RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між катастрофою МАУ і рейсом MH17 є одна істотна відмінність - засновник Bellingcat

Еліот Хіггінс про катастрофу літака МАУ в Тегерані

Еліот Хіггінс про катастрофу літака МАУ в Тегерані Фото: Getty Images

Розслідування катастрофи літака компанії МАУ, що виконував рейс PS752, поки на дуже ранніх стадіях, щоб робити якісь різкі заяви на кшталт тої, що Boeing був збитий тою чи іншою ракетою. Що стосується порівняння цієї трагедії з катастрофою рейсу MH17 у небі над Україною - ці дві авіакатастрофи мають одну суттєву відмінність.. Про це "Апострофу" розповів британський журналіст-розслідувач, засновник проекту Bellingcat ЕЛІОТ ХІГГІНС.

- Існує ряд свідчень того, що літак зазнав ракетного удару. Це випадковість? Що може бути мотивом ініціатора та винуватця нападу на літак? Хто міг виграти від нападу на український літак над Іраном?

- Складається враження, що якщо літак дійсно збили іранські сили протиповітряної оборони, то це відбулося випадково. Логічно припустити, що іранські сили ППО були напоготові після обстрілу баз в Іраку, а український літак випадково став ціллю атаки.

- Чи можемо ми провести паралелі між катастрофою в Ірані та збиттям рейсу MH17 над Україною у 2014 році?

- На перший погляд — ситуації дуже подібні. Адже і у першому, і у другому випадку ми маємо справу з комерційним літаком, збитим ракетою невідомого походження. Але існує одна ключова відмінність — український Boeing був ймовірно збитий іранськими силами над іранською територією.

У цьому відмінність від MH17, коли Україна розслідувала атаку на літак іншої країни (Малайзія), збитий третьою стороною над українською територією.

Це означає, що якщо Іран захоче приховати факти і пригальмувати розслідування, то у них набагато більше можливостей, ніж у виконавців атаки на МН17.

- Поки Україна дуже пасивно реагує на інформацію про катастрофу. Чи правильна така позиція?

- Гадаю, що така позиція зумовлена тим, що все ще існує певна ступінь невизначеності навколо ситуації з літаком. Сподіваємося, що коли ситуація стане зрозумілою, українська влада почуватиметься комфортніше і зробить відповідні заяви.

- Якщо Україна не вимагатиме відповіді від Ірану і просто "пробачить" інцидент, як це вплине на процес МН17 у Гаазі?

- Я сумніваюсь, що це матиме прямий вплив, але прогнозувати щось важко. Розслідування інциденту в Ірані ще на дуже ранніх стадіях, і є багато факторів, які ускладнюють ситуацію.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити