RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бізнес на "полуничці": навіщо Мінкульт воскрешає комісію з моралі

Експерти називають повернення старого органу звичайним бізнес-планом

Експерти називають повернення старого органу звичайним бізнес-планом Експертна рада з моралі має намір стежити за тим, щоб порнографічна продукція не просочилася в медіапростір Фото: УНІАН

В уряді знову задумалися над збереженням моралі в українському суспільстві. У Міністерстві культури планують створити експертну раду з питань захисту суспільної моралі, яка простежить за тим, щоб порнографічна продукція не просочилася в медіапростір і не "нашкодила" простим українцям. Навіщо Мінкульт реанімує старий орган, адже аналогічна комісія вже працювала в Україні, розбирався "Апостроф".

Порнокрітерії

З 2004 по 2015 рік в Україні вже існував схожий орган із захисту моралі, тільки називався він не "радою", а "комісією". До її складу входили інтелектуали нації: народні артисти, композитори, директори інститутів, юристи, правознавці і навіть народні депутати. Працювали активно, наприклад, розробили критерії, що вважати еротикою, а що порнографією, намагалися змусити провайдерів обмежити доступ до сайтів з еротичним контентом, забороняли серії "South park", популярні комп'ютерні ігри, фільми, книги, пісні Кузьми Скрябіна. Комісія навіть заснувала всеукраїнський конкурс "Моральний вчинок" і щорічно нагороджувала призерів.

Однак в 2015 році орган вирішили прикрити народні депутати, прописавши відповідний пункт в коаліційній угоді. Аргументація була наступною - комісія просто дублювала функції Держкомітету і Нацради телебачення і радіомовлення, МВС, Державного агентства України з питань кіно, а її робота мала ознаки цензури. Крім того, діяльність "моралістів" щорічно виїдала з бюджету близько 5 мільйонів гривень. В результаті парламентарі зібрали 245 голосів і успішно ліквідували комісію. За іронією, відповідальним за ліквідацію комісії з моралі призначили першого заступника голови комісії Геннадія Дерев'янчука. Таким чином, комісія безболісно самоліквідувалась.

Після того, як в Мінкульті озвучили ідею замість комісії створити експертну раду з питань захисту суспільної моралі, в соцмережах та пресі піднялася хвиля обурення і сарказму. Наприклад, відомий український режисер і кліпмейкер Семен Горов пожартував: "Все! Пишу сценарій порнофільму". Однак у міністерстві тут же поспішили заспокоїти критиків ініціативи. У відомстві заявили, що не збираються воскрешати старий орган, а створюють лише тимчасову експертну раду. Вона тільки напрацює критерії, за якими продукцію слід вважати порнографічною, а після цього буде розпущена. У Мінкульті зазначають, що необхідність напрацювання таких критеріїв записана в чинному законі "Про захист суспільної моралі": "Критерії відношення продукції до такої, яка має порнографічний характер, встановлюються центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері культури", - йдеться в тексті закону.

Після того, як критерії будуть розроблені, ними зможуть скористатися представники творчих спілок у сфері культури, мистецтва та журналістики, щоб відрізнити порнографію від благочестивої продукції. Згідно із законом, саме ці союзи повинні здійснювати громадський контроль за виконанням законодавства у сфері суспільної моралі.

Але навіщо заново винаходити велосипед, створювати раду, нехай і тимчасову, придумувати нові порнокрітерії, а потім ще й виносити їх обговорення в громадську сферу, якщо ліквідована комісія з моралі свого часу вже затвердила такі критерії? Більше того, сам закон "Про захист суспільної моралі" містить визначення, що вважати порнографією, еротикою і продукцією порнографічного характеру.

За словами нардепа Ольги Червакової, яка, до речі, і була ініціатором законопроекту про розпуск Нацкомісії з моралі, Мінкульт міг би звернутися за допомогою до інших контролюючих органів, а не створювати нових бюрократичних надбудов.

"У законі" Про захист суспільної моралі "прописано 9 існуючих державних органів, які повинні стежити за дотриманням законодавства в сфері суспільної моралі. Зокрема, контроль за незаконним обігом порнографічної продукції лежить на МВС. Якщо МВС здійснює контроль за обігом такої продукції, воно напевно має знати, за якими критеріями таку продукцію відрізнити. Чому ж тоді Мінкульт не звернувся в МВС і не запитав, що є порнографією, а що ні. СБУ теж частково виконує такий контроль. Або Держкіно. Ця структура ж чимось керується, коли видає прокатне свідоцтво. Якщо у Мінкульті настільки гостро стоїть це питання, воно може звернутися до інших державних органів, у яких таких питань не виникає ", - пояснила "Апострофу" Червакова.

Парламентарій додала, що робота ради "моралістів", яку створюють в Мінкульті, заздалегідь не буде корисною. "У випадку, якщо у всіх 9 державних органів виникають сумніви щодо тієї чи іншої продукції, існує державна експертиза сертифікованих Мін'юстом експертів, які подивляться дану продукцію і дадуть висновок - це порнографія чи ні. За цю експертизу, експерт несе кримінальну відповідальність і вона має юридичну силу, на відміну від громадських експертиз, які робили члени розпущеної комісії з питань моралі. Тому експертизи нової ради з моралі все одно не матимуть юридичної сили і їх неможливо буде покласти в основу кримінальної справи. Я не бачу сенсу в створенні колегіального органу, який буде займатися тільки струсом повітря", - резюмувала Ольга Червакова.

Бізнес на "полуничці"

Експерти, опитані "Апострофом" зазначають, що створення ради - це не просто струс повітря, а цілком конкретний бізнес-план, придуманий чиновниками. Коли в міністерстві вперше заговорили про створення експертної ради з моралі, заступник міністра Світлана Фоменко наголосила, якщо за законом громадський контроль здійснюють творчі спілки, то на цю діяльність їм необхідні гроші.

"Міністерство культури розглядає необхідність розробки порядку фінансування діяльності творчих спілок, на які покладено здійснення цього контролю, адже, вимагаючи здійснення цієї функції, ми повинні забезпечувати її здійснення. Але, на жаль, з державного бюджету ми можемо фінансувати лише національні спілки, а цей контроль покладено на всі союзи, і питання потребує вирішення ", - сказала Світлана Фоменко.

Якщо питання вирішиться, то цілком логічно, що розпорядником бюджетних коштів для творчих спілок стане саме Мінкульт. Втім, самі представники творчих спілок зазначають, що це неправильно.

"З точки зору Європейського права - це нонсенс, коли держава фінансує діяльність громадських організацій. Це вже не громадський, а завуальований державний контроль, - зізнається "Апострофу" перший заступник голови Незалежної медіа-профспілки України Олександр Тарасов. - У законі сказано, що "держава забезпечує фінансову підтримку здійснення громадського контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі в порядку, визначеному КМУ". Сама по собі ця норма створена для відмивання грошей, але все ж є пункт "в порядку, визначеному КМУ". Де цей порядок, за яким будуть розподілятися кошти для захисту суспільної моралі? І взагалі боротьба з порнографією - це маячня. Можна вимагати її маркування, поширення в певних місцях, але не забороняти. Тим більше є формулювання в законі - продукція сексуального характеру, яка цілком легально може продаватися. простіше кажучи, Мінкульт хоче не тільки стати новою інквізицією, а ще й грошенят заробити ".

У свою чергу, головний юрисконсульт НСЖУ Тетяна Котюжинська додала, що, незважаючи на запевнення Мінкульту про те, що комісію з моралі реанімувати не будуть, саме це зараз і відбувається.

"Під маркою створення ради з творчих спілок, знову хочуть відродити цю ж комісію з моралі. До речі, саме з цього Нацкомісія з моралі і починалася. Потім для забезпечення цієї ради створиться апарат, і все повернеться в колишньому вигляді. На момент ліквідації в комісії працювало 50 чоловік, було 3 мільйони бюджетних грошей, а зараз Мінкульт буде розподіляти ці гроші на спеціальну програму, а при собі ж створить експертну раду, типу з творчих спілок. Ви бачите мітинги і марші протесту в країні з вимогами розробити рекомендації і зупинити засилля порнографії ? Або чуєте крики творчих спілок, які просять гроші для контролю порнографії? Я теж ні. Ні в кого, з національних творчих спілок не виникало бажання негайно створити раду з порнографії. Я так розумію, що іншого бізнесу в країні немає, окрім як сидіти на бюджетній голці. Ось всі дружними рядами, великими натовпами на цю бюджетну голку і біжать. Це абсолютно штучно інспіровано Мінкультом ", - пояснила "Апострофу" Котюжинська.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою