RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гучне затримання у справі про вбивство Ноздровської: кілька дивних моментів

Підозрюваного могли затримати набагато раніше

Підозрюваного могли затримати набагато раніше Співробітники правоохоронних органів затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Ноздровської Фото: Facebook Ірина Ноздровська

Поліція відзвітувала про затримання підозрюваного у вбивстві правозахисниці, юриста Ірини Ноздровської. Цього разу правоохоронці спрацювали більш ніж оперативно, адже з дня вчинення злочину і до моменту повідомлення про затримання ймовірного вбивці минуло трохи більше тижня. Однак така блискавичність дала привід експертному співтовариству говорити про те, що правоохоронці просто призначили цапа-відбувайла, на якого повісять вбивство. "Апостроф" дізнався кілька важливих деталей розслідування гучного злочину та розібрався, що не так може бути з успіхом поліцейських.

Швидко чи повільно

Першим інформацію про затримання підозрюваного у вбивстві Ноздровської оприлюднив на своїй сторінці в соцмережах журналіст Айдер Муждабаєв. Інсайд журналіста підтвердили глава МВС Арсен Аваков і начальник кримінальної поліції В'ячеслав Аброськін. Пізніше в ЗМІ з'явилося й ім'я затриманого: ним виявився батько Дмитра Россошанського Юрій.

За "блискучу роботу" та "швидке розкриття резонансного вбивства" Нацполіції вже встиг подякувати президент України Петро Порошенко. "Представники Національної поліції спільно з прокуратурою зібрали дуже серйозні докази за цією справою", - написав він на сторінці в Facebook.

Нагадаємо, що версія про причетність родини Россошанських до розправи над правозахисницею розглядалася правоохоронцями як пріоритетна, адже Ірина Ноздровська близько двох років у судах доводила провину Россошанського-молодшого в загибелі своєї сестри Світлани Сапатинської. Крім того, правозахисниця неодноразово отримувала погрози від Россошанських.

Екс-слідчий МВС з особливо важливих справ Руслан Сушко пояснив "Апострофу", що блискавичне розкриття злочинів у практиці правоохоронців – не рідкість, тим більше поліцію добре мотивувала громадськість.

"За нормальної роботи оперативників докази збираються в перші дні. Чим далі – тим складніше. Перші три дні найбільш важливі для розслідування злочину, тому можна припустити, що злочин дійсно розкрили", - каже Сушко.

Щоправда, політолог Микола Спірідонов упевнений, що поліція, навпаки, спрацювала повільно.

"Якщо Россошанські неодноразово погрожували Ноздровській, то Юрія Россошанського мали допитати в той самий день, як зникла Ірина Ноздровська, але чомусь ми тільки за тиждень почули про те, що його допитали і затримали. А що робили тиждень?" – говорить "Апострофу" експерт.

Ірина Ноздровська близько двох років в судах доводила провину Дмитра Россошанського в загибелі своєї сестри Світлани Сапатинської Фото: Facebook Ірина Ноздровська

Докази

У Нацполіції запевняють, що підозрюваному довелося визнати свою провину "під тиском неспростовних доказів".

"Доказів для суду, починаючи від знаряддя злочину і закінчуючи щиросердним зізнанням підозрюваного із зазначенням всіх деталей вбивства – більш ніж достатньо", - зазначив нардеп Антон Геращенко.

"Зібрані докази бездоганні", - додав радник глави МВС Зорян Шкіряк.

Проте один з адвокатів сім'ї Ноздровських Анатолій Худяков у коментарі "Апострофу" розповів, що "бездоганні докази" чомусь приховують від адвокатів, юристів не допускають до матеріалів справи.

"При цьому витоки від самих правоохоронців просто фонтанують, - каже юрист. – Але чому адвокатам не дають ознайомитися з матеріалами? Тому що ми розуміємо, що законно, що незаконно, що вистоїть у суді, а що ні".

Тим не менш, на думку Худякова, версія з причетністю Юрія Россошанського до вбивства – дійсно найлогічніша.

"Адже від Юрія Россошанського на адресу Ірини надходили погрози", - зазначає юрист.

Цієї ж думки дотримується і Руслан Сушко.

"Мотив міг бути? Так, міг. Який? Наприклад, помста. Можливість у родичів була? Була. Погрози надходили? Так, про це відомо. Далі вже робота слідства і суду", - додав екс-слідчий МВС.

Щоправда, Анатолій Худяков вказує на один нюанс: "Погрози Россошанських Ноздровська не сприймала взагалі. Є погрози, після яких люди вживають заходів безпеки, а в цій ситуації Ірина не звертала уваги, бо це була емоційність: Ірина могла на них кричати, вони кричали на неї, й так вони обмінювалися емоціями. Нам би дуже не хотілося, щоб хтось був призначений цапом-відбувайлом".

1 січня 2018 року в Київській області було знайдено тіло відомої правозахисниці Ірини Ноздровської Фото: НПУ

Правоохоронці наголошують, що затриманий зізнався у злочині, але не розкаявся, але в той же час у ЗМІ з'явилася записка, нібито написана самим Юрієм Россошанським, у якій він зазначає, що візьме провину за вбивство правозахисниці на себе, аби лише не чіпали його сім'ю.

Але, як зазначає юрист-кримінолог Ганна Маляр, кінець домислам – винен чи не винен Юрій Россошанський – мають покласти саме правоохоронці.

"Адвокати говорять одне, а батько Ноздровської в ефірі сказав, що він абсолютно згоден з діями поліції та вважає, що затриманий є вбивцею. Але принципово не те, хто і що вважає, а які будуть докази провини затриманого", - каже вона "Апострофу".

Юрист-кримінолог пояснила, які саме це можуть бути докази, щоб суд визнав провину Россошанського-старшого беззастережною.

"Повинні бути результати експертиз, можливо, свідки, знайдене знаряддя вбивства з біологічними матеріалами Ноздровської і вбивці, знайдений одяг Ірини в підозрюваного, залишки плям крові в будинку, на речах", - говорить Ганна Маляр.

Арсен Аваков пообіцяв, що громадськість дізнається про докази, що доводять провину затриманого, 9 січня в ході судового засідання з обрання запобіжного заходу Юрію Россошанському. Клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному надійшло у Вишгородський райсуд тільки ввечері.

Зволікання з доказами дійсно виглядає дивним, адже зазвичай, рапортуючи про розкриття резонансних справ, правоохоронці поспішають розповісти про основні докази, які дозволили вийти на слід злочинця. Але, можливо, у випадку зі вбивством Ноздровської поліція не збиралася так рано оголошувати про свої успіхи? Так, журналіст Айдер Муждабаєв зізнався, що дізнався про затримання підозрюваного не від "таємних джерел в МВС", а від знайомого з-за кордону. "Сам він випадково дізнався від своїх обізнаних знайомих тут", - пише журналіст. Відповідно, суспільний тиск міг змусити правоохоронців заарештувати найочевиднішого підозрюваного, а докази розраховували знайти пізніше.

До речі, ще один адвокат сім'ї Ноздровських Таміла Ульянова розповіла "Апострофу", що Юрія Россошанського могли затримати задовго до 8 січня.

"Наскільки це точна інформація, ані підтвердити, ані спростувати я не можу, але ми чули інформацію, що Россошанський був затриманий ще 2 січня", - заявила Ульянова.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити