RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Судді загрожує до 10 років за ґратами - речниця ДБР про нічну ДТП, в якій загинув нацгвардієць

У ДБР справа щодо ДТП із суддею Тандиром буде на особливому рахунку

У ДБР справа щодо ДТП із суддею Тандиром буде на особливому рахунку Машина судді Тандира на місці смертельної аварії Фото: ДБР

Голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир на смерть збив нацгвардійця. ДТП сталася вночі 26 травня на блокпості на Берестейському проспекті після початку комендантської години. 23-річний військовослужбовець загинув на місті пригоди. В Державному бюро розслідувань повідомили, що суддя відмовився від проходження огляду на стан сп'яніння на місці аварії. Тандира доставили у лікарню з метою виявлення стану сп'яніння. Слідство у справі здійснюватиме ДБР за процесуального керівництва Київської міської прокуратури. Нові подробиці справи в етері Апостроф TV повідомила радниця ДБР з питань комунікацій ТЕТЯНА САП'ЯН.

- Які останні новини щодо справи можете повідомити?

- Сьогодні ми повідомили дуже негативну і сумну новину для родини і близьких військовослужбовця, що загинув сьогодні у результаті ДТП.

Читайте: Якщо цього суддю-вбивцю не покарати, це може підірвати нашу бойову здатність - екс-радник голови МВС

Що стосується останніх новин по цій справі, то наразі працівники ДБР працюють над тим, що якщо затриманий суддя не дасть згоди добровільно взяти біологічні зразки, то це буде відбуватися примусово через рішення суду (за останніми даними, дозвіл на примусове отримання вже отримано, - "Апостроф"). Для того, щоб отримати достовірні аналізи, ми маємо до доби часу.

- Бачили, що ймовірний винуватець трагедії намагається перекласти свою провину і не визнає, що він був за кермом на момент аварії. Чи відомо, що на момент аварії ще хтось був в автівці?

- Я можу лише сказати, що ДБР стежить за тим, що відбувається в інформаційному просторі. Звичайно ж, і припущення, і свідчення, і коментарі навіть самих працівників Національної гвардії, які також інформують суспільство - ця вся інформація буде перевірятися. Буде проведено низку експертиз і в процесі досудового розслідування буде доведено або спростовано провину цього судді. Ми з вами орієнтуємося на те, що в нашому законодавстві є презумпція невинуватості, якщо іншого рішення не ухвалив суд.

А наша задача - провести прискіпливо досудове розслідування, обвинувальний акт має потрапити до суду. Але не варто забувати про цей нюанс, що наступні етапи - це оголошення підозри і обрання запобіжного заходу для затриманого. Так, наразі суддю затримано і безпосередньо з ним проводиться робота. Але ми маємо отримати ще рішення Вищої ради правосуддя, тому що, по-перше, це суддя, а, по-друге, він обіймав певну посаду, очолював один з райсудів Київщини.

Читайте: Без батька залишилися троє дітей: що відомо про загиблого з вини нетверезого судді нацгвардійця

- Про підозру може вже йтися після рішення ВРП?

- Так, Вища рада правосуддя ухвалює рішення і таким чином дає черговий поштовх для оголошення підозр і обрання запобіжного заходу для затриманого судді.

- Яке покарання загрожує Тандиру у разі, якщо його провину доведуть?

- Так як ДТП досить резонансна - загинув молодий чоловік, військовослужбовець, батько трьох дітей, у якого батько і брат на фронті - то це кримінальне провадження і досудове розслідування буде під особливою увагою ДБР.

Якщо провина судді буде доведена, йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Ну і, звичайно ж, побічні від цього процедури - відсторонення від посади, позбавлення звання судді тощо.

Читайте: Рятував п'яних від покарання: суддя Тандир неодноразово потрапляв у скандали

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів