RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Підпалювачі військових автомобілів в Україні – витратний матеріал для ФСБ

Спалене авто Фото: t.me/kyiv_pro_office

В Україні котиться хвиля підпалів автомобілів військових або волонтерів. Їх цілеспрямовано знищують за вказівкою російських спецслужб. На жаль, на ФСБшний гачок часто потрапляють неповнолітні українці. Як вербують українців, скільки обіцяють за підпали та що загрожує підпалювачам, дізнавався «Апостроф».

Військовий з Надвірної Іван Дзебчук просить про допомогу в пошуках підпалювачів авто, придбаного для його бойового підрозділу на Покровському напрямку. Машину купили та відремонтували місцеві жителі, і вона мала вирушити на передову, але серед ночі її підпалили. Автомобіль не підлягає відновленню та ремонту.

«Друзі важко, але зібрали гроші всією громадою. Автомобіль укомплектували, відремонтували, і він був готовий до виїзду в зону бойових дій! Але якась наволоч його підпалила! Як таке може бути? У мене немає слів!» — повідомив у соцмережах Іван Дзебчук і попросив знайти вандалів.

Цього підпалювача ще шукають, але знайшли іншого, який у центрі Івано-Франківська підпалив волонтерський автомобіль. Як з’ясувалося, 34-річний житель області в одному з телеграм-каналів знайшов оголошення, де пропонували «підробіток» — підпалити військовий автомобіль, і він на це погодився. За свою «роботу» отримав понад 1000 доларів США. У Києві затримали трьох молодих людей 21-го, 25-ти та 28-ми років, які в різних районах міста спалили три військові автомобілі. Їм пообіцяли за роботу по 1000 доларів, але легкий заробіток виявився пасткою — грошей вони не отримали і тепер сидять у СІЗО. Їм висунуто підозру за ч. 1 ст. 114-1 КК України «Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період шляхом підпалу автомобілів військових». В Одесі затримали 2 одеситів, переселенця з Луганщини та жителя Ізмаїльського району, яких окупанти дистанційно залучили до підпалу 6 машин. Троє з них - неповнолітні.

Чверть підпалювачів — діти

Більше 200 фактів підпалів автомобілів українських військовослужбовців зафіксувала Нацполіція. «Це конкретно акція ФСБ РФ. Вони вербують нашу молодь і, на жаль, ми маємо понад 200 фактів. І понад 50 фактів скоїли саме діти, не розуміючи наслідків і відповідальності», — повідомив глава Нацполіції Іван Виговський під час міжнародної конференції «Об'єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на цивільні об'єкти» і запропонував краще працювати з підлітками.

З приводу вербування країною-агресором дітей забив на сполох Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. «Наразі вони вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців. Замість цього обіцяють їм грошову винагороду — кілька тисяч доларів. Пропонують «заробіток» підліткам через соціальні мережі. Зафіксовані випадки підпалів авто військових у Києві, Одесі, Дніпрі», — наголосив омбудсмен.

Начальник кримінального розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський повідомив, що найбільше підпалів авто зафіксовано в Києві, Одесі, Дніпрі та Харкові. Правоохоронці затримали понад 70 осіб, причетних до підпалів техніки військовослужбовців і волонтерів, і затримання тривають. І навіть є перший вирок.

Як дізнався «Апостроф» в Офісі генпрокурора, вже винесено вирок серійному підпалювачу, який з вересня 2022 року по серпень 2023 року на території Лісового масиву в Києві підпалив 10 автомобілів військовослужбовців ЗСУ або з символікою збройних формувань. Ще 3 машини не вдалося знищити. Діяв він за власною ініціативою. Суд виніс вирок підпалювачу — 8 років позбавлення волі. Але при цьому без відшкодування матеріальних збитків.

Спроба створити напругу в суспільстві

Як розповідають у СБУ, ФСБ цілеспрямовано вербує українців для підпалів автомобілів.

«Українців через месенджери заманюють обіцянками швидкого та легкого заробітку. Акцент роблять на тих, хто має залежність від алкоголю, азартних ігор або наркотиків. Втягують молодь, неповнолітніх, яким спочатку дають легкі завдання, нейтральні, наприклад, розмалювати графіті якусь стіну, сфотографувати завод чи ще щось, платять кілька тисяч гривень. А потім уже йде завдання підпалити військове авто, при цьому, певне. Пропонують уже велику суму в доларах. Якщо відмовляється, уже шантажують, погрожують здати в Службу безпеки», — розповів «Апострофу» співробітник СБУ Києва та Київської області.

У СБУ зазначили, що росіяни намагаються створити ілюзію існування «підпілля» в Україні, на місці підпалів куратори вимагали залишити якийсь знак, типу рисок, цифр, насправді ж ніякого підпілля не існує. Існує лише російська методичка, куратор і українець, який повівся на «легкі гроші» або шантаж, підкреслюють у СБУ. Вони ж намагаються створити напругу в суспільстві, щоб сьогодні цивільні боялися військових машин.

«В одному з районів Києва жителі писали записки з проханнями прибрати військовий автомобіль із дворової парковки, щоб не пошкодити поруч стоячі цивільні машини. Ось так ФСБ теж розхитує ситуацію, це одна з психологічних атак на громадян України», — розповідають у СБУ.

Тому в СБУ радять, якщо надійшла пропозиція спалити авто військовослужбовців, навіть якщо громадяни виконували якісь інші завдання невідомих «роботодавців», краще звернутися на «Гарячу лінію» СБУ і все розповісти. Адже кожен з тих, кому пропонують це зробити — це витратний матеріал для ФСБ. Коли їх ловлять, у їхніх телефонах вже є доказова база — адже вони все, що роблять, знімають на відео для «куратора», а це подарунок для слідства.

Читайте також

Новини партнерів