RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

День святого Миколая 2019: як святкувати, традиції і прикмети

Це свято в Україні щорічно відзначають 19 грудня

Це свято в Україні щорічно відзначають 19 грудня Фото: pixabay.com

Православні і греко-католики щорічно 19 грудня святкують одне з найулюбленіших і довгоочікуваних зимових свят - День святого Миколая. У 2019 він випадає на четвер. У цей день дорослі шанують Миколая Чудотворця, а діти знаходять під подушкою довгоочікувані подарунки.

Хто такий Миколай - людина з казки чи справжній святий?

Миколай - не вигаданий персонаж, а цілком реальна постать. Він прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. Народився святий Миколай у 270 році нашої ери в місті Патари на півострові Лікія (територія сучасної Туреччини).

Його батьки були багатими християнами, але довгий час не могли мати дітей. Вони в молитвах обіцяли Богу, що якщо у них народиться дитина, то вона присвятить своє життя служінню Господу. Так і сталося, Микола дійсно став священиком, а пізніше і єпископом.

Коли його батьки померли, він отримав велику спадщину. Але Микола не став жити в розкоші, а використовував все багатство для допомоги нужденним. Про його діяння за століття складено чимало легенд. Так, за однією з них, Микола вирішив допомогти бідному батькові трьох дочок, у якого не було грошей, щоб видати їх заміж. Він став таємно приносити в їх будинок золоті монети. Саме цю легенду вважають початком традиції залишати дітям подарунки під подушкою.

Традиції свята

Головна традиція святкування Дня святого Миколая - це, звичайно ж, подарунки. Напередодні дітвора пише листи святому, в яких розповідає про добрі вчинки протягом року, а також просить про подарунки. А в ніч з 18 на 19 грудня Миколай Чудотворець підкладає слухняним дітям довгоочікувані подарунки під подушку.

Крім того в цей день прийнято ходити до церкви, а після всієї сім'єю збиратися за святковим столом. Але варто пам'ятати, що частування повинні бути тільки ті, які допускає Різдвяний піст.

Ще одна радісна традиція свята - масштабні гуляння по містах з концертами, ярмарками і вуличною їжею. Також в цей день прийнято влаштовувати благодійні заходи, і дарувати подарунки дітям-сиротам і незаможним людям.

19 грудня також є важливим днем і для дівчат, які збиралися заміж. Оскільки сватання традиційно відбувалися перед Різдвом, то наречені заздалегідь починали готувати одяг, в яких будуть зустрічати нареченого і його батьків, а також наводити порядки в хаті.

Прикмети в День святого Миколая

- Якщо на Миколая зимового ясно, то і на Миколая літнього в травні буде сухо і тепло.

- Якщо в цей день випала велика кількість снігу, то навесні буде багато трави.

- Якщо на святого Миколая з'явиться іній - буде хороший урожай вівса.

- Якщо 19 грудня поставити перед іконою Миколая Чудотворця 40 свічок і молитися, поки вони не догорять, то прохання, з яким звертаєшся, обов'язково здійсниться.

- Якщо до Дня святого Миколая не роздати борги, то весь майбутній рік сім'я буде бідувати.

- Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в майбутньому може статися біда. Тому на Миколу чоловіки намагалися встати раніше і обійти свої маєтки.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками