RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потрібен глибокий вдих: на Заході дали прогноз щодо відходу військ Путіна з Донбасу

Стівен Блокманс про те, як Росія може піти з Донбасу

Стівен Блокманс про те, як Росія може піти з Донбасу Фото: EPA/UPG

На процес примусу Росії до миру та відходу військ президента РФ Володимира Путіна з Донбасу може піти ще щонайменше два роки, але вже зараз Україні варто намітити шлях до цієї мети.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" європейський експерт, старший науковий співробітник і керівник відділів зовнішньої політики ЄС та політики й установ у брюссельському Центрі досліджень європейської політики (CEPS) СТІВЕН БЛОКМАНС.

Про Мінські домовленості

Мінський процес як такий зіпсований із двох точок зору. По-перше, включенням умов, які не можуть бути виконані, й тих, які не будуть виконані Росією. Через це є виразний глухий кут, який, як я передбачаю, не може бути розв’язаний.

По-друге, чітким слідуванням ЄС мінській формулі, яке досі є. Будь-яке юридичне закріплення позицій у цьому плані заважатиме пошуку погодженого врегулювання. Але здається, що всі сторони просто говорять різними мовами, що, звісно, дедалі зменшуватиме вірогідність, що "Мінськ" може бути успішним у довготерміновій перспективі...

На мою думку, в певний момент "Мінськ" доведеться переосмислити. Можливо, як дехто пропонує, доповнити низкою нових зобов’язань, які з часом можуть затьмарити, а зрештою й замінити Мінський процес. Або просто передомовлятися про все одразу, що дуже малоймовірно, принаймні в найближчому майбутньому.

Про те, як примусити Росію до миру

Це, звісно, питання на багато мільйонів євро. Якщо припустити, що Росія може піти з Донбасу, щоб зменшити свої витрати, їй потрібен і спосіб елегантно злізти з драбини, яку вона встановила. Як саме це можна зробити? Для цього, мабуть, потрібен глибокий вдих. Ймовірно, на такий багатокроковий процес піде пару років. І я раджу вам намітити шлях. До прикладу, через нав’язування нейтральних миротворчих сил, які б дозволили російським військам вийти, а потім відновити контроль (України, - "Апостроф") над кордоном на сході країни.

Читайте також: Путінська Росія завершила цикл підготовки до великої війни - військовий експерт

Ще треба з’ясувати, чи може це бути елементом такої дорожньої карти. Так, є пропозиція, але за яких умов це може розблокувати ситуацію – це щонайменше вартує вивчення. Однак на це піде час. Очевидно, що це не станеться вмить.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити