RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ТЦК "заблокують" водіїв-міжнародників: чи буде катастрофа з пальним в Україні

Подорожчання варто очікувати, але не після 18 травня

Автозаправка На ринку пального колапсу чекати не варто Фото:

Ймовірне ускладнення в галузі міжнародних автомобільних перевезень, яке очікується після 18 травня (через набрання чинності змін до закону про мобілізацію), жодним чином не вплине на ринок пального. Натомість у липні варто очікувати подорожчання пального, особливо скрапленого газу. Чому це може відбутися і яка зараз ситуація на ринку автомобільного пального - в етері Апостроф TV розповів аналітик Консалтингової групи А-95 Артем Куюн.

Проблема з автомобільними постачаннями була дуже гострою ще з жовтня минулого року. Тому, в принципі, методи обходу цих ризиків ще залишилися в операторів на ринку пального. З дизельним пальним і бензином проблем не буде - автомобільним транспортом постачається невелика доля пального.

Читайте: Як витрачати менше палива і заощадити гроші на АЗС: "секрети" водіїв

Що стосується скрапленого газу, то можлива якась турбулентність. Але це буде обмежена турбулентність. Плюс постачання будуть нарощуватися не через автомобільні канали.

До того ж, з плином часу все більше водіїв отримуватимуть необхідні довідки від ТЦК - і ми пройдемо це випробування нормально.

Щодо передумов для дорожчання цін на пальне. Це зміни в оподаткуванні нафтопродуктів, які на голосування до Верховної ради вже подав уряд. Ці зміни передбачають перше підвищення з 1 липня 2024 року, і потім з 1 січня кожного року до 2028 року. Перше підвищення акцизів більш різке, далі менші. Але наголошую, що це лише проект. Попереду ще голосування і якісь можливі правки.

Читайте: Бензин за ціною золота? Чому заправки переписують цінники на пальне

Якщо ці правки будуть прийняті, нас очікує суттєве підвищення ціни скрапленого газу. Щодо бензину і дизелю - там не так сильно. Тобто акциз на бензин збільшується приблизно на 1,5 грн за літр, на дизель - 1,9 грн. А от скраплений газ - близько на 5,7 грн очікую здорожчання у тій конфігурації, яка сьогодні подана до Верховної ради. Але, по-перше, ще будуть обговорення, по-друге, є якийсь маржинальний запас у операторів ринку. Тому не факт, що збільшення акцизу на 100 відсотків перейде на роздрібні ціни.

Щодо збільшення кількості автомобілів в Україні і збільшення попиту на пальне. Насамперед попит на пальне - це показник роботи економіки. Наприклад, за показником споживання дизельного пального Україна вийшла на довоєнний рівень. Тому що менше залізничних постачань, а більше автомобільних.

Що стосується споживання бензину і скрапленого газу - це на 90 відсотків приватне споживання, а не комерційне. І тут ми бачимо тенденцію зниження споживання. Скажімо так, зниження відбулося традиційно взимку, і не дуже повернулося навесні. Оператори ринку пов'язують це з активізацією працівників ТЦК, загальним погіршенням настрою в суспільстві. Умовно кажучи, люди менше їздять. Хтось ховається від ТЦК, хтось працює з дому. Тобто у приватному секторі споживання нафтопродуктів впало у порівнянні з довоєнним досить суттєво.

Читайте: Допоможуть зекономити на пальному: 6 важливих лайфхаків для водіїв

Читайте також

Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни

Блокада кордону з Польщею найбільше вдарила по імпорту в Україну скрапленого газу, та ціни зростають на всі види пального

Вбити ринок автогазу? Чому Гетманцев так хоче підняти акцизи на газ

Підвищення акцизу на автогаз в Україні призведе до зростання цін у роздробі на 4-5 гривень на літрі

По той бік страйку: коли в Україні подешевшає автогаз

Через блокаду кордону з Польщею ціни на автогаз в Україні зросли - як вирішується ця проблема