RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хочуть придушити: Росія готує ще один плацдарм для нападу на Україну

Генерал Василь Богдан назвав мотиви провокацій росіян у Азовському морі

Генерал Василь Богдан назвав мотиви провокацій росіян у Азовському морі Фото: EPA/UPG

Агресивні дії Росії в Азовському морі спрямовані на те, щоб економічно придушити Україну та підготувати ще один плацдарм на випадок масштабної військової агресії. Як повинна реагувати на це Україна, "Апострофу" розповів експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант ВАСИЛЬ БОГДАН.

Я переконаний, що ситуація в Азовському морі (російські кораблі проводять там військові навчання в 16-ти кілометрах від українського узбережжя, росіяни затримують українські судна, - "Апостроф") – це закономірні явища, спрямовані на подальший тиск на Україну. Факт затримання російського "Норду" українськими прикордонниками дуже сильно муляв Росії, в Кремлі були дуже сильно невдоволені. Крім того, було серйозно задіяне посольство РФ, вони намагалися витягнути своїх людей з України.

Політика Росії щодо Азовського моря з огляду на будівництво Керченського мосту полягає в тому, щоб економічно придушити Україну. По-перше, з будівництвом Керченського мосту зменшується тоннаж суден, які можуть пройти під цим мостом, – це сильний удар по економіці, по портовій системі Маріуполя. По-друге, Росія хоче поставити в незручні рамки риболовецьку галузь України в Азовському морі і цим самим створити умови для завдання Україні значних економічних збитків. І, по-третє, це спроба пера з тим, щоб використовувати цей фактор і у військовому компоненті, тому що Росія ніколи не визнавала умовний кордон в Азовському морі, а тепер зрозуміло, чому вона його не визнавала. І ці спроби спрямовані на те, щоб, з одного боку, відволікти увагу спільноти, а з іншого – завдати Україні серйозних збитків і привести до певного збурення ситуації в Україні. Адже падіння економіки призведе до невдоволення, тому що за цим йдуть низька зарплата, падіння соціальних стандартів і тому подібне.

Росія переслідує економічно-фінансову та військову цілі для того, щоб тиснути на цей регіон і в кінцевому результаті спробувати в якийсь момент задіяти цей морський фактор при масштабній агресії щодо України.

Читайте також: Загострення в Азовському морі: як далеко зайдуть війська Путіна

Однак Генштаб Збройних сил України давно прораховує цю ситуацію, відтак узбережжя Азовського моря захищається українськими військами належним чином. Там створюється відповідна оборонна військова інфраструктура, щоб попередити можливі наміри Росії використати цей регіон для вчинення якоїсь військової агресії з моря. Тому це не є чимось несподіваним. У Генштабі ЗСУ все чудово розуміють, а в цих районах проводяться відповідні навчання ствольної і ракетної артилерії з метою відсічі та стримування російського агресора. І, наскільки мені відомо, там достатньо професійні та компетентні військові формування для того, щоб дати відсіч російській агресії.

Звичайно ж, у жодному разі не можна втрачати пильності і з огляду на брутальну політику Росії на морі потрібно активніше застосовувати фактор міжнародних правових інституцій. Українська влада це вже робить, але з огляду на бюрократію в міжнародних судах, цей процес рухається повільно. Потрібно турбувати Росію за допомогою міжнародних організацій найвищого рівня (ЄС, ОБСЄ, ООН), не дивлячись ні на які нюанси їхньої ефективності. І, наскільки мені відомо, МЗС підготувало кілька документів, направивши їх у міжнародні інстанції з метою засудження Росії.

Звичайно, Росію можна засудити і санкціями. Інша справа, наскільки РФ реагує на санкції, адже сьогодні ми бачимо, що Кремль фактично вийшов з міжнародного правового поля.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити