RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дії росіян у Маріуполі ведуть до катастрофи, загине все живе – еколог

Попадання сірководню в море призведе до невідворотних наслідків для морських екосистем

Попадання сірководню в море призведе до невідворотних наслідків для морських екосистем Фото: Facebook. Завод "Азовсталь"

Неспинно бомбардуючи завод "Азовсталь" в Маріуполі, російські війська могли пошкодити технічну споруду, у якій зберігаються великі об'єми концентрованого розчину сірководню. Близько десяти тисяч тонн хімічної речовини можуть потрапити у повітря і в Азовське море та призвести до масштабної катастрофи. Про можливі наслідки витоку сірководня "Апостроф розпитав у з голови ГО "Всеукраїнська екологічна ліга" ТЕТЯНИ ТИМОЧКО.

– Розкажіть, будь ласка, що таке сірководень, як його можна розпізнати та чим він небезпечний?

- Коли ми говоримо про наявність хімічної речовини у навколишньому середовищі, то ми маємо точно розуміти її структуру та взагалі її присутність. Сірководень дуже яскраво відчувається через його неприємний запах – близький до смороду, як у зіпсованих яєць. Це безбарвний газ, тому його можна визначити лише по запаху.

Сірководень відноситься до дуже токсичних речовин, який погано впливає на слизові оболонки людини. Цей газ швидко розповсюджується і він важчий за повітря, тому якщо ви відчули його запах, необхідно піднятися на вищі поверхи, якщо ви в будинку, або ж на якийсь пагорб, якщо ви на відкритій території.

Але головна загроза у тому, що він легко займається, і створює загрозу пожежі та вибухів, де є ємності з вибухонебезпечними речовинами. Тому найкраще буде якнайшвидше покину територію ураження. Чим менше ви будете відчувати неприємний запах, тим далі ви перебуватимете від небезпечної зони.

При малих ураженнях, як я вже казала, страждають слизові оболонки: сльозотеча, задишка та кашель – це перші симптоми. Якщо ви знаходитеся у зоні великої концентрації сірководня, це може призвести до смерті.

Звісно, якщо на промисловості сталася аварія і є вірогідність витоку сірководня, необхідно одразу повідомити про це населення. Але якщо ми говоримо про Маріуполь, це може статися внаслідок вибуху і швидко попередити людей просто не буде можливості. Про надання швидкої медичної допомоги в Маріуполі ми також не може говорити, тому люди мають максимально рятуватися самостійно.

Найкраще, якщо є можливість пити багато води чи молока, або розчин з молоком чи содою. Та розуміючи, що у Маріуполі зробити це майже неможливо, необхідно хоча б накласти на очі шматки тканини, вимочені у воді. Це найменше, що можна зробити.

Якщо ви бачите людину, яка важко дихає, або навіть втратила свідомість, то тут без лікаря не обійтися. До його приїзду необхідно робити штучне дихання, бо людина може просто померти.

В умовах мирно часу ця територія мала б обробитися водою з луговим розчином, або розчином соди чи вапна. Але я впевнена, що в умовах Маріуполю, це буде нікому робити, тому люди мають рятуватися самі і виходити з тієї території, де є цей неприємний запах.

– Що буде, якщо сірководень потрапить у Азовське море?

– Для більшості живих організмів це створює загрозу загибелі.

У Чорному морі з глибини 200 метрів вода насичена сірководнем. Це мертва зона, де немає рослинності та живих організмів. У 2010-2011 роках недалеко від берега у районі Севастополя були спроби підняти знайдені бомби та контейнери з хімічними речовинами, які лежали на глибині 200-300 метрів, і це створювало небезпеку саме через цей шар сірководню, який міг піднятися вище.

Тому потрапляння сірководня в море веде до страшних та невідворотних наслідків для морських екосистем.

– І десять тисяч тон концентрованого розчину сірководню може потрапити в Азовське море.

– Це просто катастрофа не локального, а планетарного масштабу. Бо Азовське море сполучається з Чорним, а воно, своєю чергою, з Середземним морем. Тобто насправді це страшна катастрофа.

У верхніх шарах Чорного моря мешкають дельфіни, риби та інші живі організми, але все, що знаходиться нижче 200 метрів, де є шар сірководню, – гине. Лише окремі бактерії здатні існувати у таких нестерпних та абсолютно екстремальних умовах. І як раз Чорне море і виділяється тією структурою, що там є цей шар сірководню, але він знаходиться на глибині та не піднімається наверх.

Але якщо сірководень потрапить у верхній шар, наприклад, Азовського моря, це смертельна суміш для усіх живих організмів.

– Наскільки швидко Азовське море зможе очиститися?

– Навіть того водовідтоку, який йде з Азовського до Чорного моря, а далі у Середземне море та Атлантику, не вистачить, щоб знизити концентрацію сірководню, який потрапить у Азовське море. За підрахунками спеціалістів, цього газу у Чорному морі є мільярди тон, і якщо додавати оці тонни ще зверху, то це практично повне знищення Азовського моря та загроза для Чорного моря та для інших морів, що з ними сполучаються.

І це не кажучи про те, що це страшна загроза загорання. Суміш сірководня з повітрям вибухонебезпечна. Наприклад, коли був великий кримський землетрус у 1927 році, очевидці відчували їдкий запах сірководню та спостерігали величезну стіну полум'я над поверхнею моря. Тому, якщо не дай бог буде цей витік в Азовське море - це буде супер страшної сили катастрофа, наслідки якої буде важко прогнозувати.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів