RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Антинародні артисти України: чому досі не розжалували Кобзона і Ко

Звання народного артиста може позбавити тільки президент

Звання народного артиста може позбавити тільки президент Народний артист України Йосип Кобзон. Фото: phl.ua

"Американці працюють на те, щоб відокремити Україну від Росії. Що творять сьогодні на Майдані, мені це, як народженому в Україні – дуже боляче", - подібними заявами не раз сипав народний артист України Йосип Кобзон. Але варто відзначити, що Кобзон далеко не єдиний персонаж у компанії українських "народників", хто відкрито висловлював свою антиукраїнську позицію та незважаючи на це продовжує нести звання "народного артиста". Чому так відбувається, розбирався "Апостроф".

Звання

Згідно із законом "Про державні нагороди України", звання "народного артиста" належить до категорії почесних і вручається на підставі президентського указу "за видатну виконавську майстерність, створення високохудожніх образів та особливі заслуги в розвитку вітчизняної культурно-мистецької спадщини". Звання "народника" дає одержувач низку пільг, але найсуттєвіша з них – це надбавка до зарплати у розмірі 40% від окладу. Правда, цей бонус надається тільки тим, хто працює в державних установах культури України, наприклад, у театрах. У радянський час приставка "народний" дозволяла артистам претендувати на підвищений гонорар, але зараз система розрахунку з артистами змінилася.

З початком війни на Донбасі та окупацією Криму деякі українські "народники" проявили свою "видатну виконавську майстерність" у хвалебних одах російської агресії. Так, наприклад, відомий лист у підтримку позиції Путіна щодо Криму, крім Кобзона підписали і інші народні артисти України: режисер Володимир Бортко, художній керівник Маріїнського театру Валерій Гергієв, диригент Володимир Співаков, художній керівник Кубанського козачого хору Віктор Захарченко.

А ось поет Ілля Рєзнік, співак Микола Басков і його колега за співочим цехом Таїсія Повалій, які також залишаються народними артистами України, ніяких чолобитних Путіну не підписували, але активно підтримували агресивну політику РФ у публічних виступах. Наприклад, Резнік вибухнув "геніальними" віршами на честь Путіна:

"Служенье Ваше – Божий знак!

Вы в мир явились доброй вестью.

Любой повержен будет враг,

Всегда, когда мы с Вами вместе".

Микола Басков в інтерв'ю Ксенії Собчак також вельми однозначно визначив свою позицію: "Останнім часом артистів стали сильно політизувати. Можеш питати мене скільки завгодно, я – за Путіна", - відрізав Басков. Що стосується Повалій, то вона разом з іншим нашим народним артистом Філіпом Кіркоровим у листопаді минулого року виступала перед Путіним у Кремлі на концерті в честь дня працівника органів внутрішніх справ РФ. До речі, якщо підняти архіви публікацій Генштабу за 2016 рік, то можна дізнатися, що в день концерту на Донбасі загинув один український військовий і ще чотири отримали поранення.

Насправді, прикладів антиукраїнської позиції народних артистів України можна назбирати ще вагон і маленький візок, але питання в іншому: чому вони досі носять це звання?

Процедура

Згідно з тим же законом "Про державні нагороди", забрати почесне звання народного артиста може лише той, хто її надавав, тобто президент. Причина для цього одна – якщо "народник" засуджений судом за тяжкий злочин. Державна зрада цілком потрапляє під класифікацію тяжкого злочину, але основна юридична колізія в тому, що держзрада – це "діяння, умисно вчинене громадянином України", а той же Басков або поет-путінофіл Резнік не є такими, тому засудити їх неможливо, а значить, і забрати звання народного артиста.

На юридичну пастку скаржаться і в Міністерстві культури. "Питання про позбавлення артистів з антиукраїнськими поглядами звань "народний" та "заслужений" піднімається ще з першого дня після зміни влади, але зараз ми змушені діяти в тому правовому полі, яке сформувалося ще до Революції гідності, - скаржиться "Апострофу" держсекретар Мінкульту Ростислав Карандєєв. – Немає норми, яка могла б позбавити такого звання. Практика в інших аналогічних сферах говорить про те, що має бути судове рішення, але для суду правової підстави немає".

Але аргумент про те, що законодавство зв'язало руки президенту, не виглядає обґрунтованим. Справа ось у чому: за законом "Про державні нагороди" отримати звання народного артиста можна не раніше, ніж через 10 років після звання заслуженого. Але в 2004 році після перемоги Руслани на Євробаченні Віктор Ющенко успішно переступив через цю норму і зробив співачку відразу народною. Той же фокус виконав з Джамалою в 2016 році і Петро Порошенко. Так якщо для Руслани і Джамали вдалося зробити виключення, чому такі винятки не роблять для Кобзона?

Спробу створити прецедент ще в 2015 році здійснив нардеп Іван Мельничук. Парламентарій написав коротенький законопроект усього в кілька рядків: "Позбавити звання народних артистів України: Ані Лорак, Таїсію Повалій, Йосипа Кобзона, Миколу Баскова". "Негідників потрібно позбавляти цього звання от і все, - розповідає про свої мотиви "Апострофу" автор законопроекту. – Я хотів тоді створити прецедент: внести законопроект до залу, і я впевнений, що зал б його підтримав. Точно так само, як ми ухвалювали рішення про позбавлення президентських повноважень Януковича".

Але законопроект Мельничука до сесійної зали так і не дійшов, повернувшись автору на доопрацювання. У своїх висновках головне науково-експертне управління ВР зазначило, що питання позбавлення артистів почесних звань повинен вирішувати президент, як це і записано в законі. А от радити президенту, у кого саме слід забрати "народника", має спеціальна комісія при ньому ж і створена – "Комісія державних нагород та геральдики".

Член цієї комісії, народний депутат Тетяна Ричкова пояснила "Апострофу", що над питанням позбавлення Кобзона і компанії почесних звань думають вже давно. "Там процедура виписана так, що відкликати звання практично неможливо. Ми неодноразово піднімали це питання на зборах комісії, але поки шукаємо відповіді, і я думаю, що будемо міняти процедуру на законодавчому рівні. Над цим зараз працюють фахівці в експертній раді при комісії", - зазначила Ричкова.

А поки фахівці працюють, антиукраїнські "народники" продовжують публічно розповідати з екранів телевізорів про фашистів, нацистів і розіп'ятих хлопчиків.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою