керівників обласного рівня Нацполіції. Але, на жаль, якась частина учасників АТО втягнута в багато розборок, піар-акції, рейдерські захоплення... Поліція навряд чи володіє тонкощами таких подій, і були б там старі керівники або нові, боюся, що така ситуація, як у Дніпрі, має шанси повторитися в інших регіонах", - резюмував експерт.

Чому кривава бійня може повторитися, "Апострофу" пояснив експерт Українського інституту майбутнього Денис Монастирський.

"Такі події були і раніше. В 90-х ми чули про перестрілки і в 2000-х. Але чим вони були зведені до мінімуму тоді? Оперативною роботою міліції. Оперативні працівники, маючи агентуру і контролюючи ситуацію в місті, запобігали таким ситуаціям. Раніше така ситуація могла супроводжуватися затриманням на місці без пострілів. На сьогоднішній день можна констатувати, що оперативна робота в цілому по Україні завалена. Бази оперативників або знищені, або не існують, або не потрібні. Це відбувається тому, що, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом 2012 року, оперативник втратив можливість ініціативно проводити розслідування. Для цього йому потрібне обов'язково доручення слідчого. Ця новація призвела до того, що оперативна служба стала пасинком слідства, яке і так завалене десятками й сотнями кримінальних проваджень, які ведуть слідчі, і в них немає часу займатися ще й контролем і організацією оперативно-розшукової діяльності. У зв'язку з цим в поліції намагаються запровадити експеримент з об'єднання функцій оперативника і слідчого, переводячи всіх оперативників на посаду слідчого. Але проблема в тому, що в Україні немає контролю ситуації з боку правоохоронних органів. Оперативні зв'язки, величезна мережа інформаторів, яка була раніше, тепер не потрібна, і такі ситуації можуть відбуватися не тільки в Дніпрі", - підсумував аналітик.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити