RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не менше року: в приватній розвідці США дали прогноз щодо Донбасу

Як змусити Путіна змінити політику щодо України і чого чекати на Донбасі найближчим часом

Як змусити Путіна змінити політику щодо України і чого чекати на Донбасі найближчим часом Фото: EPA/UPG

Росія Володимира Путіна може змінити свою агресивну політику щодо України лише в результаті радикальних кроків Європи та США, спрямованих проти Кремля. Однак європейці нерішуче йдуть на це, оскільки такі кроки можуть завдати шкоди і їхній економіці. Разом з тим, швидше за все, нинішня ситуація військового конфлікту низької інтенсивності на Донбасі залишиться щонайменше протягом року.

Таку думку в інтерв’ю "Апострофу" висловив американський політолог українського походження, старший аналітик із тематики пострадянського простору американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor ЮДЖИН ЧАУСОВСЬКИЙ.

Про те, як змусити Росію змінити позицію щодо України

Якщо ситуація залишатиметься приблизно такою, як зараз, тоді навряд чи Росія змінить свою політику щодо України. Але якщо США чи ЄС робитимуть значно рішучіші кроки, які завдаватимуть суттєво більшої економічної шкоди Росії, це, можливо, змінить політику Кремля. Але треба пам’ятати, що європейські країни також економічно залежні від Росії. Саме тому вони дуже нерішуче йдуть на радикальні кроки, які можуть завдати шкоди і їхній економіці. Певна шкода вже є, і саме тому, думаю, європейці тепер обережніші.

Тобто можливі кроки, які справді змусять Росію переглянути свої пріоритети, але вони матимуть наслідки і для Європи. Для США - менші, бо вони не настільки економічно залежні від Росії, наприклад, у сфері енергетики.

Про те, що може бути на Донбасі за рік

Чи зміниться ситуація на Донбасі за рік? Зараз виглядає на те, що конфлікт на Донбасі - довготерміновий. У тому сенсі, що це випадок ще одного регіону, який відколовся. Він нагадує ситуацію в Придністров’ї, Абхазії та Південній Осетії.

Читайте також: В Путіна дві мети: навіщо Росія стягнула війська до кордону України

Відтак, дуже складно собі уявити, що [окупована частина] Донбасу повернеться до складу України. Думаю, зараз це вкрай малоймовірно. Але також я не очікую значного військового конфлікту. Думаю, якби він був можливий, то вже б відбувся. Обидві сторони ніби пристосувалися до цієї нової реальності.

Наразі здається, що нинішня ситуація конфлікту низької інтенсивності з невеликою, але постійною кількістю вбитих, залишатиметься ще впродовж року, якщо не довше.

Повний текст інтерв’ю з Юджином Чаусовським читайте на "Апострофі" найближчими днями.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити