RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Петрів путч, підпали людей і тухлі консерви: як бойовики лякають жителів Донбасу

Осінні тренди фейкотворчості бойовиків ДНР і ЛНР

Осінні тренди фейкотворчості бойовиків ДНР і ЛНР Фото: Getty Images

Останні події в політичному житті України: узгодження формули Штайнмайєра, розведення військ на Донбасі, знайшли своє відображення в кривому дзеркалі пропагандистів ОРДЛО. Фейки про Україну ще навіть не встигають як слід настоятися і перебродити в головах мирного населення окупованих територій, як одразу ж пропаганда бойовиків споює людей все новими коктейлями з брехні, абсурду і дезінформації. В осінніх трендах фейкотворчості розбирався "Апостроф".

Кривава корона

Ну якщо вже в самій Україні заговорили про велику ймовірність осіннього путчу, то пропагандистам ОРДЛО було б просто грішно не підхопив цю тему і розвинути її на власний лад.

Отже, за версією бойовиків, в стані ЗСУ визріває змова. Змовники - група високопоставлених військовослужбовців з числа командного складу української армії. Інтригани, нібито, не визнають спадкове право Володимира Зеленського на булаву, і цілком віддані екс-президенту Петру П'ятому. Їх мета - зірвати розведення військ і на хвилі народного обурення повернути п'ятого президента на трон Банкової.

У відкриту, тіньовий лідер, звичайно ж, не має можливості підтримувати своїх відданих васалів - правителі західних королівств цього не схвалять, проте Петро П'ятий вже встиг послати на фронт загони кавалерії з полків "Прямий" і "П'ятий канал", щоб отруїти спорами зради все навколо.

"У зону операції об'єднаних сил на Донбасі вже направлені кореспонденти для підготовки матеріалів, спрямованих на підрив довіри громадян до чинного лідера України, - доходять тривожні звістки з ОРДЛО. - Під виглядом зйомки відеосюжетів нібито про порушення Мінських угод військовослужбовцями Народної міліції журналісти використовують бойовиків-націоналістів, які перед камерою закликатимуть до протестної активності і відкрито заявлятимуть про свою незгоду з політикою чинної влади".

Закликати до непокори "бойовики-націоналісти" будуть, звичайно ж, не за спасибі, а за дзвінку монету. Якщо це не допоможе і човен розгойдати не вдасться, то у Петра П'ятого є альтернативний план, реалізувати який випала честь комбригу 35 бригади.

"Микола Палас поставив завдання підлеглим бойовикам забезпечити діяльність українських пропагандистів і надати необхідну допомогу, аж до імітації обстрілів власних позицій за допомогою заздалегідь закладених вибухових пристроїв" - повідомляють пропагандисти.

Прострочені консерви і спринтер

Втім, палацові перевороти це, звичайно, захоплююче дійство. Однак класику теж потрібно шанувати - а класика пропагандистського жанру в ОРДЛО, як завжди, дві теми: "карателі - звірі" і "у карателів все погано".

Пройдемося по "звірах". З тих пір, як в 2014 році сага про розп'ятого хлопчика задала тон усій пропагандистського творчості, планку ненависті весь час доводилося підвищувати. Після "хлопчика в трусиках" була зґвалтована бабуся, яку змінив "клаптик землі і два раба". Цього разу пропагандисти вдарилися в цілковитий треш і придумали інваліда, спаленого "карателями" в бочці.

Після «хлопчика в трусиках» була згвалтована бабуся

За версією бойовиків, в село Константинопольське Мар'їнського району Донецької області з окупованої території приїхав інвалід другої групи за пенсією. П'ятеро військовослужбовців 24-ї бригади викрали чоловіка, відібрали всі його гроші і вивезли на територію покинутого заводу. Там його катували, змушуючи зізнатися, що він служить у лавах так званої народної міліції ДНР. Але визнання "карателі" так і не вибили.

"Не добившись бажаного, українські військовослужбовці вивезли інваліда на територію занедбаної ферми в районі Мар'їнки, де його розстріляли, а тіло скинули в зливну металеву ємність, закидали сміттям і спалили", - повідомив на сторінках сепаратистських ЗМІ так званий заступник начальника фейкової народної міліції ДНР Едуард Басурін.

Через свого так званого омбудсмена, бойовики намагалися надати цій історії міжнародного резонансу. Однак фейк залишається фейком, як його не представляй, тому далі місцевих новин страшилка не пішла.

Втім, пропагандистів це мало турбує, і через пару днів вони придумали нову "жахливу" історію. Як стверджують терористи, в кінці вересня "карателі" з батальйону "Айдар" напали на 68-річного дідуся прямо на КПП в районі Горлівки. У мирного жителя "нацики" забрали гроші і всі цінності і вже готувалися його розстріляти. Але, ймовірно, в юності дідусь був членом збірної Кенії з легкої атлетики, тому зміг вирватися з рук "карателів" і добігти до позицій ДНР. Ну як добігти... Одна куля все ж наздогнала втікача, але він залишився в живих. А вже в розташуванні ДНР дідуся напоїли ромашковим чаєм з варенням, надали першу допомогу, і відправили на лікування в найкращий шпиталь "республіки", де поправляють своє здоров'я депутати "молодої республіки" і, за чутками, навіть "народний губернатор" Павло Губарєв.

До речі, як стверджують пропагандисти, грабують "карателі" не тільки окремих місцевих жителів, а й цілі дачні кооперативи на лінії зіткнення. І це вже до теми про те, як все погано в ЗСУ, адже "укри" обносять дачі не від хорошого життя, а через те, що якось потрібно обладнати свої передові позиції. Те пару листів шиферу стягнуть з даху, то будинок розберуть. А якщо хтось із господарів висловлює невдоволення, то з ними розмова коротка.

"Бойовики здійснюють винесення майна під приводом військових потреб. У разі чинення опору українські військові загрожують господарям підпалами їхніх будинків", - повідомляють пропагандистські ЗМІ.

Однак такій поведінці "карателів" пропагандисти знаходять цілком раціональне пояснення. "Нацики" тому такі злі, що їх годують... простроченими консервами.

"У 59-й бригаді збройних сил України особовий склад 11-го батальйону вже кілька тижнів годують простроченими консервами", - зазначають пропагандисти.

Біль ситуації посилюється тим, що прострочені консерви військовим доводиться вживати в їжу у порядку черги.

"У підрозділі не вистачає посуду і приладів. Військовослужбовцям доводиться приймати їжу по черзі з одного й того ж посуду", - додають сепаратисти.

Звичайно, такі трапези на брудершафт не додають здоров'я "карателям", і вони масового потрапляють у шпиталі з кишковими отруєннями. Але навіть поскаржитися солдатам нікому.

"З метою недопущення поширення інформації про кишкові та інфекційні захворюваннях, командувач генерал-лейтенант Володимир Кравченко наказав командирам з'єднань вилучати у підлеглого особового складу телефони з виходом в інтернет, а порушників даного наказу позбавляти грошової премії", - резюмують пропагандисти.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити