RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал у "справі 2 травня": чому учасники побоїща в Одесі вийшли на свободу

На звільнених антимайданівців почалося "полювання"

На звільнених антимайданівців почалося "полювання" Чорноморський суд виправдав фігурантів "справи 2 травня" і відпустив на волю Фото: УНІАН

Події 2 травня 2014 року в Одесі за три роки знову відгукнулися заворушеннями в приморському регіоні. Виною всьому став виправдувальний вирок суду для 19 фігурантів справи: їх визнали невинними в організації та участі у провокаціях, які переросли у масове побоїще, і відпустили на свободу прямо з будівлі суду. Чи погодиться з таким рішенням суспільство і чому обвинувачення, на думку суду, не змогло надати достатніх доказів провини фігурантів, розбирався "Апостроф".

Судовий футбол

Епопея із судовим розглядом "справи 2 травня" тягнеться ще з весни. Спочатку цією справою займався Малиновський суд Одеси, але захист обвинувачених домігся відводу суддів. Апеляційний суд Одеської області вирішив передати справу в Київський райсуд міста, потім у Приморський, потім у Київський, але в кожному з них по черзі відфутболили резонансну справу, мовляв, хтось із суддів пішов у відпустку, хтось захворів, і кваліфікованих фахівців для розгляду цієї справи просто не знайшлося. А судді ж мали розглядати навіть не трагедію в Будинку профспілок, цей епізод був виділений в окреме провадження, а події на Грецькій площі, що передували пожежі. У результаті судових ігор справу довелося перенести з Одеси в сусідній Чорноморськ. 31 травня відбулося перше засідання міського суду Чорноморська у "справі 2 травня", на якому було вирішено провести розгляд у прискореному режимі.

На лаві підсудних опинилися 19 осіб, серед них двоє громадян Росії: Євген Мефьодов і Максим Сакауов. Усім підозрюваним висунули звинувачення за частиною 2 статті 294 КК України "Масові заворушення". А екс-співробітника міліції Одеси Сергія Долженкова звинуватили ще й в організації безладів. У підсумку 18 вересня Чорноморський суд видав резонансне рішення – відпустити всіх підозрюваних з формулюванням "у зв'язку з недоведеністю, що кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченими".

Правда, росіянин Євген Мефьодов і Сергій Долженков насолоджувалися свободою недовго. Прямо в будівлі суду Чорноморська їм пред'явили звинувачення за частиною 2 статті 110 КК України "Посягання на територіальну цілісність України". Уже в Одесі Київський райсуд взяв їх під варту на два місяці.

Рішення колегії суддів Чорноморська моментально розбурхало громадськість. Під стінами суду зібралися десятки активістів, які не бажали так просто відпускати антимайданівців. Зав'язалася бійка з поліцейськими і Нацгвардією, які забезпечували безпечний вихід з будівлі суду вже екс-обвинуваченим. "Активісти розпилювали в бік співробітників поліції сльозогінний газ, кидали вибухові пакети, а також тротуарну плитку в бік співробітників поліції і в службовий автобус. Внаслідок зіткнень 20 працівників поліції отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості", - повідомили в прес-службі поліції Одеської області.

Сутички між правоохоронцями та активістами, які протестують проти звільнення фігурантів "справи 2 травня", біля будівлі Іллічівського міського суду у Чорноморську Фото: УНІАН

Проколи прокуратури

Громадський гнів моментально впав на колегію суддів під головуванням Філіпа Журавля, яка виправдала антимайданівців.

"Суд не тільки відпустив всіх фігурантів справи, але в той же вечір змусив виконати своє рішення, хоча за законом виконання судового рішення здійснюється після розгляду справи за апеляцією. Виходить, вони дуже поспішали всіх відпустити", - говорить "Апострофу" одна з активісток патріотичної організації "С14" в Одесі Ганна.

Однак експерти "Групи 2 травня", яка об'єднує журналістів, екс-правоохоронців, фахівців зі зброї, впевнені, що суд діяв правомірно і просто не міг ухвалити іншого рішення, виходячи з тих доказів, які надала прокуратура.

"Нинішній склад суду не винен ні в чому. Він просто ухвалив справедливе рішення, - пояснює "Апострофу" експерт "Групи 2 травня" Володимир Саркісян. – Справа в тому, що з доказовою базою дійсно все було дуже погано. Цьому є об'єктивні та суб'єктивні причини. Наприклад, у ніч з 2 на 3 травня місце зіткнення на Грецькій площі було зачищено комунальними службами. Слідче управління обласного УВС Одеси не переймається тим, щоб огородити місце злочину і вилучити докази. За інформацією від самих слідчих, в порівнянні з трагедією на Куликовому полі епізод на Грецькій площі здався їм менш шокуючим, і всі сили були кинуті на Куликове поле, але хтось же дав команду комунальним службам терміново вночі зачистити площу. Відповідно, більшість доказів, які можна було б знайти на Грецькій площі, після прибирання вже неможливо було процесуально оформити".

Суддя Філіп Журавель (в центрі) зачитує вирок обвинувачуваним у справі про масові заворушення 2 травня 2014 року в Одесі Фото: УНІАН

Тим не менш, за словами Саркісяна, правоохоронці все ж таки змогли зібрати певні докази, але в процесі передачі справи від місцевого УВС в Київ частина речових доказів була загублена, а якісь просто не взяті до уваги.

"Коли справа знову повернулася в Одесу, слідчий, який займався цією справою починаючи з ночі з 2 на 3 травня і до 5 травня, а потім з січня по вересень 2016 року, з подивом виявив, що частини зібраних доказів у справі немає, - додав Саркісян. – Крім того, в обвинувальному акті до 2016 року навіть були відсутні чотири жертви зіткнень на Грецькій площі. Там пред'являлося обвинувачення підозрюваним у смерті лише двох людей. Тобто просто втратили чотири людини. А, наприклад, кулю калібру 5.45, якою вбили активіста Євромайдану Ігоря Іванова, слідчі від початку просто не вилучили. Жоден ствол, з якого були зроблені фатальні постріли на Грецькій площі, не був однозначно ідентифікований. Більш того, вилучено тільки гладкоствольну зброю, а серед постраждалих є люди, що отримали вогнепальні поранення не тільки з мисливської рушниці. Ось вам і відповідь на питання з приводу якості слідства".

Чи були спеціально допущені такі помилки, чи правоохоронці просто недопрацювали, експерт не береться судити. "Але можу сказати наступне: коли я запитував в одного зі слідчих головного слідчого управління УВС, чому не пішли простим шляхом та не пред'явили підозри кожному фігуранту окремо, щоб було простіше і швидше, він мені відповів, що слідчі так і зробили: написали проекти обвинувальних актів, але прокуратура все це забракувала і сама написала один обвинувальний акт з купою обвинувачених, зробивши це величезною сміттєвою справою", - резюмував Саркісян.

Народний гнів

А от одеські активісти не сумніваються, що справу розвалюють навмисно. "Уся ця ситуація – не інакше як домовленість із РФ та перевірка народу на більш серйозні прецеденти з боку влади, - пояснює "Апострофу" член організації "С14" Сергій Мазур. – Те, що обвинувачених будуть відпускати, було відомо ще до суду, адже поліції біля будівлі суду було набагато більше, ніж зазвичай. Ходили чутки, що і самі сепаратисти говорили про можливу свободу. До речі, невипадково ж там був присутній консул Росії".

У ГПУ вже заявили, що будуть подавати апеляцію на рішення суду Чорноморська, мовляв, виправдувальний вирок "грубо порушує норми закону". Тим часом, на звільнених фігурантів "справи 2 травня" почалося справжнє полювання. Так, один з екс-підозрюваних Євген Грищук незабаром після вироку суду був побитий невідомими на автозаправці в місті Овідіополь Одеської області.

Активісти обіцяють, що просто так не дадуть уникнути покарання антимайданівцям, адже якщо б фігурантів справи не відпустили на свободу, вони могли би бути обміняними на українських військовополонених. Дійсно, на початку року в ЗМІ була інформація, що Москва розглядає такий варіант.

Активісти обіцяють, що просто так не дадуть уникнути покарання антимайданівцям Фото: УНІАН

"Виправдані", які не зазнають справедливого покарання, будуть знаходити пригоди на вулиці. Вже одному з сепаратистів проломили голову. Реакція патріотів буде набагато жорсткішою, адже ніхто не хоче повторення 2 травня. Якщо поліція, прокуратура, СБУ або суд не хочуть карати вбивць і ворогів України, то це будуть змушені робити самі громадяни", - заявив Мазур.

Але, незважаючи на такі безкомпромісні заяви активістів, експерти сходяться на думці, що нова пожежа протестів в Одесі поки не спалахне. Правда, сірники і бензин вже напоготові.

"Це рішення суду накладається на загальну недовіру українців до судової системи, викликану тим, що фактично суди досі не реформовано, - зазначає "Апострофу" політолог Ярослав Макітра. – Будь-яке рішення суду зараз піддається сумніву, особливо за такими резонансними справами. Чи здатна ця історія перерости в масштабні протести? Навряд чи один випадок підніме країну. Тим більше, що у влади на місцях і в Києві, думаю, вистачить сил, щоб цього не допустити. Але в майбутньому, якщо тенденція не зміниться, подібні резонансні рішення судів сколихнуть суспільство".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити